Közélet, hírek

Szálloda lesz a Hungária fürdőből

1/3

a pesti Hungária fürdő központi épülete, látvány

?>
a pesti Hungária fürdő központi épülete, látvány
?>
belső látvány
?>
Hegedűs Péter, fotó: Haba Péter
1/3

a pesti Hungária fürdő központi épülete, látvány

Szálloda lesz a Hungária fürdőből
Közélet, hírek

Szálloda lesz a Hungária fürdőből

2008.04.25. 12:09

A pesti Hungária fürdő központi épülete és a hozzá csatlakozó Continental szálló közel negyven évig volt ebek harmincadján. Az ingatlanokat nemrég ismét értékesítették, az új tulajdonosok a műemléki védelem alatt álló szecessziós épülettorzó helyreállítását és egy hozzá csatlakozó szálloda építését tervezik. A Petur Stúdió terveinek tervtanácsi vitáján jártunk.

A pesti Hungária fürdő központi épülete és a hozzá csatlakozó Continental szálló közel negyven évig volt ebek harmincadján. A fürdő az 1960-as évek közepén, a szálló 1970-ben zárt be, az épületek csak 1996-ban találtak gazdára. Az értékes házak állapota nem csak akkor romlott, amikor sorsukra hagyva árválkodtak, hanem magánkézben is: a 2002–2003 körül bekövetkezett hirtelen állagromlások és gyors összedőlések után elvégzett bontások során a szálló szinte teljesen eltűnt, az Ágoston Emil tervei szerint 1908–1909-ben épült fürdőcsarnokból csak a Dohány utcára néző lépcsőházi traktus és a főhomlokzat maradt meg.

A romokat és a telket időközben eladták, az új tulajdonos a 2005 óta műemléki védelem alatt álló szecessziós épülettorzó helyreállítását és egy hozzá csatlakozó szálloda építését tervezi.

A mai Dohány utca – Klauzál utca – Wesselényi utca – Nyár utca által határolt területen 1827-ben nyílt meg az első fürdőépület. Az évtizedről évtizedre újabb szárnyakkal bővülő, átalakuló intézmény két fő részre, a Nyár utca felől nyíló kő- és gőzfürdőre, illetve a Klauzál utcából megközelíthető népfürdőre oszlott. A 19. század végén a Nyár utca 7. szám alatti épületet bérházzá alakították át. Az Ágoston-féle épület alig több mint tíz évig működött eredeti rendeltetése szerint: miután az 1920-as években az egész együttes az Ingatlanbank tulajdonába került, mozivá alakították át. A Klauzál utca és a Dohány utca sarkán álló épületet lebontották, s helyére Vágó László tervei nyomán Art Deco jellegű lakóházat emeletek 1928–1929-ben. Ekkoriban avanzsál szállodává a Dohány utca és a Nyár utca sarkán álló ház (Continental néven).

Hegedűs Péter, fotó: Haba Péter
3/3
Hegedűs Péter, fotó: Haba Péter

A beruházó az építészeti munkálatokkal a Petur Stúdió Bt.-t bízta meg, a projekt felelős tervezői Hegedűs Péter (az új szállodaépületek) és Vékony Péter (a régi szárny helyreállítása). Hegedűs Péter a Központi Műszaki-Építészeti Tervtanács április 17-i ülésén elmondta, hogy a szecessziós stílusú épület homlokzatának restaurálása során eltávolítják az utólagos tetőtérbeépítést, visszaállítják az eltűnt oromzatot és a főpárkány alatt húzódó kerámiadíszítést. Fotók alapján kísérletet tesznek a középső ablakcsoportot díszítő bronzreliefek és a kapuzat eltűnt, illetve töredékes faragványainak, egyéb díszítményeinek, valamint az ablakok üvegezésének rekonstrukciójára (ez utóbbira csak részben van lehetőség, ugyanis a színekre nincsenek adatok, mivel kizárólag fekete-fehér fotók állnak rendelkezésre).

Az eredeti mintákat, töredékeket követve újragyártják a nyílászárókat, a védőrácsokat, kerámiabetéteket, szegecselt fémburkolatokat. A belső térben az életveszélyessé, helyreállíthatatlanná vált lépcsőházak helyén új közlekedőmagokat alakítanak ki, így annak eredeti, keretes struktúrája nem változik meg. A hajdani medencetérből csak egy, a lépcsőházhoz csatlakozó „szelvény" maradt fenn. A megmaradt oszlopok, valamint a gerendasáv, a dongaboltozatszerű, részben üvegezett lefedés mintájára az eredeti fürdő terét felidéző, de formavilágában redukált szerkezetet terveznek, a hajdani medencét a kültérbe kerülő díszmedencével pótolják. A tér a szálló lobbijaként fog funkcionálni.

Az új szállodai szárnyak a régi épülethez két oldalról csatlakoznak: egy-egy szárny helyezkedik majd el az egykori Continental szálló telkén, illetve a Vágó-féle bérház mögötti fürdőépület (Klauzál utca 6.) helyén. Az épületek földszintje fölött hat emelet húzódik majd, a telkeken két szint mélygarázst létesítenek. Az együttes főbejáratául az egykori fürdőcsarnok kapuzata szolgál majd, a gazdasági bejárat a Nyár utcai, a személyzeti a Klauzál utcai fronton lesz. A Continental helyére kerülő, annak beépítési struktúráját és tömegarányait követő új épület fölszintjén az utca felé is nyitott étterem lesz: bejárata a szálló egykori bejáratának helyén, a sarkon lesz. A Klauzál utcai szárny földszintjén konferenciatermet alakítanak ki, a szecessziós szárny első emeletén a szálloda reprezentatív bárja kap helyet. A hatodik emelet homlokzati síkjai visszalépnek, hogy tetőteraszokat biztosítsanak az apartmanok számára. Szállodai szobák a szecessziós szárnyban is létesülnek (a második emelettől fölfelé).

belső látvány
2/3
belső látvány

A tervezők két homlokzatváltozatot készítettek. Az elsőn a lefelé szélesedő ablakmezők a szűk utcákban az alsó szintek felé csökkenő fénymennyiséget hivatott pótolni. A másodikon „az eklektikában jellemző nagyméretű téglamodulban (7,5–15–30 cm) mozgatja meg a felületeket, a sziluett- és árnyékhatások mintegy beleolvadnak az utcaképbe." A homlokzatokat jórészt kemény mészkővel burkolnák.

Az opponens, Káldi Gyula véleménye szerint a tervekben szereplő funkcionális elrendezés és a forgalmi rend és a tömegarány jó, ugyanakkor rámutatott, hogy a Klauzál utcai szárny udvara 8–10 szoba elhagyásával tágasabb, barátságosabb lehetne. A Continental maradványainak felhasználása megfontolandó, bár a sarokbejáraton megjelenő régi oszlopok szervetlenül illeszkednek a látványba. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen feladat során csakis a helyi múltbeli építészeti minőség (Ágoston, Vágó) lehet a mérce, s a trendektől elszakadó, mértéktartó architektúrára van szülkség.

A homlokzatok kompozíciója kissé kiforratlan, de nagyrészt jó az anyagválasztás, bár a nyílászáról alumíniumkeretei diszharmóniát okoznak. A homlokzatokat illető negatív véleményt a tervtanács több tagja – Eltér István, Ferkai András – is osztotta. Felmerült, hogy a szecessziós szárnyban szükség van-e szobák kialakítására. A tervtanács az említett részletek átdolgozása után elfogadásra javasolja a tervet.

Haba Péter

 

Vélemények (2)
tewe
2008.06.24.
09:22

Csak feliratában lesz újra fürdő a Hungária

"[..] Egyébként érdekes, hogy a Hungária fürdőnél tervezett szállodaépítés most éppen annak is példája, hogyan lehet akadálya is a fejlődésnek a terület építészeti értékeinek védelmében meghirdetett ideiglenes változtatási tilalom - a zsidó negyed szélén vagyunk! -, hiszen az építési engedélyeztetés épp emiatt szenved némi késedelmet." [nol.hu]

beton
2008.04.25.
18:33

egy Herzog-os drótháló túl kemény lett volna ide?

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk