Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

1/4

School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com

School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com
forrás: inhabitat.com
forrás: tropolism.com
részlet az egyik döntős pályázatból, forrás: arkitekt.se
?>
School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com
?>
forrás: inhabitat.com
?>
forrás: tropolism.com
?>
részlet az egyik döntős pályázatból, forrás: arkitekt.se
1/4

School of Art & Art History University of Iowa, forrás: stevenholl.com

Szűrőnkön át a világ
Közélet, hírek

Szűrőnkön át a világ

2007.02.16. 14:03

Hétvégén a különböző hazai és külföldi rendezvények mellett érdemes kicsit leragadni virtuális világunkban. Számos nemzetközi pályázaton hirdettek eredményt a közelmúltban, többek között ezekből válogattunk egy csokorra valót.

A heti világtörténések átbogarászása után ismét érdekes témákat találhat a szemfüles internetező. Hétvégén a különböző hazai és külföldi rendezvények mellett érdemes kicsit leragadni virtuális világunkban, számos jó nemzetközi pályázaton hirdettek eredményt a közelmúltban, többek között ezekből válogattunk egy csokorra valót.

Kezdésként érdemes belenézni a World Architecture News oldalán található Németországban kiírt (Künzelsau-Gaisbachba tervezett) Kongresszusi Központ pályázatának nyertes tervébe. A fennsíkra tervezett egyetlen nagy téglatest követi a földrajzi adottságok adta kellemes lejtést, s üvegfelületein át remek panorámát biztosít a koncertekre, színházi előadásra, könyvtárba vagy éppen előadásokra ide látogató közönségnek. Az építészeti pályázaton a David Chipperfield Iroda munkáját díjazták első hellyel.

 

Ha ugyanezen az oldalon maradunk az is kiderül számunkra, hogy a nagyszabású, szintén nemzetközi "Év háza 2006" versenyen mely épületek a döntősök. Richard Coleman zsűrielnök elmeséli a cikkben, hogy milyen heves viták során született meg a döntés, s szűrték meg a beérkezett anyagokat, hogy végül március 5-én, a most kiválasztott hat épület közül kihirdessék 2006 legjét.
Itt olvashat bővebben a témáról.

 

A díjesős témát fokozni tudjuk azzal, miszerint a Steven Holl Építésziroda 2007-ben máris a legek között található, már ami a besöpört díjnyertes pályázatokat illeti. A 2007-es AIA Design Award tavalyi tíz versenyéből hármat az 1976-ban alapított Holl iroda zsebelt be. A Canadian Architect site szerint  érdemes kiállításon bemutatni az iroda előző éves termését, hiszen a győztes munkák között tanulságos munkákat találhatunk, például a Washingtonban tervezett új svájci követségi épület vagy az Iowa városában már megépült Művészeti Egyetem. Tovább a cikkre...

 

Eltávolodva a tömény építészettől, hallgassuk meg a "Jövő zenéjét" Martyn Ware segítségével, aki csapatával a művészet, zene és a technika mixtúrájában keresi életének értelmét... Gondoljunk csak a 2006-os Velencei Építészeti Biennále angol pavilonjára, ahol ugyancsak az ő hanginstallációján keresztül csöppenhettünk bele a brit városkák nyüzsgő hétköznapjaiba, az emberi kapcsolatok variációit is érzékeltető zajok egyvelegével. Legújabb hanghatásairól, az installációra ható összetevőkről és az Audioscape szoftverről kérdezte a művészt a we-make-money-not-art újságírója.

 

Jennifer Siegal az egyike az előregyártott építészet neves úttörőinek, aki újabb fejlesztését mutatta be az Inhabitat oldalán. A zöld építészetet a nyugodt, kiegyensúlyozott formatevezéssel ötvöző építész mobil irodája Kaliforniában készült el. A 2000 m2- es telken összepakolt épület két részből áll, bőséges kert területtel és egy medencével. Szokatlanul nagy belmagassággal és energiatakarékos fűtési megoldásával az épület gazdaságos kihasználhatósága egyértelműen kitűnik.
A cikk után érdemes az építész hölggyel készített interjút is elolvasni, illetve videón megnézni, melyből leginkább az előre gyártott építészet lényegére, értelmére és lehetőségeire kaphatunk választ.

 

Amikor a ´40 Mercer´ nevű irodaépület első terveit bemutatták az érdeklődőknek, sokan szkeptikusan csóválták fejüket; túl meglepő ötletnek tűnt ilyen módon üveggel bevonni a homlokzatokat. Jean Nouvel építész tervei minden esetben a két véglet között mozognak, az ötlet vagy feltűnően provokatív, sőt mi több visszatetszést keltő, vagy meglepően eredeti és szerethető. Ebben az esetben is valami ilyesmiről volt szó, s ahogy mondják, a puding próbája az evés. Vágjunk bele! Az épület egyetlen nem oda illő, ellentmondásos része a tető keleti részén látható kék üvegből készült tetőablak, jegyzi meg a Tropolism cikk írója. De mit gondolnak erről Önök? Bővebben itt olvashatnak az épületről.

 

Mivel is zárhatnánk heti kitekintőnket, mint egy újabb nemzetközi pályázat részeredményével.
A stockholmi városi könyvtár bővítésére kiírt tervpályázatra (nálunk is megjelent a felhívás) 2006. májusáig 1170  jelentkező küldte el ötletét, melyből 2007 februárjára kiválasztotta a zsűri a hat legjobbat. "Olyan mint egy női csizma, kívülről elég nagynak látszik, majd ha belebújsz kissé szűknek bizonyul"- mondta el véleményét az egyik zsűritag az egyik kiválasztott szerencsés pályázó ötletének dizájnjáról.
Mind a hat terv egységes komplexumként tervezte át a több részből álló könyvtár épületet, az eredeti, dob alakú Gunnar Asplund-féle központ közelében. Többen csak háttérként értelmezték az adott épületet, s voltak akik ellenpontként az eredeti épület anyagával, saját épületüket nyomott mintás üvegből készítenék el.
A kiválasztott tervek meglehetősen ellentétesen értelmezték a helyszín adta lehetőségeket.
A végső döntés november 16-án várható, de addig nekünk is érdemes szemezgetni az ötletekből az archrecord oldalán, vagy részletesen az egyes koncepciókról a pályázati oldalon: http://www.arkitekt.se/asplund.


Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk