Programok

Virtuális építészeti séta történelmi magyar városokban

2010.12.13. 10:34

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2010.12.16. 14:00
Esemény vége:
2010.12.16. 17:00

A hegyaljai városok: Tállya, Mád, Abaújszántó, Tarcal, Tokaj, Tolcsva, Sárospatak, Sátoraljaújhely. Rabb Péter PhD. előadás-sorozatának idei utolsó előadása 2010. december 16-án 45 % kedvezménnyel!

Az év utolsó előadása!
Részvételi díj most csak 1.900,- Ft/fő

 
 
 

 

Az előadássorozat a legjelentősebb, illetve legsajátosabb magyar városok történetét, ki- és átalakulásuk folyamatát mutatja be önállóan is értelmezhető és hallgatható előadások segítségével. Az egyes előadások azonos szerkezetűek: az adott város történetét, változását tárgyalják keletkezésüktől napjainkig, a történeti időrend figyelembe vételével.

1. rész:

  • Előzmények. A szőlőkultúra Európában. A mediterrán táplálkozási szokások elterjedése, annak okai és következményei. A római szőlőkultúra Pannóniában és annak kontinuitása. A szőlőművelés és borkészítés vázlatos története a Kárpát-medencében. A telepesek (pl. vallon) szerepe a szőlőkultúra felvirágoztatásában.  A szőlőművelés, mint sajátos autonómia- és városképző tényező. A történeti borvidékek, és időbeli változásuk. A tokaji szőlőkultúra felvirágzása. A borkereskedelem.
  • A táj egykori természetrajzi képe és annak változása. A terület szerepe az államalapítás előtti évtizedekben, a vezéri sírok kérdése. A korai közigazgatás és az első települések (Tarcal, Kőrév, stb.). A Hímesudvar-probléma.
  • A hegyaljai települések (Civitas Submuntanum) virágkora. A mezővárosok kapcsolatai, érdekközösségei, a városi társadalom. A hegyaljai mezővárosok törvényei. A hegyaljai városok szerepe a reformációban. A kisebbségek (görög, orosz, zsidó) szerepe a hegyaljai városokban.
  • A hanyatlás. A borkereskedelem ellehetetlenülése. A Rákóczi-szabadságharc utáni megtorlás következményei. A spanyol és portugál borok konjunktúrája.

2. rész:
A települések tematikus bemutatása:

  • településszerkezet, szakrális épületek (katolikus, református, evangélikus és görög katolikus templomok, zsinagógák), közösségi épületek, a szőlőművelés és borfeldolgozás épületei (vázlatosan), lakóépületek, egyéb (pl. vár, ill. városfal Patakon).

Az előadás első része a 2010. június 3 -án elhangzott előadás ismétlése, ezért az azon résztvevők ingyenesen vehetnek részt jelen előadáson, de sajnos továbbképzési igazolást részükre nem tudnak kiadni!

előadó: Rabb Péter PhD
időpont: 2010. december 16. 16 óra
helyszín: Ipartestületek Budapesti Szövetsége, (1077 Budapest, Wesselényi u. 73.)
részvételi díj: 3.400,- Ft helyett most csak 1.900,- Ft !!
kredit: 2 pont

A programot az MMK egyéni kérelem alapján akkreditálja: 1 pont (1/2009/0203) 

Jelentkezzen most és szerezzen 2 pontot!

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk