Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

1/4

School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com

?>
School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com
?>
forrás: inhabitat.com
?>
forrás: tropolism.com
?>
részlet az egyik döntős pályázatból, forrás: arkitekt.se
1/4

School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com

Szűrőnkön át a világ
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

2007.02.16. 14:03

Hétvégén a különböző hazai és külföldi rendezvények mellett érdemes kicsit leragadni virtuális világunkban. Számos nemzetközi pályázaton hirdettek eredményt a közelmúltban, többek között ezekből válogattunk egy csokorra valót.

A heti világtörténések átbogarászása után ismét érdekes témákat találhat a szemfüles internetező. Hétvégén a különböző hazai és külföldi rendezvények mellett érdemes kicsit leragadni virtuális világunkban, számos jó nemzetközi pályázaton hirdettek eredményt a közelmúltban, többek között ezekből válogattunk egy csokorra valót.

Kezdésként érdemes belenézni a World Architecture News oldalán található Németországban kiírt (Künzelsau-Gaisbachba tervezett) Kongresszusi Központ pályázatának nyertes tervébe. A fennsíkra tervezett egyetlen nagy téglatest követi a földrajzi adottságok adta kellemes lejtést, s üvegfelületein át remek panorámát biztosít a koncertekre, színházi előadásra, könyvtárba vagy éppen előadásokra ide látogató közönségnek. Az építészeti pályázaton a David Chipperfield Iroda munkáját díjazták első hellyel.

 

Ha ugyanezen az oldalon maradunk az is kiderül számunkra, hogy a nagyszabású, szintén nemzetközi "Év háza 2006" versenyen mely épületek a döntősök. Richard Coleman zsűrielnök elmeséli a cikkben, hogy milyen heves viták során született meg a döntés, s szűrték meg a beérkezett anyagokat, hogy végül március 5-én, a most kiválasztott hat épület közül kihirdessék 2006 legjét.
Itt olvashat bővebben a témáról.

 

A díjesős témát fokozni tudjuk azzal, miszerint a Steven Holl Építésziroda 2007-ben máris a legek között található, már ami a besöpört díjnyertes pályázatokat illeti. A 2007-es AIA Design Award tavalyi tíz versenyéből hármat az 1976-ban alapított Holl iroda zsebelt be. A Canadian Architect site szerint  érdemes kiállításon bemutatni az iroda előző éves termését, hiszen a győztes munkák között tanulságos munkákat találhatunk, például a Washingtonban tervezett új svájci követségi épület vagy az Iowa városában már megépült Művészeti Egyetem. Tovább a cikkre...

 

Eltávolodva a tömény építészettől, hallgassuk meg a "Jövő zenéjét" Martyn Ware segítségével, aki csapatával a művészet, zene és a technika mixtúrájában keresi életének értelmét... Gondoljunk csak a 2006-os Velencei Építészeti Biennále angol pavilonjára, ahol ugyancsak az ő hanginstallációján keresztül csöppenhettünk bele a brit városkák nyüzsgő hétköznapjaiba, az emberi kapcsolatok variációit is érzékeltető zajok egyvelegével. Legújabb hanghatásairól, az installációra ható összetevőkről és az Audioscape szoftverről kérdezte a művészt a we-make-money-not-art újságírója.

 

Jennifer Siegal az egyike az előregyártott építészet neves úttörőinek, aki újabb fejlesztését mutatta be az Inhabitat oldalán. A zöld építészetet a nyugodt, kiegyensúlyozott formatevezéssel ötvöző építész mobil irodája Kaliforniában készült el. A 2000 m2- es telken összepakolt épület két részből áll, bőséges kert területtel és egy medencével. Szokatlanul nagy belmagassággal és energiatakarékos fűtési megoldásával az épület gazdaságos kihasználhatósága egyértelműen kitűnik.
A cikk után érdemes az építész hölggyel készített interjút is elolvasni, illetve videón megnézni, melyből leginkább az előre gyártott építészet lényegére, értelmére és lehetőségeire kaphatunk választ.

 

Amikor a ´40 Mercer´ nevű irodaépület első terveit bemutatták az érdeklődőknek, sokan szkeptikusan csóválták fejüket; túl meglepő ötletnek tűnt ilyen módon üveggel bevonni a homlokzatokat. Jean Nouvel építész tervei minden esetben a két véglet között mozognak, az ötlet vagy feltűnően provokatív, sőt mi több visszatetszést keltő, vagy meglepően eredeti és szerethető. Ebben az esetben is valami ilyesmiről volt szó, s ahogy mondják, a puding próbája az evés. Vágjunk bele! Az épület egyetlen nem oda illő, ellentmondásos része a tető keleti részén látható kék üvegből készült tetőablak, jegyzi meg a Tropolism cikk írója. De mit gondolnak erről Önök? Bővebben itt olvashatnak az épületről.

 

Mivel is zárhatnánk heti kitekintőnket, mint egy újabb nemzetközi pályázat részeredményével.
A stockholmi városi könyvtár bővítésére kiírt tervpályázatra (nálunk is megjelent a felhívás) 2006. májusáig 1170  jelentkező küldte el ötletét, melyből 2007 februárjára kiválasztotta a zsűri a hat legjobbat. "Olyan mint egy női csizma, kívülről elég nagynak látszik, majd ha belebújsz kissé szűknek bizonyul"- mondta el véleményét az egyik zsűritag az egyik kiválasztott szerencsés pályázó ötletének dizájnjáról.
Mind a hat terv egységes komplexumként tervezte át a több részből álló könyvtár épületet, az eredeti, dob alakú Gunnar Asplund-féle központ közelében. Többen csak háttérként értelmezték az adott épületet, s voltak akik ellenpontként az eredeti épület anyagával, saját épületüket nyomott mintás üvegből készítenék el.
A kiválasztott tervek meglehetősen ellentétesen értelmezték a helyszín adta lehetőségeket.
A végső döntés november 16-án várható, de addig nekünk is érdemes szemezgetni az ötletekből az archrecord oldalán, vagy részletesen az egyes koncepciókról a pályázati oldalon: http://www.arkitekt.se/asplund.


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk