Szedd magad - gyümölcsös és feldolgozó Csengerben
Városlakóként messze kerülünk a természettel való érintkezéstől, és főleg annak tudatosságától, hogy élelmünk döntő többségét, az alapanyagokat, innen nyerjük. Miért ne lehetne hát egy olyan gyümölcsöst megálmodni, amelybe bárki betérhet szüretelni? Ezt és a hozzá tartozó kiszolgáló, feldolgozó épületet álmodta meg Riczu Csaba diplomamunkájában.
A hely története
A terület a hajdani Árpád-kori Senye (Sénye) településről kapta a nevét. Sanyi-kertben 1991-92-ben régészeti feltárásokat végeztek, ahol ennek a településnek a maradványaira bukkantak.
Program
Az utóbbi néhány évtizedben eltűnni látszottak a gyümölcsösök, de mára ez pozitív irányt vett és ezt erősítve a tervezett épület segítségével szeretném közelebb hozni a városi embereket a falusi élethez és a gyümölcstermesztéshez. Ehhez a bérfőzés technológiáját is alkalmazom, így az ide látogatók maguk készíthetik el a saját terméküket, akár a maguk által leszedett gyümölcsből.
Helyszín
A téma és a helyszín kiválasztása párhuzamosan született meg. A telek, melyet választottam Csenger külterületén a Sanyi-kertben lévő tölcsér alakú, 8 hektáros szuper intenzív technológiájú almáskert. Ez a kertészeti eljárás 4 méteres sorközt és 1 méteres tőtávolságot eredményez. Így lehetséges ezen a területen cca. 17.500 fa gondozása és ezzel nagyobb termésmennyiség elérése. A telek közepén egy tisztás van, amin jelenleg egy bódé áll, ahol permetszert és kisebb szerszámokat tárol a gazda, valamint egy ülepítő medence. Ez elbontásra kerülne, az új épület ennek a helyén épülne.
Funkció
Az épület telepítését tekintve annyi változás történik, hogy tengelye visszabillenne a sorok irányába a könnyebb megközelíthetőség és a jobb benapozás érdekében. Két megérkezési irányt jelöltem ki. Az egyik a gyümölcsé, a másik a látogatóké. E két irány között kapott helyet egy fedett nyitott szín. Ebben a parkolás, a gépek tárolása, valamint a cefre érlelése történik. Ezzel közvetlen kapcsolatban helyezkedik el a technológiai rész, ahol pálinkalepárlás, lekvárfőzés és aszalás zajlik, akár egy időben. Déli oldalán egy tornác húzódik végig, ahol hagyományos módon történik a gyümölcs aszalása. Emellett egy kóstoló kapott helyet, ahol akár a saját maguknak előállított termékeket kóstolhatják. A messziről érkezetteknek, vagy akik több napot szeretnének itt eltölteni és magukba szívni a vidék romantikáját, azok számára 3 apartman biztosítja a szálláslehetőséget. Ezek egymástól jól lehatároltak, mindegyik kis terasszal rendelkezik, és vizuális kapcsolatuk van a gyümölcsössel. Ha szállóvendég van a gazda is itt maradhat, neki egy külön lakrész áll rendelkezésére. Ugyanebben az épületegységben gépészeti helység, bolt és az adminisztráció kötelező kelléke: egy iroda van. Az egységek közrefognak egy udvart, itt épül meg a medence, ami kedvező mikroklímát biztosít az aszaláshoz, valamint az öntözéshez szükséges vízminőséget állítja elő. Ez az udvar a látogatóké. A gazdasági udvar pedig az üzem és a fedett szín között alakul ki, ahol a lerakodás történhet.
Tömegalakítás
Az egész épület 20 cm-rel el van emelve a földtől, egyértelműen lehatárolva az épületet a 8 hektáros telken. A ház könnyűszerkezetes, fa oszlopok, és szarufák alkotják a vázát. Csak a vizes helyiségek, valamint a technológia állomásait lehatároló falak törik meg. Ezeken a helyeken egy 2,40 méter magas vasbeton fal húzódik. Élesen választva külön a helyiségeket, és a technológia tömbjeit. Az üzem belső struktúrájánál az volt a szempont, hogy egy térként kezeljem az egész tömböt. Mint egy raktár működik az épület, és a falazott egységek benne a technológia különböző állomásai. Ezek homlokzatilag is megjelennek. A falak faburkolatot kapnak, de az előbb említett helyeken, mint lábazat, felfut egy másik anyag (épületszerkezeti megfontolásból szálcement burkolat). A fémlemez fedés vízcseppentői, valamint a csatornák szürke vonala, a lábazat 20 cm-es sávjával együtt keretet képeznek a házon. Az épületrészeket egy tető fedi le, a kedvező benapozáshoz igazítva a lejtés irányát. Az egységet nem csak a tetővel próbálom biztosítani. A szárító tornácon lévő szerkezet megjelenik a kóstoló melletti terasz déli oldalán mint árnyékoló, a kóstolóban mint térelválasztó, asztal, pad és polc, valamint az üzemben a falak tetején térelhatárolóként és a falon, mint a kész termékek és göngyöleg raktározási helye.
Opponensi vélemény
Riczu Csaba diplomatervéhez
GYÜMÖLCSFELDOLGZÓ - CSENGER
Talán a szokásoktól kissé eltérően az opponensi vélemény bevezető gondolatsora a diplomaterv- más esetekben a végén elhangzó - tömör összefoglaló értékelését tartalmazza:
Riczu Csaba diplomaterve a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, érett, összefogott, kiváló munka.
A választott helyszínre kigondolt tervezési program életszerű. A gyümölcsfeldolgozó üzem funkcionális programját az alaprajzi elrendezés logikusan fedi le, a belső tartalmi tagozódás alakítja a tömegformálás ritmusát. Az épületegyüttes egyes részelemeit a hallgató meglepően biztos kézzel rendezi össze lendületes, változatos ugyanakkor higgadt, funkcionalista stílusjegyeket magán hordozó, környezetbe illeszkedő ipari épületté.
Az épület külső és belső megjelenése harmóniában van egymással, a homlokzatformálás elemei - nyílásosztás, anyaghasználat, felületi struktúrák - letisztult összhangjának megkomponálása remek mestermunka.
A diplomaterv egészének és részleteinek kidolgozottsága magas színvonalú, megfelelő keresztmetszetet ad a hallgató tervezési és műszaki felkészültségéről.
A végén hangozzék el néhány olyan észrevétel, amely Riczu Csaba későbbi pályafutása során hasznos lehet:
Ipari épületek technológiai folyamatainál, ezzel összefüggésben az egyes helyiségek egymáshoz kapcsolásánál törekedni kell az egyirányú anyag vagy termékmozgatás biztosítására.
Célszerű a technológiai terek feltárására akkora ajtót tenni, hogy a technológiai berendezések telepítése ne ütközzön fizikai akadályba – lásd lekvárfőző, pálinkalepárló helyiségek.
Az anyagmozgatási útvonalak szélességét olyan méretűre érdemes megválasztani, hogy azokon gépi anyagmozgatás – pl. targoncaforgalom – is lehetséges legyen.
Összességében a bemutatott diplomatervet az opponensi véleményben részletezett kiváló minősége okán ajánlom a Tisztelt Bíráló Bizottság kitüntető figyelmébe.
Nyíregyháza, 2014. június 17.
Balázs Tibor
Pro Architectura díjas építész