Programok

Szimpózium a Házgyári Konyhaprogramról

2015.03.12. 06:20

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Helyszín:
Ponton Galéria

Esemény kezdete:
2015.03.17. 14:00
Esemény vége:
2015.03.20. 17:00

A MOME Inspiráló Designelmélet csapata 2015. március 17. és 20. között a kiállítás mellett négy napos szimpóziumot szentel a magyar designtörténet egyik unikális kísérletének, az éppen negyven évvel ezelőtt befejeződött Házgyári Konyhaprogramnak. 

A Konyhaprogram 1972 decemberében Pohárnok Mihály, Borz Kováts Sándor és Soltész György vezetésével azzal a konkrét céllal indult, hogy megteremtse a házgyári konyhák zavartalan működéséhez szükséges tárgyi feltételeket. A Házgyári konyhaprogram előtanulmányait az Újpalotai lakótelepen végezték. Kérdőívek felvételével és több száz fénykép elkészítésével felmérték, hogy a beköltözők hogyan használják konyháikat. Milyen tárgyakkal töltötték fel a szekrényeiket, hogyan tárolják azokat, minek mekkora helyszükséglete van. Az adatok elemzését követően, a rendelkezésre álló technológiák és gyártási kapacitások figyelembevétele mellett, rendszerben gondolkodva fogalmazták meg a tervezők számára a feladatot a különböző tárgyak megtervezésére. A tervezés eredményét az 1975-ös BNV Otthon kiállításán, egy külön részlegben mutatták be. Itt szerepelt például az azóta is nagy népszerűségnek örvendő Kovács Júlia tervezte üveg almareszelő és citromfacsaró. A hetvenes évek végére, a különböző gazdasági és politikai folyamatok hatására a Konyhaprogram lelassult, majd befejeződött. Ez a kísérlet fontos momentuma a hazai design történetnek, hiszen addig ismeretlen és még sokáig egyedülálló módon – terepmunkával és rendszerszemléletű gondolkodással – közelített egy összetett problémakörhöz.

A kiállítás keretében a MOME Ponton Galériájának lehetőségeihez illeszkedve megjelenítjük a probléma komplexitását, azaz rekonstruálunk egy házgyári konyhát. Bemutatjuk a kutatás közvetlen eredményét, egy válogatást abból a több száz felvételből, amelyet 1973-ban Csíkszentmihályi Péter vezetésével a Magyar Iparművészeti Főiskola építész hallgatói készítettek az Újpalotai lakótelep konyháiban. Képet adunk a lakótelepi lakásokról, illetve konyhákról, és bemutatunk egy sor, a program keretében elkészült tárgyat.

A kiállításhoz kapcsolódó négy napos szimpózium a Házgyári konyhaprogramot egyfelől saját korának összefüggéseiben, másfelől következményeiben kívánja körüljárni.


A szimpózium részletes programja a következő:

Március 17. kedd

15:00 – Horányi Attila (egyetemi docens, MOME) megnyitja a kurzust
15:15 – Ferkai András (egyetemi tanár, MOME) a lakótelepekről
16:00 – Geiger Diana (belsőépítész doktorandusz, MOME) a konyhák működéséről a lakótelepek fényében
17:00 – A „Házgyári konyhaprogram 1972-1975" című kiállítást Novák Piroska, design- és művészet-teoretikus (Iparművészeti Múzeum) nyitja meg
18:00 – Szomjas György: Falfúró című film vetítése


Március 18. szerda

15:00 – S. Nagy Katalin (egyetemi tanár, BME) a hetvenes évek lakáskutatásáról
16:00 – Cs. Plank Ibolya (fotótörténész, Országgyűlési Múzeum) a hetvenes évek (épület)fotóiról
17:00 – Ady Mária (doktorandusz, ELTE BTK, Film-, média- és kultúraelmélet) a lakótelepek mozgóképes reprezentációjáról

Március 19. csütörtök

15:00 – Pohárnok Mihály a Házgyári Konyhaprogram előtörténetéről és megvalósulásáról
16:30 – Beszélgetés egykori résztvevőkkel: Zsótér Lászlóval, Csíkszentmihályi Péterrel, Preisich Anikóval

Március 20. péntek

15:00 – Ernyey Gyula (egyetemi tanár, MOME) a rendszerelvű tervezés elméletéről és történetéről
16:00 – Szentpéteri Márton (egyetemi docens, MOME) a rendszerelvű tervezés egy korai chilei példájáról
17:00 – Rendszerelvű tervezés ma: a co&co design ügynökség


További információk:
Horányi Attila – horan[kukac]mome.hu; 20.253.1803

Facebook esemény > 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk