Nézőpontok/Vélemény

Zöld irodaház Angyalföldön

1/9

Green House látványterv

?>
Green House látványterv
?>
Green House látványterv
?>
Green House udvar
?>
Pintér Tamás bemutatja a Green House terveit
?>
Pintér Tamás és Asa Haremst
?>
Asa Haremst és Pintér Tamás
?>
A Green House terve a tervtanács előtt
?>
A Green House terve a tervtanács előtt
?>
1/9

Green House látványterv

Zöld irodaház Angyalföldön
Nézőpontok/Vélemény

Zöld irodaház Angyalföldön

2010.11.24. 12:56

Engedélyezésre ajánlotta a Központi Tervtanács Pintér Tamás, Asa Haremst és Anders Svennington építészek munkáját, az angyalföldi Green House Irodaház terveit.  Az elvi engedélyezési fázishoz képest átdolgozott változatot  a jelenlévők kisebb korrekciókkal és észrevételekkel elfogadták.

Másodszor tárgyalta a Központi Tervtanács Pintér Tamás (DPi Kft.) felelős tervező és Asa Haremst, valamint Anders Svennington (White Arkitekter AB) svéd építész tervezők közös munkájának eredményét, a XIII. kerületi Kassák-Lőportár-Tüzér utca ölelésében építendő Green House Irodaház terveit. A tervkészítők az elvi építési engedélyezési fázison 2010. júniusában továbbengedett ház tervtanácsi ajánlásai szerint továbbfejlesztett változatát mutatták be. A Skanska ingatlanfejlesztő cég beruházásaként megvalósuló U-alakú beépítés engedélyezési továbbtervezését az opponens és a grémium is javasolta kisebb korrekciókkal.

 

Green House látványterv
1/9
Green House látványterv

Green House látványterv
2/9
Green House látványterv

 

 

Az alaprajz és a szerkesztés már korábban is tetszést aratott, így ezek nem módosultak. Az építészek azonban megfogadták a földszinti helyiségek átméretezését és egy dolgozói étterem elhelyezését: előbbit a vizesblokkok növelésével, utóbbit a Lőportár és Tüzér utca sarkára szerkesztett menzával oldották meg. Az előző tervváltozatokon egy szinttel magasabb Tüzér utcai épületszárny nem túl előnyös csatlakozását az alacsonyabb épülettömegekhez átformálták. A jelen verzió ugyan utal a szárny önálló tömegére, mégsem különbözik a magassága, így az épület egységesebb lett. A homlokzati síktól visszahúzott körbefutó tetőfelépítmény Kassák és Tüzér utcai oldalára irodai, míg a Lőportár utcaira gépészeti funkciót (folyadékhűtők) osztottak. A felvetések, melyek értelmében a „Zöld Ház"-koncepciónak a látványban is meg kell nyilvánulnia - függőkertekkel, felsőbb zöld felületekkel, esetleg átnyílásokkal a belső udvar irányába - nem kaptak teret az új tervben. A homlokzat nyílásainak aránya, színvilága és anyaghasználata mégis átalakult. Az előző verzióban ugyanis az utcai és udvari homlokzatok szerkesztésben és anyagban is különböztek egymástól: a külső frontok keretes, lyukasztott nyílásrendű, zöld kőburkolatú falfelületként, míg a belsők sávablakos, vakolt parapetes formában jelentek meg. A tervezőcsapat a tanács véleményére adva, az udvari oldalt alapul véve egységesítette a teljes épülethomlokzatot. A zöld kőburkolatot és vakolatot szürke színekkel operáló nagytáblás, átszellőztetett rendszerű kerámiaburkolatra cserélték – a homlokzatkeretezés sötétebb, a kereteken belüli felületek világosabb elemekkel burkoltak. Az opponens mellett több hozzászóló is kritizálta a visszahúzott sablonos tetőszintet, amely egyrészt nem tesz hozzá a ház építészeti értékéhez, másrészt tisztázatlan a visszahúzás eredményeként kialakuló felületek használata.

 

Green House udvar
3/9
Green House udvar

 

 

Az angyalföldi irodaépület a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítési rendszer legmagasabb, Platina fokozatát elérve akar „Green House" lenni. (Az előminősítés első fordulóján sikeresen átmentek a tervek.) Az összetett szempontrendszernek a helyszínválasztástól kezdve az összes szakági munkában érvényre kell jutnia. Az építész hangsúlyozta: nem kísérleti technológiákról van szó, hanem tényleges, megvalósítható üzleti projektről. A ház zöld koncepciójának legfontosabb elemei az alábbiak: a talajba került résfalak aktiválása szolgálja az ún. ésszerű talaj-hasznosítást, melyek szabadon, nem kompresszorosan segítik a klimatizálást. A melegvíz-felhasználást a napkollektorokból nyert energia támogatja. A gépészetet a minél csekélyebb láthatóság érdekében a pinceszinten és a tetőfelépítményben rejtették el. A tervezők szándékában áll továbbá egy intelligens fényerő-szabályozó rendszer megvalósítása az áramfogyasztás mérséklésére. A víztakarékosságot két lépcsőben, a szürkevíz hasznosításával és a csapadékvíz gyűjtésével kívánják elérni. Az irodaház kerékpárosbarát munkahelyként szeretne viselkedni: a parkoló szinteken számottevő kerékpártároló kapacitásnak jut hely, megfelelő mennyiségű zuhanyzós öltözővel. (Az épület mellett halad el az a fő kerékpárút, amely Angyalföldet köti össze Újlipótvároson keresztül a Duna-parttal.) A tervezők indikátorok segítségével tennék követhetővé az épület használói számára mindennapi energiafelhasználásukat - a pszichológiai hatás ösztönözné a dolgozókat az energiahatékonyságra.

 

 

Pintér Tamás bemutatja a Green House terveit
4/9
Pintér Tamás bemutatja a Green House terveit

Pintér Tamás és Asa Haremst
5/9
Pintér Tamás és Asa Haremst

Asa Haremst és Pintér Tamás
6/9
Asa Haremst és Pintér Tamás

 

A véleményezők bár üdvözölték az energiatudatosság felé tett igyekezetet, megfogalmazásuk szerint: aki a fenntarthatóság szempontjából valami kiemelkedő, igazán egyedi, eddig nem látott megoldásokat várt a tervtől, annak némileg csalódnia kell. (A zöldmezős beruházásként közelmúltban épült Telenor székház esetében születtek ilyen irányú kísérletezések.) Az opponens hozzá is tette: a LEED minősítési rendszer egy igen bürokratikus szerteágazó szempontrendszer alapján értékeli az épületeket. Akár a legmagasabb fokozat is elérhető CO2-kibocsátást csökkentő, megújuló energiák hasznosítását vállaló megoldásokkal, miközben az innovatív energetikai megoldások elmaradnak. A kritika szerint a „zöld épületben" csupán néhány fotovoltaikus parapetelem képviseli a megújuló energiahasznosítást, a hőenergiát távfűtés biztosítja, a hűtési rendszer pedig hagyományos, elektromos folyadékhűtésű. Az irodatereket a legkorszerűbb parapet radiátorokkal és mennyezeti hűtőgerendákkal temperálják, ahogy a 12 éve szintén Skanska-projektként megvalósult West-End Business Centerben. A ház építésénél a svéd ingatlanfejlesztő vállalat nemzetközi gyakorlatának megfelelően az előregyártott elemek dominálnak: csak a pinceszinteken alkalmaznak monolit technológiát, a teljes felépítmény aszimmetrikus rendszerű, 5,4 és 16,5 méter fesztávú, körüreges födémpanelekből és acélgerendákból áll össze. A külső héj is készre gyártott, nagypaneles rendszerben, burkolattal és üvegezett nyílászárókkal kerül a helyére. A tervezők kiemelték a módszer előnyeit: kevesebb tartószerkezetet kell építeni a felmenő szinteken, gyorsabbak és biztonságosabbak az építési munkálatok, valamint a környezeti terhelés is kisebb.

 

A Green House terve a tervtanács előtt
7/9
A Green House terve a tervtanács előtt

A Green House terve a tervtanács előtt
8/9
A Green House terve a tervtanács előtt

 

 

A kritikák és kérdések a fent említett tetőéri felépítményen kívül a szomszédos óvodakert és az épület viszonyára irányultak. Emellett megdicsérték a kerékpárosbarát megoldásokat, az energia-felhasználás láthatóvá tételét, bár volt, aki kétségkívül biztonságos, de barátságtalan közegnek nevezte a mélygarázst biciklitárolás céljára. Ugyanő a gépkocsi bejáratot még távolabb helyezné az óvodától. Az egyik hozzászóló szerint még mindig túl nagy a rálátás a szabadon álló épületre és a homlokzatképzés sem kielégítően egységes. Egy másik szerint a sárga kiugrások elterelik a figyelmet a házról és bizonytalanságot keltenek. „A 70-es évek formavilágát idéző épület nem hoz nóvumot! Bizonyos zöld szempontokat pedig a piac diktál, ugyanis ma már nem lehet magas rezsijű irodaházakat tervezni" – hangzott egy rövid kritika. A válasz értelmében a park fontos szerepet kap az épület mellett, nyitva az óvoda felé. Továbblépésre nem ad lehetőséget a KSZT, az 5-6 évvel ezelőtti, csaknem 100 százalékos beépítéshez képest pedig jelentős előrelépés a jelenlegi projekt. A szabályozás nem nyújt esélyt a teljes terasz-használatnak a legfelső szinten, így valószínűleg a zöld tetőként meghatározott szinten jelennek majd meg kisebb használható felületek. A korábbi ajánlásokat figyelembe vevő új tervváltozat továbbra is kevesebb hellyel gazdálkodik, mint amit a szabályozási terv enged, valamint a zöld megoldások is dicsérendők, de a különböző tömegek találkozása és a tetőfelépítmény helyzete átgondolandó – ilyen megfontolások mellett ajánlotta engedélyezési fázisra a „Zöld Házat" a tervtanács.

Tompos Viktor

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk