/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Hallgatói terv

Többfunkciós iskolabővítés Sátoraljaújhelyen

1/43

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
?>
Helyszínrajz - tervező: Plébán Lívia
?>
1980-as tervezett beépítés - tervező: Plébán Lívia
?>
1980 - madárperspektíva - tervező: Plébán Lívia
?>
2016-os felmérési helyszínrajz - tervező: Plébán Lívia
?>
Tervezett helyszínrajz 1000- tervező: Plébán Lívia
?>
Tervezett helyszínrajz 500 - tervező: Plébán Lívia
?>
Funkcióséma 500 - tervező: Plébán Lívia
?>
Földszinti alaprajz 10 - tervező: Plébán Lívia
?>
Első emeleti alaprajz 100 - tervező: Plébán Lívia
?>
Második emeleti alaprajz 100 - tervező: Plébán Lívia
?>
A-A metszet - tervező: Plébán Lívia
?>
C-C metszet - tervező: Plébán Lívia
?>
D-D metszet - tervező: Plébán Lívia
?>
Nyugati homlokzat - tervező: Plébán Lívia
?>
Keleti homlokzat - tervező: Plébán Lívia
?>
Déli homlokzat - tervező: Plébán Lívia
?>
Északi homlokzat - tervező: Plébán Lívia
1/43

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Többfunkciós iskolabővítés Sátoraljaújhelyen
Épülettervek/Hallgatói terv

Többfunkciós iskolabővítés Sátoraljaújhelyen

2016.09.15. 10:30
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Sátoraljaújhely

Építészek, alkotók:
Plébán Lívia

Rendezvénycsarnok

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tervező: Plébán Lívia
konzulensek:

építész: Wéber József
épületszerkezet: Fehér Mátyás
statika: Dr. Dulácska Endre
kivitelezés: Klujber Róbert
épületgépészet: Gyurcsovics Lajos
épületvillamosság: Szabó Gergely Dávid

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Plébán Lívia diplomatervében egy kisváros régi problémáját és egy iskola szükségleteit egyszerre igyekezett kielégíteni. A háztömb beépítésének újragondolásával, új tornaterem és könyvtárépület kialakításával egy igen komplex terv született. 

A tervezési terület Sátoraljaújhelyen, a város központi területén található, ahol a településszerkezet jellemzően 1-2 szintes néhány lakásos társasházakból áll.
A tervezési program a Petőfi Sándor Református Általános Iskolának a bővítése lelátóval ellátott tornacsarnokkal, amelyet esténként, illetve hétvégén a város rendezvénycsarnokként használhat.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
19/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Tervezési alapgondolatok

A Plébán Lívia diplomamunkájának tervezési helyszíneként Sátoraljaújhelyt választotta, ahol egy valós problémára igyekezett megoldást találni. A főépítésszel való többszöri egyeztetés után a Petőfi Sándor Református Általános Iskolának bővítésére és egyben a Kossuth-tömb rehabilitációjára esett a választása.

Az iskola részéről igény támadt az épület tornateremmel és könyvtárral való bővítésére. A tornaterem használatára a város is igényt tart, ezért a kisebb léptékű tornaterem helyett egy sportcsarnok létesítése volna indokolt, amelyet napközben az iskolások használnak tornaórán, esténként és hétvégenként pedig a város tarthatja az épületben különféle rendezvényeit, sporteseményeket. A könyvtár kizárólag az iskola tanulói számára lenne látogatható, megközelítése a meglévő iskolaépületen keresztül történne.

Ahhoz, hogy a tervezendő épületegyüttes megfelelő színvonalon meg tudjon valósulni ezen a helyszínen, a tervezendő épület környezetét rendezni kellett, ami a Kossuth-tömb rehabilitálást jelentette.

Némi várostörténeti kutatás után a tervező a terület problémájának forrását annak beépítettségében találta meg. Az 1970-es évekig a terület zártsorú és fésűs beépítési jelleget mutatott, ami a város fejlődése és növekedése, illetve az épületek leromlott állapota miatt nem volt tartható, ezért a tömb területén található épületek felének elbontását javasolták, aminek a helyére új társasházakat kívántak emelni.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
1/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Az 1980-as években ebből meg is valósult az egyik, a többi viszont nem épült meg, így nem került elbontásra az összes romos épület és az építési területek helyei is hányatott sorsúak maradtak a bontási munkálatok óta. Az önkormányzat tett ugyan lépéseket, hogy ezt a területet élhetővé tegye, de a megvalósult intézkedések mára már nem elfogadhatóak. Jelenleg az egyik társasház helyén egy játszótér van, ami már elavultnak számít, a természet is elkezdte visszavenni, a másik helyén egy parkoló található, ami részben aszfaltos, részben kaviccsal felszórt, részben gazos területet.

A 2000-es években a város főutcájának a rendbetétele is megtörtént, egy szépen kialakított sétáló utca került kialakításra, amely még inkább erősíti azt az igényt, hogy a Kossuth-tömb belsejét is rendbe hozzák.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
11/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Területkialakítási, épületelhelyezési koncepció, kapcsolódás a városi szövethez

Az első feladat a még az 1970-es évekből megmaradt elbontásra szánt épületek és az építészetileg értéktelen, leromlott állapotú épületek elbontása, majd a következő feladat a terület városképi rendezése volt, ami új építési telkek kijelölését indokolta, ezek beépítésével a tömb esztétikus, kisvárosias képet kap. Ehhez kapcsolódóan alakított ki a tervező gyalogos, és közforgalmi útvonalakat is. Az új tömbbelsőben törekedett a maximális parkoló helyszám és zöldterületek kialakítására.

Ezek után a terep rendezését kell megoldani, a tervezett épületem helyének biztosítására. A terület erősen lejt, így komoly feladat volt az épület összes bejáraténak a megfelelő terepsíkon való elhelyezése. A terepet, illetve az épület terepre illesztését úgy alakította, hogy a sportcsarnok magassága ne nyomja el a műemlék, illetve a műemlék jellegű épületek karakterét.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
15/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Fontos szempont volt a tervezés során, hogy az épületek elbontása után se alakuljon ki foghíjas utcakép, hanem megmaradjon a zárt sorú beépítés, ezzel biztosítva a tömbbelső megmaradását. Ezt a hiányt egy ponton kellett komolyabban kiegészíteni, az iskola mellett elbontott két kis családi ház helyén, amit a Plébán Lívia a nyeregtetős könyvtár épülettel pótolt.

Mindezek után a sportcsarnokot úgy helyezte el a tömbbelsőben, hogy a Petőfi Sándor Református Általános Iskola, a Református Templom, a volt Püspöki Palota, a sportcsarnok és a könyvtár egy önálló, közös tömböt alkosson a Kossuth-tömbön belül, érzékeltetve hogy ezek között az épületek között erős kapcsolat van.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
17/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Építészeti koncepció

Az alapvető építészeti téralakítási koncepció, hogy a magasabb csarnokteret egy alacsonyabb kiszolgáló rész öleli körbe, melynek felső részét a közönség használhatja, alsó részét pedig a sportolók.

A sportcsarnok tömegformálásánál fontos volt, hogy ne egy nagyléptékű csarnok alakuljon ki, ezért a tömeget monitor típusú felülvilágítókkal bontotta meg, az oldalfalon is lefuttatott fénnyel egy 10 méteres épülettagolást hozott létre, amely kisvárosias léptéket ad az épületnek, de ezzel az építészeti eszközzel több fény jut be a küzdőtérre is.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
19/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

A könyvtár épületrésznél azt az elgondolást követte, hogy az épületnek reflektálnia kell a Petőfi Sándor Református Általános Iskola homlokzatára, de modern megfogalmazásban. Nyeregtetős épületként formájában követi az iskola épületét, ablakosztása is megegyezik az iskoláéval. Az új épület vörös cserépfedés helyett szürke fémlemezfedést, fém ablakokat, és szürke vakolatot kapott.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
25/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

A funkcionális igények elhelyezése az épületben, belső funkcionális téralakítás

Az épület funkcionális kialakításában elsődleges szempont volt a "ki honnan közelíti meg az épületet" kérdés. Először is az iskolások számára kellett egy olyan bejáratot biztosítani sportcsarnokba, amin keresztül az iskolából közvetlenül a csarnokba jutnak. A következő szempont a sportolók, és a szurkoló közönség bejáratának különválasztása volt. Így a sportolók szintje a földszinten kapott helyett, míg a látogatók mozgástere alapvetően az emeletre került.

A sportolói öltözők kialakításánál figyelembe vette az utcai és az edzőcipős közlekedés különválasztását. Az alsó szinten kapott helyet még egy konditerem, illetve a szertár, ami két szint magas, hogy a hosszabb sportszerek is elférjenek benne.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
22/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

A közönségforgalmi szint két irányból közelíthető meg. A sétáló utca felől egy lépcsőn keresztül és az Esze Tamás utca felől akadálymentes módon. Mindkét érkezési irányból ruhatárat és vizes blokkot helyezett el. A látogató tér középső részén a büfé kapott helyet.

Az garázs autóbehajtója síkban van terepszinttel, így  a rámpa nem csökkenti a parkolók számát. A garázsból lépcső és lift segítségével juthatunk el mindkét szintre.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
23/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

Építészeti formálás, anyaghasználat, homlokzatképzés

A homlokzat képzését jelentősen befolyásolta az épület környezete. Így esett a választás a mészkőburkolatra, amely egy hagyományos építőanyag, azonban stílusában eltér a környezettől, így ez a burkolat került túlnyomórészt a homlokzatra. Olyan kőburkolat került az épületre, amelyet ha távolabbról szemlél az ember óriás kőlapoknak tűnnek (pl.: 5 x 3 m), de valójában ezek a nagy lapok null hézaggal kialakított kéregpanelen elhelyezkedő normál méretű kőlapok. Ezzel a technikával különlegessé válik az egyszerű homlokzatképzés, de mégse üt el a hagyományos városképtől.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
24/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

A sportcsarnok homlokzatának kiegészítő burkolata acél sík nagytáblás fémlemez, amely a bevilágításra szolgáló nagy tömegre ráharapó épületrészeknek könnyedebb megjelenést biztosít. Az épület beugró részeire 5 x 5 cm osztású acél háló került, ezzel az anyaggal hangsúlyozva az átmeneti tereket. Ezzel a megoldással a tervező célja volt, hogy az itt járó ember már félig az épületben érezze magát.

A könyvtár épületére szürke színű vakolat került, ennek legfőbb oka az, hogy a már meglévő iskolaépülettel egyező anyag kerüljön rá, viszont színében különüljön el az új épület a régitől.

Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia
21/43
Rendezvénycsarnok, Sátoraljaújhely - tervező: Plébán Lívia

A tetőfedésnél is a hasonló logikát követett, mint a homlokzatképzésnél. Az épület fedése nyeregfedés lett, mint az iskolaépületnél, viszont a cserépfedés helyett modernebb állókorcos horganyzott acéllemez fedést alkalmazott, amely színben megegyezik a nagytáblás acél homlokzatburkolattal, ezzel is tovább erősítve a kapcsolatot.

A támfalak és az iskola felőli garázsfal megjelenéséhez egy semleges anyagot választott, a látszóbetont, azzal a céllal, hogy valóban a főépület lehessen hangsúlyos és domináns.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk