Nézőpontok/Vélemény

United Future ZIG-ZAG

1/8

United Future ZIG-ZAG a Tabánban

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
?>
United Future ZIG-ZAG a Tabánban
1/8

United Future ZIG-ZAG a Tabánban

United Future ZIG-ZAG
Nézőpontok/Vélemény

United Future ZIG-ZAG

2013.10.21. 09:10

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Karsai Dina

A designologist a tavalyi Design Hét Budapest keretében indította útjára a UNITED FUTURE mozgalmat, melynek első éve izgalmakkal és eredményekkel teli volt. Beszámoló a mozgalom első évének október 4-én megrendezett záróeseményéről.

A designologist nonprofit platformja a 2013-as Design Héten, október 4-én este bemutatta mindhárom szegmens – social, education, business – programját, az elmúlt egy év és a jelen történéseit, mindezt egy hármas egységként összevont, különleges helyszínen, a Tabánban. A ZIG ZAG színtere az Alexandriai Szent Katalin Plébánia, az Asztalka kávézó és az őket összekötő templomtér volt. A több száz éves kávézóban Karsai Dina, a mozgalom alapítója elevenítette fel a tavalyi indulás óta eltelt egy év eseményeit, valamint beszélt a jövőbeli tervekről. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói beszámoltak az egy éves stúdiumsorozat tapasztalatairól és bemutatták az UF keretében megvalósult todooo projektet.

A templomtéren látható volt az UNITED FUTURE spot kiállítás szabadtéri változata is, amelyet Gross András, a Medence Csoport képviselője mutatott be az összegyűlteknek. Az eredetileg dzsáminak épült templom szentélyében a talking chair program kihelyezett szakrális kiadásaként beszélgetés zajlott napjaink meghatározó gondolkodóival. A különleges atmoszférájú helyszínen hallható beszélgetés résztvevője volt Berszán István író (a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezetője Kolozsvárról), Frecska Ede pszichiáter, pszichológus, (a Kenézy Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztálya vezető főorvosa Debrecenből), Köves Alexandra ökológiai közgazdász (Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest Klub Alapítvány), Szendi Gábor pszichológus, szakíró, valamint Karsai Dina enteriőrtervező, a designologist márka és a UNITED FUTURE mozgalom alapítója.

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
5/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

UNITED FUTURE

A designologist lab UNITED FUTURE mozgalmának célja, hogy felhívja a figyelmet – a design és a kreativitás meghatározó szerepén keresztül – az élhető és élhetőbb környezet kialakításának lehetőségeire, a társadalmi felelősségvállalásra, a fenntartható fejlődés fontosságára.

A UF program ötletgazdája és megvalósítója a designologist lab nonprofit alkotóműhelye. Missziójuk, hogy a fiatal kreatív szakemberek tudását a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás elméleti és gyakorlati megismertetése révén új, élhetőbb tervezési tematikák felé irányítsák, valamint olyan termékek és projektek létrejöttét segítsék, amelyek már ebben a szemléletben születnek. Teszik ezt több területen - legyen az oktatás, terméktervezés, illetve fejlesztés, projektmenedzsment, vagy kulturális, társadalmi események szervezése. Emellett keresik azokat a termékfejlesztési ötleteket, tervezési feladatokat, amelyekben segítséget nyújthatnak. Az UF három területre koncentrál: education, social és business. Az UF education keretében a designologist elindította önálló stúdium sorozatát 2012 őszén a Pécsi Tudományegyetem Pollack Építészmérnök és Építőművész Intézet építész szakos hallgatóinak bevonásával. A social program pedig a talking chair projekttel indult el 2013.tavaszán.

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
8/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

UNITED FUTURE spot
by designologist & medence csoport

A UNITED FUTURE spot tárlat a designologist UNITED FUTURE programjának keretében, a Medence Csoporttal együttműködésben valósult meg. A kreatív újrahasznosítás témáját körüljáró UNITED FUTURE spot bérelhető, tizenegy elemből álló kiállítási anyag, amely bemutatja, hogy milyen utóélete lehet kidobásra szánt tárgyainknak, a felhalmozódott hulladékoknak, hogyan lesz az elhasználtból érték. A fenntarthatóságot fontosnak tartó és a társadalmi felelősségvállalást szívükön viselő cégek, vállalatok, szervezetek számára lehetőséget biztosítanak ennek a tárlatnak a kibérlésére. Ennek a kiállításnak a kibérlésével a cégek mind az ügyfeleik, mind a munkavállalóik részére lehetőséget teremtenek a fenntarthatóság kreatív oldalának megismerésére, ezzel hangsúlyozva cégük, szervezetük felelősségvállalását az élhetőbb jövő kialakításában.

Az installáció bázisát kopott, leselejtezett földmérő állványok alkotják, amelyek a rájuk helyezett, világító hengereknek köszönhetően, mint óriási, totemszerű állólámpák jelennek meg a térben. Ez a forma üzenetértékű és több szempontból is sűríti a UNITED FUTURE eszméjét: egyrészt maga az installáció újrahasznosított elemekből áll; másrészt az élhetőbb jövő üzenetét hordozza a világról az embereknek; valamint „lámpásként" világít rá az együttműködés fontosságára és arra, hogy a design nem cél, hanem eszköz az alkotó emberek kezében. Az otthoni körülmények közötti újrahasznosítás mellett megmutatja a design szerepét a környezettudatos gondolkodásban, fókuszba állítva azokat a megoldásokat, amelyek a fenntartható fejlődést segítik elő. Betekintést ad a felelős gondolkodás jegyében készülő használati tárgyak sokaságából, ahol megjelenik alternatív anyaghasználat vagy a professzionális újrahasznosítás. Válogatást nyújt nagy cégek újrahasznosított alapanyagból készülő termékeiből; kisebb-nagyobb design cégek tárgyait, valamint a magyar tervezők munkáit mutatja be. Anyaghasználati tematika szerint olyan projekteket és tárgyakat is sorra vesz, amelyek megmutatják, hogy akár otthoni körülmények között is milyen sokféle dolog készülhet az újrahasznosítás jegyében.

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
2/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

UNITED FUTURE stúdiumsorozat

Meggyőződésünk, hogy az a generáció, amelyik a mi közeli jövőnket formálni fogja, most az egyetemi padokban ül. Ezek a fiatalok az emberiség történetének talán még eddig soha nem látott formában lesznek az alakítói. Ahhoz, hogy képesek legyenek a megváltozott ökológiai, társadalmi és gazdasági viszonyok között egy életképes és élhető környezetet megteremteni és a benne zajló folyamatokat működtetni, szükséges és időszerű egy másfajta tudás és egy új szemlélet elsajátítása. A UNITED FUTURE egy paradigmaváltási kísérlet az eddigi megszokott oktatási struktúrában.

Vajon lehetséges-e egy olyan alkotói generáció megszületése, ahol a jövőben az együttműködésre és a fenntarthatóságra való törekvés lesz a hozzáállás? A válasz: igen. De csak akkor, ha a társadalom kreatív köreiben a működő tudatosság terjedése felerősödik. A kulturális kreatívoknak kötelességük az események mélyén felismerni az alapvető áramlatokat, hogy egy olyan hozzáállást alakíthassanak ki a minket körülvevő világhoz, amely képessé teszi őket a lehetőségek érzékelésére és aztán a cselekvésre, ehhez pedig alkotóképességre van szükség. Mégpedig olyan alkotóképességre, amely nem bénul meg, amikor váratlan szokatlan problémákkal kerül szembe, hanem bátran átadja magát a feladatnak és kísérletezve, inspiráltan teremti meg a választ.

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
1/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

A designologist lab UNITED FUTURE mozgalma ezért született meg. Azért, hogy felelősséget vállaljunk a jövőalkotó generáció hozzáállásának a megváltoztatásában és kísérletet tegyünk egyfajta planetáris tudat megértésére és értékelésére. Ehhez a kísérletfolyamhoz, mely a Pécsi Egyetemen indult el 2012 őszén és 2013-ban további intézményekkel bővül, egy rendkívül sokféle és színes oktatási programot állítottunk össze. Olyan előadókat hívtunk meg, akik nem csak szaktudást, de egy szemléletet, meggyőződést is képesek átadni. Olyan tudományos műhely létrehozása a célunk, melyben a hallgatók kíváncsian, örömmel, inspiráltan, kísérletezve és olykor bátran hibázva, de megerősödve vesznek részt. A UNITED FUTURE egy olyan eszme, melyhez várjuk minden olyan kulturális kreatív csatlakozását aki erőt és akaratot érez ahhoz, hogy részese és alakítója legyen egy fenntartható, élhető és jobb világ létrejöttének.

UNITED FUTURE education MISSZIÓ

- keretet biztosít együttműködő közösségek dinamikus kialakításához, a résztvevők úttörő szerepet játszhatnak a fenntarthatóbb életmód kialakításában,
- a résztvevő hallgatók és oktatók etikai és társadalmi szerepvállalása megváltoztatja saját és környezetük életét, példamutatásukkal a kortársaik, csak úgy mint a felnövő nemzedékek figyelmét is fel tudják hívni a környezettudatos innováció fontosságára,
- az alkotó emberek társadalmi és ökológiai felelősségvállalásukkal alakíthatják a jövőt,
- a programban dedikált szereplők egy olyan szemléletváltás aktív részesei lesznek, amelyen keresztül új technológiákat ismerhetnek meg és hozhatnak létre.

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
2/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

Tematika

Az UF kísérleti programot a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Építészmérnök és Építőművész Intézet építész szakos hallgatóinak bevonásával kezdtük meg. A 2012 őszén indított stúdium célja, egy olyan program-mix átadása a hallgatóknak, melyben egyidejűleg több témában érintődnek meg, több felületen jut el hozzájuk az a tudás és látásmód, amely megtámogatja, hogy tervezői munkájukban fenntartható szemlélettel alkothassanak. Az első stúdium program 2012. októberétől 2013. júliusáig tartott Pécsett.

Az előadások struktúrája

30 perces témabemutató prezentáció: esettanulmány-füzér - best practices, kezdeményezések, megvalósult projektek a nemzetközi és hazai színtéren
az adott havi témához kapcsolódó meghívott előadó prezentációja 2x60 percben – fenntarthatóság egy praktizáló tervező (építészek, tárgytervezők) saját projektjeiben, új alapanyagok fejlesztői, jövő kutatók, trendkutatók, öko társulások létrehozói, coachok, stb.

Challenge for Innovation: kérdésfelvetések, eszmecsere, beszélgetés a hallgatókkal az adott témáról, a saját feladat és a téma összefüggéseiről, lehetséges kapcsolódási pontokról

be connected stay inspired
az előadások során irodalom, zene kiajánlása, bemutatása, siker sztorik prezentálása, TED előadások vetítése, FREE YOUR DESIGNER workshop

United Future ZIG-ZAG a Tabánban
4/8
United Future ZIG-ZAG a Tabánban

UNITED FUTURE talking chair

A talking chair projekt keretében egy ikonikus bútordarab hónapról hónapra útra kel és más-más helyszínre viszi magával formálódó történetét. Ez a szófa nem egyszerűen design termékként jelenik meg az adott helyszínen, hanem havi egy alkalommal beszélgetések zajlanak rajta a fenntarthatóságról, a társadalmi felelősségvállalásról, oly módon, hogy témájukban mindig igazodnak a befogadó közeghez. A projekt célja az, hogy a kihelyezett bútordarab segítségével diskurzust generáljon és rávilágítson: minden ágazat tehet az élhetőbb jövőért a saját területén. A bútordarabot a designologist biztosítja. Az első harminc napos kihelyezés térítésmentes, a befogadó helyszíntől a bútor szállítását és a tárgy biztosítását kérjük, valamint a csatlakozó beszélgetésben való együttműködést. A bútor mellé kihelyezünk egy információs táblát, amely „elmeséli" miért is van az adott helyen, mi a tárgy eredete.

A talking chair projektben résztvevő bútorról röviden:
Ez az egyedi bútordarab antik kárpitból, szalagból és újrahasznosított textilből készült, a tervezés során régi ékszerdarabokat is felhasználtak, tehát egyszerre ölt testet benne a recycling és az upcycling elve. Ez a szófa a társadalmi felelősségvállalást is magába sűríti, hiszen a gyártás védett műhelyekben történik, hátrányos helyzetű munkaerő alkalmazásával, emellett a gyártó cég bevételei egy részét helyi szervezetek támogatására ajánlja fel. A libanoni cég az egyik jó példája annak, amikor egy üzleti vállalkozás nem szimplán termékeket hoz létre, hanem társadalmi és globális üzeneteket fogalmaz meg és küld a világról az embereknek.

Tervezők: Hoda Baroudi és Maria Hibri, BOKJA Design Studio, Libanon; Forgalmazó: designologist atelier, Budapest

Eddigi állomások:
Gránit Bank
FUGA
Brody House
Design Terminál (október)
következő állomások:
Loffice (november)
MüPa (december)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk