Design/Formatervezés

Vadak a nappaliban - kerámia ülőbútorok

2014.01.06. 10:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Szabó Edit

Tömeggyártott bútorok helyett személyhez szóló funkcionális szobrokkal népesítené be Szabó Edit iparművész magán- és közös tereinket. A VADAK bútorcsalád időtálló, nemes anyagból készült, szobrászi mívességgel kidolgozott ülőbútorokból áll. Sokféle módon sorolható és variálható organikus bútorok, melyek erőteljes természeti jegyeket hordoznak.

A RÓKA és MEDVE ülőbútorok kültérben és beltérben egyaránt használhatók, magán- vagy közösségi terekben is. A variálható, színes felület révén bármilyen térbe jól adaptálhatóak. A míves bútorok minőségi, tartós anyagokból, kézműves eljárással készülnek. Az egyes darabok igény szerint sok más funkcióval kiegészíthetők. A RÓKA ülőbútor több irányba sorolható. Önállóan is használható, de két RÓKA összetolva kétszemélyes bútor alakját adja. Beltéri használat esetén a könnyebb mozgatás érdekében görgőkkel is felszerelhető. Dohányzóasztalnak is alkalmas. A MEDVE ülőbútor bármelyik oldalára fektethető. A bútor minden oldalán a kiálló plasztikus formák adják a statikai alátámasztást és a kényelmes ülőfelületeket.

Funkció

Az ülőbútorok igény esetén több funkciót is elláthatnak, mint például a bútorba beépíthető wifi és telefontöltő, vagy akár fűthetővé is alakíthatóak. A bútorok fürdőkben a magas higiéniai elvárásoknak megfelelnek, kémiailag ellenálló az anyaguk és felületük könnyen tisztítható. A VADAK kiválóan funkcionál rendezvényeken és fesztiválokon is: a bútorok egyéni és attraktív szobor jellege miatt az esemény helyszínének fő látványosságává  válhatnak. A sokféle térbeli sorolhatóság, elhelyezés miatt a bútorok az adott rendezvény jellegéhez igazodva a legmegfelelőbb formában rendezik a teret, optimális kommunikációs lehetőségeket biztosítva a résztvevőknek.

Kontextus

A VADAK a bútordesign világának egy nehéz témájához nyúl. A funkcionális szobroknak nagy múltja van, az őskori szobrászati alapoktól az ókori uralkodói körökben használt figurális bútorokon keresztül minden korszakban vissza-vissza tértek a figurális jegyek a bútorzatban. A 20. században, a tömeggyártással is indokolt formai változások miatt a funkcionális tárgyak figuratív ábrázolása perifériára került.

A VADAK a természet ikonikus darabjai, a nyugodt, belső tartalmakra koncentráló életforma manifesztumai, választ nyújthatnak napjaink növekvő igényére a tiszta, természeti környezet iránt. Funkcionális szobrok, melyek személyhez szólnak, a használó kreativitása szerint sokféle módon és helyzetben használhatók. A VADAK térszervező tárgyak, melyek irányokat, mezőket jelölhetnek ki a térben. A számtalan elhelyezési és sorolási lehetőségek közül a használó kreatívan kiválaszthatja az adott térnek legmegfelelőbb módot.

A mívesen megformált bútorok, mint variálható funkcionális szobrok, a műgonddal készített régi kézműves bútorok világát idézi meg. A személyre szóló színvilág megválasztása mellett a számtalan sorolási és elhelyezési lehetőséggel kreatívan meghatározhatjuk saját magunknak a legmegfelelőbb térbeli berendezést. A játékos és kényelmes használatot a tiszta geometriai formába rendezett állatfigurák lekerekített formái biztosítják. A plasztikusan megformált felületek tapintása révén megértjük valódi alakjukat, ezáltal “természetüket". 

A VADAK különlegessége az általában használt bútorokhoz képest az, hogy nemes, hosszú élettartamú anyaga alkalmas kültérbe és beltérbe egyaránt. A fából, fémből vagy betonból készített bútorokhoz képest anyaguk kémiailag jobban ellenáll az időjárás és a tisztítószerek roncsoló hatásainak. A Zsolnay pirogránit kerámiák hagyományai szerint elkészített bútorok hosszú életű darabok, és egyben személyes tárgyak is, melyek az idő során megőrzik esztétikus minőségüket.

Koncepció

A tapintás a legmegbízhatóbb érzékleti észlelés. A látás optikai illúziót teremt, ám egy tárgyról a végső döntést tapintás révén hozzuk meg. Az így kapott információtöbblet sokszor nem tudatos, de megszületik bennünk egy érzés, egy mélyebb viszonyulás az adott tárgyhoz. A formák karaktere térképként működik, a megfelelő forma a hozzá tartozó érzetet, viszonyulást váltja ki. A VADAK sorozat formavilága tapintás révén behívja életünkbe az uralmunk alá be nem vont nyers természet emlékét. A tiszta geometriai formába rendezett vadállat figurák itt-ott megmutatják realisztikus karakterjegyeiket, a lekerekített formák érintésre késztetnek, a tapintás révén értjük meg a valódi alakjukat. A VADAK közösségi üzenet kifejező eszközei lehetnek, ahogy az ülőbútorok falkába csoportosulnak.

Folyamat

Az ősformáról készített, kézi erővel negatív formába bepréselt, majd magas hőfokon kiégetett kiváló keménységű bútorok fagyállóak, könnyen tisztíthatók. A bútorok samottos kerámia masszából készültek, manufakturális gyártásuk a Zsolnay Pirogránit gyárban használt technológiák hagyományaira épül. A formába préseléssel létrehozott plasztikus formák héjszerkezetűek. A samottos masszából a sokszorosító negatívokba préselt/döngölt elemek értéküket megőrizve, esztétikus és hosszú élettartamú anyagból készülnek. Héjszerkezetüknek köszönhetően könnyen mozgathatók, de szükség esetén talapzathoz is rögzíthetők. 

Tervezés, gyártás: Szabó Edit design
Anyag: fagyálló mázas, samottos massza
Méretek: RÓKA ülőbútor 60x60x45 cm, MEDVE ülőbútor 50x50x55 cm

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk