Nézőpontok/Kritika

Válasz Turányi Gábornak

2005.12.19. 12:31

Válasz Turányi Gábornak

"Ha Németországban, ahol az építészkamara köztestületnek számít, egy építész a kamarai díjszámítás alá megy, hogy ezzel leszorítson másokat a versenyporondról, és ezt bizonyítani lehet, akkor a testület etikai bizottsága kizárhatja. Az eltávolítás ott azt jelenti, hogy megszűnik a tervezői jogosultsága, az önálló vállalkozása és csak alkalmazottként dolgozhat. Magyarországon semmiféle következménye nincs annak, ha a kamarai etikai bizottság bárkire is egyértelműen rábizonyítja, hogy valakinek elvette a munkáját." Makovecz Imre, Magyar Nemzet, 2005. október 11., 5. oldal

Nem értem.

Nem értem, ha Számodra ennyire egyértelmű a helyzet a Spenótház áttervezését illetően, akkor miért akartál lebeszélni a riport megjelentetéséről felvázolva azt, hogy ez az egész egy provokáció. És miért tiltottad le a válaszodat a főszerkesztőnél irányomban.

A tények

A cikk vagy riport megjelentetését nem én kezdeményeztem.
A velem készült beszélgetésben Z. Halmágyi Judit neve nem szerepel.

A kamarai tervismertető 2005-ben volt. Hogy ott Mónus János háromszor, vagy egyszer kérdezett-e a pályázatról, a válasz szempontjából igazából lényegtelen.

Szerzői jogi igénnyel a velem készült interjúban nem léptem föl, bár a közöttünk lévő éppen aktuális negyedik szerződés 4. pontja alapján megtehettem volna.

Közöttünk a munka elején létrejött első és második írásos megállapodás 1. pontja szerint az MCXVI kft. közreműködik az épület építészeti tervezésében. Az is igaz, hogy az épület építésének megkezdését követően a kétszer is módosított szerződések furcsa módon már csak feldolgozóként említenek bennünket.

Szakmai kérdések

Az épület koncepcionális kialakítását az MCXVI kft készítette, ezt egy 2002. február 5-én hivatalosan leszállított tanulmányterv igazolja. Tény, hogy a tömegformáláson próbáltál változtatni, ami elsősorban a középső szárny hátrafelé történő megtoldását jelentette volna (HVG. Forma melléklet 2004. október, 9. oldal), de ez tűzvédelmi okokból nem volt lehetséges.

Az épület egy bérirodaház, a földszinttől fölfelé üres (!) bérleményi területekkel. A tető alatt is. Adottak voltak a födémek és a pillérváz, a meglévő pinceszint, valamint a négy közlekedési magból három.

Tény, hogy az ilyen módon kialakult tömegre az ablakos architektúra és a hullámzó tető a T + S építészeinek elképzelése szerint került fel. Azt, hogy pillérvázas épületre lyukarchitektúrát illik-e építeni Corbu óta egy XXI. Századi irodaépületre a szakírók majd elemzik. De tény továbbá az is, hogy a házat Te nem olyannak tervezted, mint ami jelenleg a valóságban épül. A mellékutcai homlokzatokat vakoltról a Beruházó marketing szempontok miatt terveztette át kőburkolatúra, mint ahogy a belső udvari homlokzatokat statikai okokból kellett szerelt szerkezetűre átrajzolni a tömör vakolt helyett. (Lásd HVG. fent említett száma. A konzolos födémvégek nem bírták a ráépített parapetek súlyát.) Az udvar megtervezett lefedésének megváltoztatását pedig gazdaságossági szempontok indokolták.

Kissé túlzó három év megfeszített munkáról írni. A tény, hogy az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése 2002 áprilisától egy kisebb nyári szünettel együtt 2003 májusáig tartott. Ez egy év, melynek munkamegoszlásáról a velem készült riportban szóltam. Ezt követően a beruházás egy évig állt, ezután véglegesítettétek a homlokzatot, és módosítottátok a földszinti területeket.

Végül többször is azt írod, hogy a lényeg: a ház. Akkor érthetetlen, hogy miért hagytátok magára több, mint fél éve?

A ház a fontos, írod. Szerintem az EMBER. Ezután jön a ház. Illetve ebből következik. Azt pedig, hogy jó lesz-e nem a tervező dönti el. Hanem az idő.

Borsay Attila

A levél megjelent az Alaprajz 2005. november-decemberi számában.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk