Közélet, hírek

"Városháza Fórum" a Budapest Szíve ötletpályázat eredménye alapján

2007.08.23. 10:35

Építészeti tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat a Városháza és környezete fejlesztésére. A pályázat célja, hogy az egykori Károly körúti bazársor helyén olyan modern városközpontot hozzanak létre, ami egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is.

Építészeti tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat a Városháza és környezete fejlesztésére. A pályázat célja, hogy az egykori Károly körúti bazársor helyén olyan modern városközpontot hozzanak létre, ami egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is – erről Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Steiner Pál stratégiai fejlesztési tanácsnok és Beleznay Éva megbízott főépítész sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön.

A Városháza Fórum építészeti tervpályázat a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. A beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen 40 ezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése.

(A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat.)

A 18 ezer négyzetméter alapterületű Városháza épülete műemléki és régészeti védettség alatt áll. Jelenleg itt, összesen több mint 60 ezer négyzetméternyi területen működnek a Főpolgármesteri Hivatal szervezeti egységei és ügyosztályai, valamint a városvezetők és a közgyűlési bizottságok irodái. Ezek azonban az – eredetileg kaszárnyaként, majd kórházként is használt – épület területének alig több mint 50 százalékát foglalják el, emiatt az épületegyüttes üzemeltetése rendkívül gazdaságtalan. Ezért a lakosságot is kiszolgáló hivatali egységek nagy részét a könnyebben megközelíthető új ingatlanba költöztetnék, a régi műemléképületben csupán a főváros reprezentatív funkciót ellátó irodái maradnának.

A hivatali funkciók költségkímélő működtetése mellett azonban ugyanilyen fontos a Városháza Fórum kulturális és közösségi célú hasznosítása. Az épület többek között egy olyan, 200-500 főt befogadó (600-1200 négyzetméteres) konferenciaközpontnak adna otthont, amely a különböző szakrendezvények, lakossági- és vitafórumok mellett akár a Fővárosi Közgyűlés üléseinek helyszíneként is szolgálhat. A pályázóktól az új központ épületén belül egy többfunkciós, koncertek és színházi előadások tartására is alkalmas, 2 000 négyzetméteres rendezvényhelyszín kialakítását is várják.

A főváros emellett támogatja, hogy a Városháza Fórumhoz kapcsolódóan olyan szabadtéri, részben fedett eseményteret alakítsanak ki, amit a legkülönbözőbb csoportok használhatnak a pihenéstől a kulturális programokon át a különböző hivatalos rendezvényekig.
A tervezők ezek mellett bármely más szolgáltatásra is nyújthatnak be terveket, amennyiben azokat a törvényi és a helyi építészeti szabályozás nem tiltja.

A tervek elbírálásakor fontos szempontként veszik majd figyelembe a környezettudatos szemlélet megjelenését, azaz a főváros elvárja, hogy a pályázó az építésre és az üzemeltetésre tett javaslataiban is a környezetbarát megoldásokat keresse.

A főváros a fejlesztést – akárcsak a Duna-parti Közraktárak megújítására kiírt sikeres pályázat esetében – közpénz felhasználása nélkül, a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban szeretné megvalósítani. A pályázat tervezett keretösszege 85 millió forint. Emellett, szintén a Közraktárakhoz hasonlóan mind a Városháza telke, mind a Városháza régi épülete és az új ingatlan a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában marad, a fejlesztő tehát egyik ingatlan felett sem szerezhet tulajdonjogot. A főváros ezek egy részének korlátozott időre történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz.
A Városháza Fórum építési koncesszióra kiírt közbeszerzési eljárás keretében valósul meg, aminek a régi Városháza felújítása és az üres telekrészen építendő új épületegyüttes egyaránt része lesz. Az eljárás lebonyolítására a tervpályázat eredményhirdetését és az építési engedéllyel rendelkező tervek kidolgozását követően kerülhet sor.

A Fővárosi Önkormányzat a tervpályázat előkészítése során figyelembe vette a 2006-ban megrendezett Budapest Szíve ötletpályázat eredményeit, valamint a 2007. februárjában elfogadott, az ötletpályázat tapasztalatait is hasznosító Budapest Szíve Program célkitűzéseit. A Városháza Fórum a belvárosi közterületek megújítását, az autós forgalom radikális csökkentését, a zöldfelületek és a gyalogoszónák kiterjesztését célzó program egyik legfontosabb beruházása lehet.

A Főpolgármesteri Kabinet 2007. augusztus 17-én hagyta jóvá a Városháza Fórum előterjesztést. Az építészeti tervpályázat kiírásáról szóló végső döntést a Fővárosi Közgyűlés 2007. augusztus 30-i ülésén hozhatja meg, így a főváros a pályázatot várhatóan már ősszel meghirdeti.

forrás: sajtóanyag

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk