Épületek/Irodaépület

Westraven irodaklomplexum, Utrecht, Hollandia

1/18

Westraven irodák, Utrecht

?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
Westraven irodák, Utrecht
?>
homlokzati részletrajz
?>
Westraven irodák, Utrecht
1/18

Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodaklomplexum, Utrecht, Hollandia
Épületek/Irodaépület

Westraven irodaklomplexum, Utrecht, Hollandia

2008.07.10. 08:00

Tervezés: cepezed architects

A Westraven irodakomplexum egy régi és egy új épület nagyléptékű, de kifinomult kombinációja Utrecht azonos nevű kerületében. Az épület 2008 elejétől a hollandiai közmunkákat koordináló hivatal használatában áll. A több mint 53.000 m2-es alapterületen irodák, kommunikációs és konferenciaközpont, egy nemzeti tárgyalóközpont, valamint a közmunkahivatal Jövő Centruma kapott helyet. Az irodaterület nagy része a flexibilis munkavégzés jegyében készült, így a dolgozók az épület különböző pontjain is elvégezhetik munkájukat.

Westraven irodák, Utrecht
1/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
2/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
3/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
4/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
5/18
Westraven irodák, Utrecht

 

A meglévő magasházat – szerkezetig történő lecsupaszítás után – teljes felújításnak vetették alá és tereit átszervezték. A nagyrészt üvegből kialakított homlokzat és a födémek áttörései az eredetihez képest is erőteljes térélményt nyújtanak. Az Amszterdam-Rijn csatorna mentén, a torony két oldalán álló négyszintes, elnyújtott, nagyrészt transzparens bővítmény ujjszerűen kinyúló irodaszárnyakkal épült meg. Az irodáknak helyet adó szárnyak üvegfedésű átriumokkal, födémáttörésekkel és a nagyméretű összekötő üvegházak által nyújtanak változatos képet és téri egységet a kanális partján. A magasház és az alacsonyabb épület funkciói a torony lábánál fekvő kellemes belső kerteknél találkoznak össze.

Építészetileg és technológiájában a projekt fő elvei a transzparencia, az átláthatóság és a fenntarthatóság. Az épület használói az új épülettel a nyitottságot és a progresszivitást kívánták jelezni. A delfti cepezed építésziroda józan, stílusos és innovatív terve remekül teljesíti a megbízó kívánalmait.

Szerkezet
Az új épület acél szerkezetű, mégpedig az esztétikai szempontoknak és a fenntarthatóság elvének megfelelően olyan karcsú szerkezettel, amennyire az csak lehetséges. Így az épület átlátható maradt, a felhasznált anyag mennyisége pedig kisebb lett. A tartószerkezet kis súlya és remek hővezető képessége miatt gyorsabban nyeli el és adja le a hőt, mint a hagyományos betonszerkezetek – azaz a fűtéshez és a hűtéshez kevesebb energia is elegendő.

 

Westraven irodák, Utrecht
6/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
7/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
18/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
8/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
9/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
10/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
11/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
12/18
Westraven irodák, Utrecht


 

A vizuális egység megőrzésének érdekében a tervezők egy általuk kifejlesztett szabvány kompozit zárt profilt használtak az épületen belül. A csupán 80 x 500 mm-es keresztmetszetű tartó 12, illetve 30 mm-es lemezből készült. Az alacsony, új épületben a pillérek 3 méteres közzel kerültek beépítésre, de ugyanezt a profilt használták a magasház födémáttöréseinél, a bejárati csarnoknál, a 14 méter magas üvegházaknál és a belső kerteknél is. A karcsú szerkezetnek köszönhetően az irodákból háborítatlanul szabad kilátás nyílik a vízfelületre és a környező tájra. A pillérek rejtik magukban a napellenzők, a szellőztetőrendszer, stb. kábeleit is. Az átriumok és az üvegházak födémtartói ugyanezzel a profillal készültek, ritmusuk pedig a pillérekének felelnek meg. Az irodaszárnyak 323 mm-es hengeres acél tartóoszlopokkal, betonfödémmel és padlóba rejtett acéltartókkal készültek. Az új irodaépület födémében már a vezetékek és a csövek is a padlóba rejtettek, ezért nincs szükség a belmagasságot csökkentő álmennyezetre.

A fenntarthatóság elve
Az épület tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek az alacsony energiafogyasztás és az optimális munkakörnyezet egyensúlyára, ezért az épületre speciális klímakoncepciót dolgoztak ki. Az épület transzparenciája nemcsak az építészeti és az esztétikai elvek következménye, hanem egyben lehetőséget ad a napfény maximális kihasználására is, így alig van szükség mesterséges megvilágításra. A minimális mesterséges megvilágítás ún. dinamikus rendszerű, amely a természetes fény színe és intenzitása alapján automatikusan szabályozza a hozzáadott fény mennyiségét. Ezzel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás.

Az épület klímakoncepciója és a napi használat összeegyeztetésére négy különböző klímazónát dolgoztak ki a házon belül. Az irodaterek természetesen teljeskörű klímaszabályozással vannak ellátva. Az új, ujjszerűen kinyúló irodaszárnyak thermoaktív padlói födémben elhelyezett Velta vízhálózati rendszert kaptak, amelynek segítségével a szerkezet folyamatosan azonos hőmérsékletű marad. Ennek következtében az energiafelhasználás a hagyományos rendszereknél szükséges felfűtéshez és lehűtéshez képest jelentősen csökkenthető. Az étteremként és találkozóhelyként funkcionáló, a külsőt az irodaterektől elválasztó üvegházak klímája kevésbé kifinomult: a hatalmas tereket az irodákból visszavezetett levegővel, valamint kiegészítő padlófűtéssel fűtik. Melegebb időszakban az üvegházakat napellenzőrendszerrel védik, és a padlóba integrált hűtőrendszerrel hűtik. A bejárati szakasz csak kis mértékben fűtött, míg a belső kertek széltől védettek, és esetükben ezen kívül nincs is beépített klímaszabályozás.

 

Westraven irodák, Utrecht
13/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
14/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
15/18
Westraven irodák, Utrecht

Westraven irodák, Utrecht
16/18
Westraven irodák, Utrecht

homlokzati részletrajz
17/18
homlokzati részletrajz

 

Az irodakomplexum felszín alatti fenntartható hőenergiatároló rendszerrel rendelkezik, amely a felszín alatti vizet használja ideiglenes energiatárolásra. Télen a meleg vízből hőcserélővel nyerik ki a fűtéshez szükséges energiát, nyáron pedig a folyamat megfordul, és a hideg víz hűtésre használható. A felmelegedett vizet hideg aknában tárolják. A rendszer környezetvédelmi szempontból teljesen biztonságos: a hőcserélőbe, és onnan visszafelé keringő víz, mivel folyamatosan a rendszerben marad, nem szennyeződhet, és nem veszít mennyiségéből.

Az irodakomplexum talán legkülönlegesebb fenntartható eleme a teflonborítású üvegszálas homlokzatburkolat, amely a meglévő magasház három oldalát borítja. A renoválás egyik célja az volt, hogy az épület használói egyedileg is beállíthassák maguknak a környezetük klímáját úgy, hogy az ablakokat is bármikor ki lehessen nyitni. Az eredeti homlokzatburkolat üvegre való cseréjével a beáramló napfény mennyisége nőtt, és a kilátás is javult. Ahhoz, hogy a szellőztetéshez ablakot lehessen nyitni, szélfogók beépítésére volt szükség, különösen a felső szinteken. A teflonbevonatú üvegszálas burkolat szél- és napfényálló, és közvetlen szellőzése a természetes légáramlattal megoldott. Hangszigetelő képessége azonban alacsony, ezért az autóút melletti, napfénytől védett északi, negyedik homlokzat teljes üvegburkolatot kapott.

képek és szöveg: cepezed architects


Tervezés: cepezed architects
Szerkezettervek: ABT
Akusztika, tűzvédelem, környezetvédelem: DGMR consultancy engineers
Várostervezés: cepezed architects
Tájtervezés: Wes + Partners
Kivitelező: Construction Combination Westraven (BAM/Ballast Nedam/Homij/Imtech)

Vélemények (4)
Daniel
2008.11.07.
15:00

Pont az azbeszt költséges bontása elkerülése érdekében döntettek felújítás mellett. A holland jogszabályt nem ismerem, de a hatóságok tájékoztató anyaga szerint kötött azbeszt csak feldolgozáskor/bontáskor igazán veszélyes. Kötetlen azbeszt (tűzvédelmi célra használt hőszigetelő hab és lemez) viszont magától bomlik.

Daniel
2008.07.15.
15:32

Egy kis pontosítás: Az épület amióta a 60-as években épült a Közlekedési Minisztérium végrehajtási szerve, a Rijkswaterstaat székhelye. A jövőben is ez marad.

Még egy érdekesség: A régi épület a Sick Building Syndrom-ban szenvedett. A felújítás és az újjáépítés hasonló összeget emésztene, de a beépített aszbeszt magas bontási költsége miatta felújítás mellett döntettek.

Hartmann György Sándor
2008.07.16.
08:46

@Daniel: De az azbesztmentesítés a felújítás során sem kerülhető el.

Avagy csak a felét végezték el?

Ryhe

wondi
2008.07.14.
07:44

Highest Dutch Architectural Honor Goes to cepezed architects The Royal Institute of Dutch Architects (BNA) has awarded cepezed architects with the BNA Cube 2008 for its complete body of work. The BNA Cube is the highest decoration of the institute and is presented for exceptional merits within Dutch architecture. >> http://bustler.net/index.php/article/dutch_architecture_firm_cepezed_awarded_with_bna_cube_2008/

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk