/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Középület

Új elem a rendszerben - építészeti iskola terve a KTH stockholmi campusára

1/6

School of Architecture and Campus Entrance Building - vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

?>
School of Architecture and Campus Entrance Building - vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
?>
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
?>
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
?>
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
?>
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
?>
1/6

School of Architecture and Campus Entrance Building - vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

Új elem a rendszerben - építészeti iskola terve a KTH stockholmi campusára
Épülettervek/Középület

Új elem a rendszerben - építészeti iskola terve a KTH stockholmi campusára

2012.02.21. 09:48

Építészeti iskolának helyet adó új épülettel bővül a közeljövőben a stockholmi Royal Institute of Technology campusa. A meghívásos pályázaton kiválasztott nyertes koncepció a Bolle Tham és Martin Videgård vezette építészcsapat nevéhez fűződik, akik egy ívelt alaprajzú, átjárható és átlátható, az udvar meglévő struktúrájába illeszkedő házat terveztek, amely azonban tömegformálásával az intézmény új jelképévé is válhat.

A KTH (Kungliga Tekniska högskolan) campusa - kulturális és történelmi összefüggéseivel, valamint fizikai határaival - a „tabula rasa" helyzet ellentéteként írható le. Az építészeti iskola új tömbjét az udvar területén helyeztük el, közel a campus bejáratát alkotó, 20. század elejéről származó, monumentális nyerstégla-architektúrájú épületegyütteshez, amely Erik Lallerstedt építész nevéhez fűződik, aki egykor maga is az intézmény professzora volt.

 

School of Architecture and Campus Entrance Building - vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
1/6
School of Architecture and Campus Entrance Building - vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

 

 

A telepítés egyik fő szempontja az volt, hogy az udvarba „beékelődő" új épület lehetőleg ne csonkítsa a területen meglévő közlekedési útvonalak rendszerét, hanem integrálódjon abba, sőt, gazdagítsa azt. Ezt az épületen belüli és azon kívüli körbejárhatóság maximális biztosításával értük el. Az épület egészét - nem csak a földszintjét - teljesen átjárhatónak terveztük, a tanárok, diákok, kutatók és látogatók számára egyaránt. Ez a nyitottság-igény indukálta a tervezés során az ívelt alaprajzi formát, amelyben a különböző terek és funkciók szinte falak nélkül csatlakoznak egymáshoz, „áramló", átlátható struktúrát hozva létre.

A térszín alatt, az udvar nagy részének beépítésével az új tömeg több ponton kapcsolódik a meglévő épületekhez. Funkcionális elrendezés tekintetében az építészeti iskola szintenként tagolódik, a nagyobb belmagasságú bejárati szinten művészeti stúdiók, műhelyek, kiállító-, és előadóterek, a közbenső szinteken különféle műtermek, rugalmasan átrendezhető terek, legfelül pedig felosztható tárgyalók, konzultációs termek találhatók a tetőterasz mellett.

 

School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
2/6
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

 

 

A háromszögletű udvar méretei viszonylag nagy traktusmélységet eredményeztek, amely nehézségeket és nagy lehetőségeket egyaránt magában rejtett. A kihívások egyike a szintek belső zónáinak elegendő fénnyel és levegővel történő ellátása volt; a rendelkezésre álló terület és a kompakt térszervezés viszont lehetővé tette, hogy az egyes funkciók viszonylag közel helyezkedjenek el, szorosan kapcsolódva egymáshoz. A nagyméretű üvegfelületek elegendő fényt juttatnak a belsőbe, az épületnek pedig transzparenciát kölcsönöznek, emellett - a passzív hőnyereség révén - az energiahatékonyságot is növelik.

A homlokzatokra vörösesbarna árnyalatú CorTen acél burkolat kerül, amely színével a szomszédos századfordulós épületek téglaarchitektúrájára utal, az ívelt tömegforma pedig az áramlás, a dinamizmus érzetét kelti. A monolit vasbeton teherhordó szerkezet felülete a belsőben több helyen szabadon marad majd.

 

School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
3/6
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
4/6
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
5/6
School of Architecture and Campus Entrance Building- vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård

 

 

A projekt további elemét képezi egy új fogadóépület, amelyet egy felújított szárnyban kap majd helyet. Ez egy újfajta információs központ és médiatár lesz, ahol az összes közösségi szolgáltatás elérhetővé válik a KTH hallgatói és látogatói számára. A Bolle Tham és Martin Videgård vezette tervezőcsapat 2007-ben meghívásos pályázaton nyerte el az első díjat. Az építkezés hamarosan elkezdődik és várhatóan 2015-ben fejeződik be.

fordította: Garai Péter


School of Architecture and Campus Entrance Building
vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
tervezés éve: 2007-2011
kivitelezés éve: 2012-2015
bruttó szintterület: 13.200 m2
generáltervező cég honlap címe:
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: Akademiska Hus i Stockholm
generáltervező: Tham & Videgård Arkitekter, Stockholm
építész munkatársak: Carmen Izquierdo, Mia Nygren, Andreas Helgesson, Anna Jacobson, Mårten Nettelbladt, Benjamin Mandre, Susanna Bremberg, Lukas Thiel, Fredrik Nilsson, Anna-Lisa Pollock, Marina Rotolo
 

Vélemények (12)
zapata
2012.02.22.
15:12

Hogy az épületről is beszéljünk egy kicsit: a gyatra műholdképről és a fotómontázsokról elég bizonytalanul lehet érzékelni azt a bizonyos háromszögletű udvart, ezért megkerestem a Google-n, de szemléletes madártávlati képet nem ott, hanem a bingmaps-en lehet találni. Valóban izgalmas a helyszín és a madártávlati képből ítélve is korrektnek tűnik az új épület beültetése az udvarba és a tágabb környezetbe. A szűkszavú leírás nem szól róla, hogy az új épület miatt le kell bontani egy olyan meglévő épületet, aminek az eltűnése is inkább nyereség, mint veszteség az épület környezetében. A Google a szóbanforgó helytől 500 méternyire jelöli az építész kar mostani helyét egy modern épületben és az egyetem honlapján azt lehet olvasni, hogy az oktatási terv szerint onnan már idén (!) költöztek volna az új helyre. Hát ez bizony csúszik.

Pákozdi Imre
2012.02.23.
07:06

@zapata: Bocsánat, de lehet, hogy meg kellett volna állni a bontás után. Ez az épület ui. túl nagy erre a terecskére, amelynek eredeti térfalai kedvtelve nézegetnék egymást, ha ez a túlméretezett éjjeliszekrény nem épült volna közéjük. Magas is, gömbölyded is, unalmas is, gülüszemű ablaksorai köszönő viszonyban sincsenek a környező házak homlokzati tagolásával.

zapata
2012.02.23.
13:04

@Pákozdi Imre: Ebben van igazság. Nyilván az lett volna a legjobb, ha ifjú kollégáink egy üres telket kapnak az új épületükhöz és itt egy tágas udvar lenne.

Pákozdi Imre
2012.02.23.
13:51

@zapata: Pontosan :-))

nagylaszlo71
2012.02.21.
13:10

majdnem olyan szép, mint a piliscsabai. de csak majdnem ,-)

Pákozdi Imre
2012.02.22.
06:49

@nagylaszlo71: Azért érdekes, hogy a megállapítások milyen nagy hányada szerveződik a nagyonhülye "organikus - nemorganikus" vita köré. Úgy látszik, hogy a nagy öregek személyeskedő torzsalkodásai generációkra hiszterizálták a magyar építészek nem jelentéktelen hányadát.

fds
2012.02.22.
10:30

@Pákozdi Imre: egyrészt ezt rosszul látja, másrészt ennél sokkal egyszerűbb a dolog.

Pákozdi Imre
2012.02.22.
10:37

@fds: Oké, nagyon remélem, hogy csak egy csekély hányadát.

másik
2012.02.22.
10:55

@Pákozdi Imre: 'megállapításOK'? 'nagy hányada'? 'hiszterizálás'? alig van itt még hozzászólás, 'hányada' meg pláne alig. mire vonatkozik hát a fentebbi? az egy szem nyitóhozzászólás egy szem mondatára?...

Pákozdi Imre
2012.02.22.
11:30

@másik: Na nem, hát nyilván nem csak erre gondoltam, de pl. Janáky István duplázva elkövetett előadására és annak több futamban keletkezett visszhangjára igen. És még számos más, búvópatakként fel-felbukkanó, mindkét oldali csípős hozzászólásra. Miközben ez az org/nemorg MA MÁR valószínűleg nem lényegi határvonal.

másik
2012.02.22.
12:34

@Pákozdi Imre: így már jobban értem, azért ezt érdemes tisztázni hogy mire válasz a válasz - de még így sem feltétlenül értem vagy érzem igaznak: valóban meglepő lenne hogy az organikusokról szóló janáky-szöveg kritikái/hozzászólásai az organikus-nemorganikus dichotómiát feszegetik?... és azért az is elég rég volt.

HI
2012.02.22.
16:34

@Pákozdi Imre: "nagyonhülye "organikus - nemorganikus" vita " Imre, ez így teljesen pontos meghatározás, csak egyetérteni tudok. Huszti István

Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk