Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Szűrönkön át a világ

1/3

a brit ökoház rajza, forrás: theherald.co.uk

?>
a brit ökoház rajza, forrás: theherald.co.uk
?>
Körülöttünk a dizájn, forrás: 10touchpoints.com.sg
?>
forrás: www.sfgate.com
1/3

a brit ökoház rajza, forrás: theherald.co.uk

Szűrönkön át a világ
Közélet, hírek

Szűrönkön át a világ

2007.03.05. 08:08

Az AIA legkedveltebb 150 amerikai épületének szavazásáról, az első brit ökoházról és a hétköznapi dizájnról olvashattunk többek között, ha a világ híreit böngésztük az elmúlt héten.

Fárasztó hét volt az utóbbi is. Bízom benne a hétfő lelkesítőleg hat legtöbbünkre. Lazításként induljunk el képzeletben az óceánon túlra. A múlt hét izgalmas építészeti híreiből most a legtöbbet az Egyesül Államokból szűrtem ki.

 

Az amerikaiak meglehetősen ódivatúak, ha építészetről van szó, állította Robert Campbell a Boston Globe építész-kritikusa, amikor az AIA által nemrégiben kihirdetett Top 150-es listát végigböngészte. A listán bostoni épület csak elvétve található, pedig az AIA legjobb 150 amerikai épületének szavazásán több mint 1800 ember vett részt szerte a kontinensen, így nem mondatjuk, hogy a szavazás belterjes lett volna. Egy előzetesen építészek által kiválogatott lista szerint 245 épületre lehetett leadni a voksokat. Végül az amerikaiak kedvence a Shreve, Lamb & Harmon Associates féle Empire State Building lett. Frank Lloyd Wright építész bizonyult a legsikeresebbnek, ha azt nézzük, hogy a listára 8 épülete is felkerült. Őt követi gyakoriságban hat épületével Henry Hobson Richardson és öttel Richard Meier. Két hölgy is benne van az első tízben, ami azért becsületükre legyen mondva, igen szép eredmény bostoni felháborodás ide vagy oda. (Maya Lin és a Golden Gate-tervezőnője Gertrude Morrow)
Az érdeklődőknek az amerikai épületek Top 150 listája elérhető erről a linkről: http://www.archrecord.com/news/daily/archives/070207aia.asp


 

A San Francisco-ban élők maguk sem tudják eldönteni tetszik nekik, vagy sem az újonnan átadott szövetségi épület, melyet a Morphosis stábja tervezett meg a Smith Group-pal karöltve. Egy hete még a „The San Francisco Chronicle" című internetes újság egekig magasztalta a kontextusában is megfelelő helyre kitalált, 18 emeletes állami épületet. Az épületről többek között megemlíti az újságíró, hogy mennyire barátságos, emberi léptékű a megvalósítás, s egyben káprázatos a kivitelezés. Az írás mellett a kedves olvasók is szavazhattak, remeknek tartják-e vagy kevésbé sikerültnek az épületet… az előbbi az összes 868 szavazatból 60 %-kal húzott el. Aztán eltelt egy hét, s ugyanaz az újság egy újabb cikkben forrongani kezdett az épület megvalósításának hátterét illetően, mely szerint dollármilliókat emésztett fel az építkezés, s még a helyiek tetszését sem nyerte el az elkészült mű. 

 

 

Több mint egy nemzedékkel ezelőtt a New York városi műemlékvédők új szót alkottak, a „Macklowed"-dot, mellyel arra utaltak, miszerint egy Harry Macklowe nevű ingatlanfejlesztő elővásárlási jogot megszerezve egy éjszaka alatt  lerombolt egy műemlék épületet, mielőtt a megfelelő hivatalok bármit is lépni tudtak volna ellene. Macklowe akkoriban az egyedüli és egyetlen volt, aki ilyen becstelenül járt el, s járhatott el, azóta taktikája mégis világszerte elterjedni látszik. Csütörtökön adta hírül a brit Guardian újság, a The Moscow Times cikkére utalva miszerint egy befektető csoport Moszkvában a földdel tett egyenlővé egy neoklasszicista, 19. századi épületet (melyben egykor Trockij tárgyalószobája kapott helyet) a Vörös téren, hogy helyébe luxusszálloda épülhessen. Ezzel a példával is szeretnék világszerte felhívni a figyelmet az építészeti értékek féktelen rombolására, melynek nem szab határt számos ország beépítési szabályozása sem a világon. Nekünk sem kell a szomszédba menni egy épkézláb negatív példáért, sajnos.


A skót Stewart Milne építésziroda közzétette a briteknél elsőnek számító, új fejlesztésű, ökoház terveit, mely az egyre nyomasztó üvegház-hatás elleni küzdelemben sikeres megoldásnak ígérkezik. A szélkerékkel és napkollektorokkal felszerelt tetőn, kéményen keresztül nyert energia képes lesz egy családiház összenergia-szükségletének 60%-át is fedezni. (fűtésre, vízmelegítésre és világításra) A megtakarítás mennyisége már rövid távon belül is érzékelhető, ígéri a tervezőcsapat, mely júniusra készíti el prototípus épületét a nagyközönség számára, adta hírül a „The Herald". (részletek: itt!) 

10 TouchPoints : Dizájn a hétköznapokra Szingapúrban címmel nyílt weboldal a napokban. A szingapúri Dizájn Tanács embereket toboroz egy közös ügy érdekében. Ha idegesítően unalmas a körülöttünk megélt szegényes dizájn, kövessük a 10 TouchPoints kínálta lehetőségeket, s legyünk hatással önmagunk a környezetünkre. Egy „hangdoboz"-ba mondhatja el bárki a véleményét a körülötte található helyekről, tárgyakról, ezek okozta érzésekről, és az ötletekről, mi hogyan lehetne jobb, szebb, barátságosabb körülöttük. Mindez kiváló versenyt is biztosít a tervezőknek, akik újratervezhetnek, újragondolhatnak már meglévő használati elemeket a mai igényekhez mérve. A legjobb 20 ötletet kiválasztják majd, s beindulhat az újratervezés.
A 10TouchPoints ötelete segít tisztázni alapvető feltételeket és megdönthet berögződött elméleteket a dizájnelméletben. A dizájn nemcsak a gazdagságot, az elérhetetlent kell hogy jelentse számunkra, hanem mindazt, ami körülvesz minket, adja hírül a site. A dizájn segíthet nekünk a jobb teljesítmény elérésében munkánk során, sikeresebben kommunikálhatunk és energiát takaríthatunk meg általa. Ismerjük fel, és használjuk mindannyian. A site várja az érdeklődők ötleteit fórumoldalán és blogjában is, mi pedig DEsign07 fókusztémánkban szintén nyitottak vagyunk fiatal tervezők munkáira, véleményekre hozzászólásokra és ötletekre: Önöknek mit jelent a dizájn, hogyan lehet ez érthetőbb és használhatóbb mindannyiunk számára?

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk