Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Újabb magyar építészek kaptak díjat a Holcim Awards világversenyen

1/1

Szabadics Attila és Rácz Mónika

?>
Szabadics Attila és Rácz Mónika
1/1

Szabadics Attila és Rácz Mónika

Újabb magyar építészek kaptak díjat a Holcim Awards világversenyen
Közélet, hírek

Újabb magyar építészek kaptak díjat a Holcim Awards világversenyen

2014.10.17. 12:25

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Szabadics Attila, Rácz Mónica

Földrajzi hely:
Bejrút, Libanon

Cég, szervezet:
Holcim Hungária Zrt.

Tegnap este adták át a 2 millió dollár összdíjazású, negyedik alkalommal meghirdetett Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjait Bejrútban. A versenyen a pécsi Szabadics Attila és Rácz Mónica (ArchSus Csoport) menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazták. 

A pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja, Szabadics Attila és társalkotóként Rácz Mónica vehette át a különdíjat tegnap este a több mint 70 000 főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttáborban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervéért. A magyar projekt a könnyen felállítható sátraknak köszönhetően javítja a táborban élők életkörülményeit, hiszen a sátrakhoz tartozó fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a sátrakban a forró napokon és a hideg éjszakákon további energia felhasználása nélkül.

A projektről részletes információ érhető el a Holcim Foundation oldalán.

A pályázat a zsűri értékelése alapján azért kapta meg az elismerést, mert a terv az intelligens technológiai fejlesztést ötvözi a szociális célokkal, és egyszerű, de hatékony eszközökkel 70000 ember életét teheti könnyebbé a fél-sivatagi és sivatagi területen fekvő menekülttáborban. Különösen két technikai szempontot emeltek ki: az első a sátrak könnyű szerkezete, amelynek köszönhetően könnyen összeállíthatóak, a másik a fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorok, amelyek a nagyban segítik az életkörülmények javítását.

2014-ben az európai régióban „Next Generation" kategóriában negyedik helyezést ért el Dankházi András "Szimbiotikus vízszolgáltatás és tájregeneráció" című munkája. A terv konkrét problémára kínál megoldást: az épület a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet hasznosítja újra sótalanítással úgy, hogy az ivóvíz-előállítás után fennmaradó magasabb sókoncentrációjú vizet a struktúra megőrzésére és a környező sós mocsárkert táplálására fordítja, a tetőre tervezett, hőcserével üzemeltetett medencék tovább csökkentik az erőművekből kifolyó víz környezeti hatását. A versenyen már korábban is születettek magyar sikerek: a 2008/2009-es versenyen Janesch Péter projektje megnyerte az európai regionális döntőt.

Magera Ottó, a Holcim Közép-Kelet-Európai Régió ügyvezető igazgatója hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a fiatal, magyar építészek szaktudása és a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége újra elismerést vívott ki a Holcim Awards fenntartható építészeti világversenyen. Rendkívüli öröm, hogy a világverseny két régiójában is, sőt mindkét kategóriában sikereket értek el magyar szakemberek."

Az Afrika és közel-keleti régió bejrúti díjátadó eseményén összesen 9 különböző országban megvalósítandó12 munkát ismertek el több mint 330 000 dollár pénzjutalommal. A díjazott pályázatok között vezető szakemberek csúcstechnológiát alkalmazó tervei mellett a fiatalabb generáció elképzeléseit megtestesítő munkák is megtalálhatóak. A nemzetközi zsűri a fenntartható építészet öt kiemelt szempontja (gazdasági, társadalmi, környezeti teljesítmény, valamint esztétikai hatás - környezetbe illeszkedés, és innováció/átültethetőség) alapján értékelte a pályamunkákat.

A fő kategóriában a török ONZ Architects irodától Onat és Zeynep Öktem terve nyert aranyérmet, amely Ankara ipari körzetében valósítana meg egy ökológiai parkot, amely minimális környezeti beavatkozással hozna létre közösségi teret. A dobogó második helyén a libanoni Raëd Abillama Architects végzett egy bejrúti fenyves park rehabilitációjának tervével. A harmadik helyet a Dirk Donath vezette etióp projekt szerezte meg, amelyben a városi épületek elemeinek közel 90%-át helyi mikro-és kisvállalkozások állították elő.
A fiatal szakembereknél dél-afrikai, marokkói és libanoni pályázatok végeztek az élen.

A projektek részletes leírása elérhető a Holcim Foundation oldalán.

A saját területén az egyik legrangosabb nemzetközi elismerésre, a Holcim Awards díjra (fő kategória) olyan építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építő- és kivitelező vállalatok pályázhattak, akik fenntartható válaszokat adnak korunk építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi-gazdasági és kulturális kérdéseire. A fiatal szakembereknek és diákoknak meghirdetett “Next Generation" kategóriában ötlet szintjén megálmodott projekttervekkel és merész ötletekkel lehetett pályázni.

A svájci központú Holcim Foundation által kiírt fenntartható építészeti pályázatot az öt világrégióban párhuzamosan rendezik meg 2013-2014-ben, amelyet 2015-ben a globális szakasz követ majd.

Nemzetközileg elismert építészek és akadémikusok a zsűriben

Zsűrielnök, Afrika és Közel-Kelet régió: Howayda Al-Harithy (Libanon).
Zsűritagok, Afrika és Közel-Kelet régió: Javier de Benito (Svájc), Daniel Kebera Irurah (Dél-Afrika), Diébédo Francis Kéré (Németország), Hansjürg Leibundgut (Svájc), Amer Moustafa (Egyesült Arab Emirátusok), Marc Angélil (Svájc).

A zsűritagok teljes listája a www.holcimawards.org/jury oldalon tekinthető meg.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk