Épülettervek/Hallgatói terv

„Táncórák minden szinten” - tánciskola a belvárosban

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/15

„Táncórák minden szinten” - tánciskola a belvárosban
Épülettervek/Hallgatói terv

„Táncórák minden szinten” - tánciskola a belvárosban

2007.08.31. 10:33
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Horváth Lili

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Horváth Lili diplomaterve - BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék 2007.

A diplomatervem témája a személyes kötődés kapcsán egy belvárosi tánciskola. A helyszín a terézvárosi Király utcában található, ahol jelenleg a bontásra ítélt „Kuplung" nevű táncos szórakozóhely egyszintes, szedett-vedett épülete áll. Az épületben kialakított termekben mindenkinek lehetősége nyílik a tánc különböző műfajait megismerni, legyen az showtánc, hip-hop, tango, jazzbalett, latin táncok, salsa, swing vagy akár csoportos sportfoglalkozások, mint pl. a jóga.

Budapesten a tánciskolák újra divatba jöttek, lépten-nyomon újabb és újabb központok reklámjait látni városszerte. A tánc sokszor nem csak az esti kikapcsolódás része, hanem hobbi és sport is, mindenki kiválaszthatja a szívéhez legközelebb álló műfajt.
 
 
 
 
 

2/15

3/15

4/15

5/15

6/15

 
 
 
 
 
Belvárosi viszonylatban - és ezt saját tapasztalataim támasztják alá - azonban elenyésző a minden szempontból megfelelő kialakítású tánctermek, tánciskolák száma. Többségük pincékben kialakított, egymásból nyíló néhány teremmel működik, amelyek sem méretükben, sem kialakításukban nem felelnek meg általában a célnak. Ezekhez a termekhez többnyire nem tartozik sem öltöző, sem tisztálkodási lehetőség, ami jelentősen rontja a komfortérzetet, hiszen nem ritka, hogy egy foglalkozás alkalmával 20-30 ember zsúfolódik össze bennük. Más esetben, még ha a terem mérete megfelelő is lenne, mivel csak alkalmi bérlemény (tornaterem, konferenciaterem), számtalan lehetőségről le kell mondani a próbák, edzések alkalmával – a tükrök szinte elengedhetetlen kellékei a tanóráknak.

Mivel az épület kialakítása révén korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül fogad látogatókat, úgy gondolom, egyúttal közösségépítő szerepet is betölt: egyfajta találkozópontnak is meg kell felelnie. Ezért a jó megközelíthetőséget, a központ közelségét fontosnak tartottam. Így esett a választásom a Terézvárosra, azon belül is a Király utcára, mert jelenleg is a város egyik legkedveltebb, legnyüzsgőbb központja, a felújítás nyomán pedig a lebontott bérházak helyén új funkciókkal, további kulturális intézményekkel is tovább gazdagodik.
 
 
 
 
 

7/15

8/15

9/15

 
 
 
 
 
Tömegalakítás
A választott telek alakja nagyon erősen befolyásolta az épületem tömegformálását, hiszen mintegy 67 m-es mélységéhez mindössze 13,70 m-es szélesség párosul. Ezt úgy használtam ki, hogy felnyitottam a telket, gyakorlatilag egy új utcát hoztam létre, mely a tánc világba vezet. A keletkezett „slicc" kíváncsivá teszi az embereket, hisz a belváros belső, gangos udvarai sokszor rejtenek különleges kialakítású, hangulatú tereket. A két utcai, határozottan elkülönített tömeg a tánctermeket, illetve a közlekedő tereket foglalja magában. A telek hátsó, utcától távolabb eső részén a helyi tömbrehabilitáció keretében elbontott tömegek helyén lehetőség nyílik egy belső tér kialakítására, ezért az addig feszes beépítés felhígul, és a kialakított teresedés belső központ érzetét kelti. A funkciók elhelyezése szintén a belvárosi szerepet erősíti, hiszen az épület alakította utcán a tánchoz tartozó speciális cipőket, kellékeket árusító üzletek, kávézó, illetve kisebb kiállítás kaphatnak helyet. A tengely végén recepció várja az érdeklődőket és „megszállottakat" egyaránt.

A termeket rejtő tömeg kialakítása nagy üvegfelületeivel a szintén üvegezett közlekedő tömb felé fordítva, a tánc elengedhetetlen részét képező exhibicionizmus megnyilvánulása, hiszen így az éppen bemelegítő, pihenő, beszélgető látogatók egy „bemutatót" láthatnak, ha áttekintenek a tánctermek irányába. (A közlekedő-tömb fő funkciója mellett úgy van kialakítva, hogy egyéni gyakorlásra, bemelegítésre is alkalmas legyen – tükrök, gyakorlórudak segítségével.)
 
 
 
 

10/15

11/15

12/15

13/15

14/15

 
 
 
 
A hátsó, füvesített udvarban lebegtetett tömegű nagyterem pedig a versenyekre, bemutatókra készülő tánccsoportok felkészülését könnyíti meg, hiszen itt a formációk begyakorlására is lehetőség van. A tömeg alatt egy szabadtéri, színpad-szerű gyakorló kapott helyet, hogy a kávézóval együtt életet vigyen a sokszor elhagyatott hátsó udvarba.

A szerkezet kiválasztásánál szintén nagy szerepe volt a telek adottságainak. A hosszanti, tánctermeket magában foglaló tömeg belső homlokzatának formája megkövetelte a vasbeton kialakítást, mely egy Vierendel-tartóként működik. Mivel a termek falait szinte teljes felületen tükrök takarják, a belső felületek kialakításánál is megfelelőnek tartottam a látszóbetont – ez vezetett a Thermomass-rendszerű falakhoz. A nagyterem tömege a lekerekített formája miatt szintén monolit vasbetonépítési móddal alakítható könnyen ki. Mindkét tömegre állókorcos fémlemez-burkolat kerül. A lábakon álló kétszintes közlekedő a kivitelezést megkönnyítendően könnyűszerkezetekkel készül – acélszelvények, trapézlemez, pontmegfogásos üvegfal adják a szerkezetet. Lemezalapozás készül az egész telek alá, egyszintes mélygarázs és tárolók kaptak helyet a pinceszinten.
 
szöveg és képek: Horváth Lili
 
 
 
Horváth Lili diplomaterve
BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék 2007.
 
 
 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk