Épületek/Örökség

Üzemi terület

1/21

kopaszi G

?>
kopaszi G
?>
kopaszi G
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
külcsín
?>
belbecs
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/21

kopaszi G

Üzemi terület
Épületek/Örökség

Üzemi terület

2006.12.14. 16:50

"A századeleji építészet remekei egy fehér ködbe burkolózó erőműben..." - ezzel az ellenállhatatlanul költői kedvcsinálóval harangozták be a KÉK Városi Séták legutóbbi darabját, amely a Kelenföldi Hőerőmű területére kalauzolta a szemfüleseket. Mi ott voltunk (térélmény, idővasfoga stb.).

A múzsák kedvelik a rozsdát, viháncolnak az ipar gazlepte, félig hűlt helyén, így a Kelenföldi Hőerőmű területén is, ahová a KÉK vitte be a népet december 8-án. Nem is bevitte, egyenesen "Téli Ipari Expedíciót" szervezett a Városi Séták aktuális etapja ürügyén. Szemközt, a Kopaszi-gáton valami kortárs építészet látszik, ránézésre a római-parti aranyifjúság déli hídfőállása lesz alighanem, persze invenciózusan, meg minden. Bennfentes kísérőink mintha arról beszélnének, hogy az örömelv a hőerőmű területének bizonyos részein szintén térszervező szerephez jut majd, de ezt csak fél füllel, a terepen botorkálva halljuk, elsősorban a látvány köti le figyelmünket.

Az innenső oldalon a félig kihűlt hely hidegéhez az évszak is hozzáteszi a magáét. A zarándoklat szűkebb célterülete a 30 megawattos trafóház (Borbíró Virgil terve), a nevezetes, ellipszis alakú, opálüveg felülvilágítós vezérlőteremmel, amelybe az utókor kicsiny bunkert épített. A méltán közkedvelt alkonyi fényben (ld. két másodperces expozíció kézből) készült képriport következik:

 

Török Tamás 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk