Épületek/Középület

Téglatorony Szegeden

1/9

Szegedi Vadaspark - bejárati épület

?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
?>
Szegedi Vadaspark - bejárati épület
1/9

Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Téglatorony Szegeden
Épületek/Középület

Téglatorony Szegeden

2009.12.08. 10:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szeged, Magyarország

Építészek, alkotók:
Csernyus Lőrinc

Letölthető dokumentumok:

A bejáratnak erős hangsúlyt adó téglatoronyhoz két oldalról szimmetrikusan csatlakoznak az egyszintes, hegyesszögű épületszárnyak. A szegedi Vadaspark új bejárati épületének tervezője Csernyus Lőrinc.

2000-ben két épület tanulmánytervét készítettem el Makóra illetve Szegedre. A két önkormányzati megrendelésnek nem volt egymáshoz köze. Makóra egy tanuszodát, Szegedre a Vadaspark új bejárati épületét terveztem. Akkor egyikből sem lett semmi.

 

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
1/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
9/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
2/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

 

 

2006-ban éledt fel mindkét munka szinte egyszerre. Hat évvel korábban tervezett épületeket kellet tovább gondolni, aktualizálni, kiviteli terveket készíteni, hiszen itt már reális esélye volt a megvalósulásnak. Egymással párhuzamosan készültek a tervek és ugyanígy zajlottak a művezetések.

A Vadaspark új bejárati épületének háromszög alakú alaprajza merőleges az utak által képezett derékszögű sarok szögfelezőjére. A bejárat a saroktól 45 m-re vissza van húzva, és így egy tér képződik előtte.

 

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
3/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
4/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
5/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

 

 

Az épület egyszintes, nincs alápincézve. A bejárati torony fagyálló téglából készült.  A torony két oldalán egy-egy pénztárfülke lett kialakítva. A baloldali pénztár mellett található a be- és kijárat. A látogatók az ehhez kapcsolódó üzletben csak meghatározott pályán tudnak haladni. A jobboldali, szimmetrikusan elhelyezkedő részben irodák (3 iroda, egy igazgatói iroda és egy titkársági szoba), férfi/női mosdóblokk, mozgássérült WC, személyzeti mosdóblokk és fűtési helyiség található. Az irodák megközelíthetők a jobb oldali pénztárhelyiség felől, vagy közvetlenül a Vadasparkból nyíló előtéren keresztül. Az épületnek ezen részén fa födém határolja a helyiségeket, felette padlás húzódik, ahová az előtérben található lenyitható lépcsőfeljárón lehet feljutni. A baloldali épületrész látszó fedélszékes kialakítású.

 

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
6/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
7/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

Szegedi Vadaspark - bejárati épület
8/9
Szegedi Vadaspark - bejárati épület

 

 

Maga a torony egy légterű nagy belmagasságú tér, amely alkalmi kiállítások megrendezésére is alkalmas. A toronyhoz kisebb tömegű nyaktaggal csatlakozik a két hegyesszögű háromszög alaprajzú épületszárny. Az alaprajzi elrendezés a metszeteken és tömegen megjelenik: emelkedő gerinc, háromszög alakú tetőforma és homlokzati nézet határozza meg a ház képét. A két végpont egy-egy erőteljes pillér formájában jelenik meg, melyet rögtön követ az épület kontúrja. Az épület kézműves jellegét a tégla mint látszó építészeti elem is hangsúlyozza.

Csernyus Lőrinc

építész: Csernyus Lőrinc
statikus: Pongor László
gépész: Dobay István
elektromos tervező: Menyhárt Győző
tervezés – építés ideje: 2000-2008
alapterület: 300 m2
bekerülési költség: 55 M Ft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk