Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Nézőpontok/Vélemény

Szubjektív beszámoló a Light & Building 2012 kiállításról egy világítástechnikus szemével

1/10

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

?>
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
?>
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
?>
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
?>
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
?>
LUMISHEET a világító „üveg” felület
?>
Játék a fénnyel
?>
Játék a fénnyel
?>
Játék a fénnyel
?>
Játék a fénnyel
?>
1/10

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

Szubjektív beszámoló a Light & Building 2012 kiállításról egy világítástechnikus szemével
Nézőpontok/Vélemény

Szubjektív beszámoló a Light & Building 2012 kiállításról egy világítástechnikus szemével

2012.08.28. 09:20

Az idei Light&Building kiállítást 2012. április 15. és 20. között rendezték meg a Majna-parti Frankfurtban. Ez a kétévente megrendezett kiállítás az első három között van a világon, de mindenképpen messze az első Európában. 196. 000 látogató volt összesen, 2352 cég állított ki, 355. 678 m2 beltéri és 96. 078 m2 kültéri területen.

Az idei Light&Building kiállítást 2012.április 15. és 20. között rendezték meg a maina-parti Frankfurtban. Ez a kétévente megrendezett kiállítás az első három között van a világon, de mindenképpen messze az első Európában. 196 000 látogató volt összesen, 2352 cég állított ki, 355 678 m2 beltéri és 96 078 m2 kültéri területen. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy mindenki, aki él és mozog az európai világítási életben az megjelent a kiállításon. (Érdekességként megjegyzem, hogy már csődbe ment cég is kiállított, ami annak köszönhető, hogy a kiállítási területet több évvel előbb le kell foglalni és kifizetni. )

A kiállítás 4 fő szakmai terület köré szerveződött

 • Világítás
  (Ez adta ki a kiállítás legalább 70%-t )
 • Villamos mérnöki tudományok
  (nagyrészt Smart Grid rendszerek, ez a kiállítási terület kb 20%-t foglalta el)
 • Épületautomatizálás
 • Szoftverek az építőiparnak

A továbbiakban kizárólag a világítási témákra koncentrálok (nem mintha a többi téma ne lenne érdekes). A világítási területet sem tudom jelen rövid ismertetés keretébe teljesen kivesézni, csak a főbb trendekről és néhány újdonságról számolok be.

TRENDEK

Csak LED

A várakozásnak megfelelően a kiállított termékek legalább 95%-a LED-es vagy a LED-ekhez közvetlenül kapcsolódó volt. Egyértelmű a világítástechnikai ipar szerint a jövő a LED-ben van. (Ez a kb. 95% arány egy kicsit meglepett mivel az eladások kevesebb, mint 25%-t jelenti csak a LED a nagyvilágban, Magyarországon még ennél is kevesebb.)

Elektronikai gyártók betörése

A következő, már évek óta megfigyelhető és egyre erősödő tendencia, hogy a hagyományos nagy gyártók (mint pl. Philips, Osram, GE stb. ) mellett az elektronikai iparból ismert nagy nevek, mint pl. LG, SAMSUNG, PANASONIC, TOSHIBA stb. is egyre nagyobb szeletet próbálnak meg kihasítani a LED világítási piacból. (Ezt a tendenciát a következő tény nagyon jól megmagyarázza: a 2011-ben a világon gyártott LED-ek 51%-a került háttérvilágítókba, pl. TV/monitor, mobil telefon stb., és csak 15%-a általános világításra. Nagy valószínűséggel ezt a cikket is LED-es háttérvilágítású monitoron olvassák majd.)

Az OLED erőltetése

A harmadik fontos tendencia az OLED (organikus LED) erőltetése különösen a nagy gyártók részéről.  Ugyan még a LED-ek se törtek be teljes egészében a piacra, de a gyártók fejlesztései már 2 lépéssel előbb járnak. Az OLED egy rendkívül elegáns és egyelőre nagyon drága megoldás. A fényhasznosítása rendkívül alacsony (kb. halogén izzólámpával egy kategóriában van) és egy OLED panel mérete egyelőre maximum 15x15 cm lehet. Az egyik nagy gyártó tájékoztatása szerint egy ilyen 15x15 cm panel ára 100 euró (vám, szállítási költség és ÁFA nélkül). Figyelem: az OLED-ek fejlesztése nagy ütemben halad, ez az információ a cikk írásának az időpontjában, azaz 2012. júniusában érvényes! Nagyon szép OLED megoldásokat láttam a Philips és nagy meglepetésemre egy közepes méretű szlovák lámpatest gyártó cég standján.

Philips YouTube video 

Hiányzók

Külön cikket megérne, ami/aki nem volt ott a Light&Building 2012 kiállításon, így ezeket csak címszavakban említem meg:

 • LEP (Ligth Emmiting Plasma) (plazma) fényforrások
 • Az igazi retrofit LED izzólámpa (ugyan több száz fajta kint volt, de a legjobb, ami tényleg helyettesíti a 60W izzólámpát az nem!)
 • Amerikai gyártók

Újdonságok

A továbbiakban szemezgetek a kiállítás újdonságaiból

ERCO új LED-es optikai rendszer

A Light&Building 2012 kiállításra időzítette az ERCO az új LED-es optikai rendszerének a világpremierjét. Az új rendszer lényege, hogy általában egy lámpatestben 3 lencse hozza létre a kívánt fényeloszlást az 1. lencse magán LED chipen van, amelyik egy félgömbbe sugározza ki a fényt, erre kerül egy 2. kollimátor lencse, amelyik a fénynyalábot párhuzamosítja, végül a 3. szferolit lencse ami a párhuzamos fénynyalábból a kívánt (jelenleg 6 fajta) fényeloszlást létrehozza. Ez a szferolit lencse praktikusan a lámpatest frontüvegét is helyettesíti és emiatt cserélhető. Ennek a 3 lencsés megoldásnak is jobb az optikai hatásfoka, mint a hagyományos fényforrásoknál alkalmazott tükör és/vagy lencsés megoldásoknak. A végfelhasználó számára további előnyt jelent, hogy ha a világítási igényei megváltoznak (pl. átrendezi a kiállító teret) akkor nem kell drága új lámpatesteket vásárolnia, hanem elég a viszonylag olcsóbb szferolit lencsét cserélnie.  Az alábbi 3 ábra mutatja meg a szferolit lencsék hatásmechanizmusát.

XAL  XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

Az XAL cég látványos standját négy kiemelt alkalmazási területre (LIVING, PUBLIC, RETAIL, OFFICE) és a központi találkozó pontra (BÁR) osztotta. A gyár új termékeiben ötvözte a modern formákat a legfejlettebb LED-es technológiával, így könnyed, fiatalos megjelenésű termékek sorát mutatták be.

 

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
1/10
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

 

 

Régen várt termékkel egészült ki a több mint 50 féle süllyesztett , mennyezeti vagy függesztett profilból álló, árnyékmentesen toldható lámpatest családjuk, az IP54 védettségű LED-es lámpatest betéttel. Így már vizes helységekben és kültéren is kompromisszum nélkül használhatók ezek a típusok.

 

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
2/10
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

 

 

A cég közelmúltban megvásárolta a belga székhelyű Wever&Durce lámpatest gyártat, melynek megújult termékválasztékát külön standon mutatták be.

 

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
3/10
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING
4/10
XAL XENON ARCHITECTUAL LIGHTING

 

 

LUMISHEET a világító „üveg" felület

Egy rendkívül elegáns megoldás a LUMISHEET. Ez tulajdonképpen egy akril lap, ami az alapkivitelben mindössze 4 mm vastag. Az egyik élére egy oldalvilágító LED sort ragasztanak és ravasz optikai trükkökkel elérik, hogy az emberi szem számára úgy tűnik, mintha az egész felület egyenletesen világítana. A maximális méret 3000x1500 mm téglalap esetén és 1500 mm átmérőjű kört is tudnak csinálni. Ráadásul még kis mértékben terhelhető is, azaz ékszer vagy illatszer üzletben polcként használható. Az OLED alkalmazások egy jelentős részét kiválthatja hosszú távon is!

 

LUMISHEET a világító „üveg” felület
5/10
LUMISHEET a világító „üveg” felület

 

 

Gömb LED projekció

Egy német cég hozott ki egy rendkívül attraktív gömbszerű tüneményt. A „gömb" átmérője 0,8 m-től 6,4 m-ig változhat. A fénysűrűsége olyan nagy, hogy nappali fényben is élvezhető az élő video vetítés.

Az alábbi YouTube videón pontosan látszik, miről van szó.

Játék a fénnyel

A kiállítást járva találkoztunk számtalan – egyszerű eszközökkel operáló – ám meghökkentően látványos megoldást. Ezek közül mutatunk be párat ötletszerűen. (A kiállításon nem lehet fotózni, ezért  a következő képek telefonnal készültek, így annak minősége esetenként gyenge.

Egy építészeti megoldásokkal foglalkozó cég standján láttuk ezt az elemi ötletet.  Egy függőleges (oldalfal) vagy vízszintes (mennyezet) elhelyeztek egy a képen látható profilú nyílást, LED csíkot helyeztek el benne.  A nyílás tetszőleges hosszú lehet, abba belegyűrtek egy aranyszínű „alufóliát", és az eredmény egy nagyon látványos effekt.  Nyílás felület kialakítása ezek alapján bármi lehet.

 

Játék a fénnyel
6/10
Játék a fénnyel

Játék a fénnyel
7/10
Játék a fénnyel

 

 

Egy másik cég színes falra szerelt kockákkal ért el egészen megdöbbentő látványt. A megoldás szerint, az alul-felül nyitott kockában kisteljesítményű halogénláma van elhelyezve. (Ez lehet fehér LED is.)  A színeket és az árnyékot a kocka adja.

 

Játék a fénnyel
8/10
Játék a fénnyel

 

 

Hasonló elven működik a következő példa, ám itt RGB Led szalagokat rejtettek el a csövekbe.

 

Játék a fénnyel
9/10
Játék a fénnyel

 

 

LISYS saját fejlesztései

Végezetül, néhány szót haza is kell beszéljek. A kiállításon nem sok magyar cég vett részt. (jómagam a LISYS-en kívül csak egyet láttam) Két új fejlesztésünket is megmutattuk a világnak nagy érdeklődés mellett. Mindkettő dinamikus LED világítási megoldás. Az egyik a VivoSol névre hallgató dinamikus RGB világító falmosó lámpatest. A VivoSol igazi erényét akkor tapasztalhatjuk, ha nem egy egyedi lámpatestet nézzünk, hanem több lámpatest egymással összhangban levő működését. (lsd. a YouTube videón)

Az iSliver igazából két termék összeintegrálva. Egyrészt egy izgalmas újszerű utcabútor forma másrészt egy interaktív LED panel. Mindkét termék önállóan is érdekes, de együtt még érdekfeszítőbbek. Ezer szónál többet mond néhány mozgó kép.

Major Gyula

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk