Épületek/Lakóépület

111 lakásos lakóépület a budapesti Kisgömb utcában

1/13

fotók: Zsitva Tibor

?>
fotók: Zsitva Tibor
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

fotók: Zsitva Tibor

111 lakásos lakóépület a budapesti Kisgömb utcában
Épületek/Lakóépület

111 lakásos lakóépület a budapesti Kisgömb utcában

2007.08.21. 11:08

vezető építész tervező: Bálint Imre,építész munkatársak: Tóth András és Németh Ferenc

Előzmények
A Reitter Ferenc – Kisgömb – Szent László – Szegedi utca által határolt tömb rendezésére és fejlesztésére kerületi szabályozási terv készült. A terv arra hivatott, hogy ebben az intenzíven fejlődő, változó kihasználtságú és vegyes funkciójú területek beépíthetőségét előrelátóan egységesen szabályozza.
Az elképzelés szerint a Reitter F. utcai teleksor zárt városias megjelenésű 21 m homlokzatmagasságú lakóépületekkel épülne be. Ezek az épületek az utcasarkokon, jelen esetben a Kisgömb utca felé befordulnak, ahol az építménymagasság a sarok utáni 10 m-es átfordulást kivéve 16 m. "A két utca mentén beforduló épületszárnyakat úgy kell kialakítani, hogy azok a szomszédos telkek felé tűzfalakkal csatlakozzanak. Az épület megjelenése saroképület szerű legyen, a magastetős lezárás nem kötelező."

Az épület leírása
A bevezetőben ismertetett városrendezési előírások figyelembevételével az épületet a szomszédokhoz zártsorúan csatlakozó saroképületként terveztük. A sarokmotívum kialakításánál arra törekedtünk, hogy az karakteres, a térben jól értelmezhető, de nem hivalkodó jellegű építészeti jel legyen. Mindkét épületszárny hagyományos háromtraktusos kialakítású, 15 m-es beépítési mélységgel, a tetején visszahúzott szintekkel, lapostetős kialakítással. Az utcai homlokzatok egységes kialakításúak, homlokzati tagolások nélküli sima falfelülettel, szabályos ablakkiosztással, kis (0,5 m) kiülésű erkélyekkel – eltolható fa árnyékolóelemekkel, melyek megmozgatják és változatossá teszik a szigorú rendszert.

 

fotók: Zsitva Tibor
1/13
fotók: Zsitva Tibor

2/13

3/13 

Az épület főbejárata a sarokmotívom alján kialakított íves üvegfalban kap helyet, a másik bejárat az épület DK-i végében visszahúzva helyezkedik el. A kertet a főelőcsarnokból és a hátsó melléklépcsőházból lehet elérni, a térszíni ill. a térszín alatti gépkocsitárolóba a telek DK-i oldalán kialakított garázskapun kereszül ill. a félköríves fedett 17%-os lejtésű rámpán lehet bejutni. A pinceszinten 70 db parkoló kapott helyet. A pincetérből tűzgátló előtéren át közelíthető meg mindkét lépcsőház, ahonnan kétkarú lépcső visz felfelé. A tűzgátló előterekből indul a váltóajtós felvonó is.

A földszinten 37 db gépkocsit helyeztünk el. Emellett mellékfunkcióként helyet kapott 40 m2 üzlethelység a kapcsolódó raktárakkal és szociális helyiségekkel, valamint 29 db 2,1 m2-es tárolóegység. A gépkocsitároló fedett-nyított kialakítású: az utca és a belső kert felől fix acél lamellás keretekkel határoltuk el. A tárolóhelyiség a fő előcsarnokból nyíló tűzvédelmi ajtón át közelíthető meg, az itt található tárolóegységek közös légterűek, belső folyósóról nyílnak, és 2,2 m magas választéglafal biztosítja a vagyonvédelmet közöttük. A tárolóhelyiség kiszellőztethető a parkoló felé bukó-nyíló ablakokon át.

Mindkét bejárat mozgáskorlátozottak számára is jól megközelíthető. Az épület középmagas, ezért mindkét lépcsőház túlnyomásos–füstmentes kialakítású, valamint szabad homlokzati felülettel rendelkezik. Az előcsarnokokból nyílik 1-1 szeméttároló, melyben a szeméttároló edények mosásához szükséges vízcsatlakozási lehetőséget, padlóösszefolyót és természetes szellőzést biztosítottuk, valamint 1-1 db elektromos helyiséget T30 tűzgátló ajtóval.

Az I.-V. emeleten 20-20 db lakás található – nagyságukat nézve a 1,5 szobás lakás a domináns 45-49 m2-es alapterülettel. Az V. emeleten az épület Kisgömb utca felőli szárnyát visszaugrattuk. Ezen a szinten, ezen a szárnyon 1 szobás 28-32 m2-es lakások találhatóak – tetőteraszokkal. A VI. emeleten 8 lakás található és a Kisgömb utcai szárny ismét visszaugrik, ezuttal már csak 2 db 1,5 szobás lakással – nagy tetőteraszokkal. Az épület VII. emeletén (tetőszintjén) - ami egyben a Reitter Ferenc utcai visszahúzott szint - kap helyet még 3 db 1,5 szobás-tetőteraszos lakás, valamint a gázkazán.

Az épület fűtését és használati melegvíz ellátását a tetőszinten elhelyezett gázkazánház biztosítja. A gázkazán kéményeit az épület sarokmotívumaként használt „visszahajlított" pengefalon vezetjük át. A kedvező piaci eladhatóság figyelembevételével minden lakást külön fűtési energia, használati melegvíz, hidegvíz és villamos energia fogyasztást mérőórákkal szereltünk fel. A villanyórákat szintenként a lépcsőház köré csoportosított, egységesített szerkényben helyeztük el, míg a többi mérőóra lakásokon belül kap helyet.

A lakásegységek kialakításánál arra törekedtünk, hogy mindegyikük jól használható és jól bútorozható legyen. A legkisebb lakások az ún. stúdiólakások, melyek egyterű lakótérrel, fürdőszobával és leválasztható vagy egy térben használható amerikai konyhával tervezettek. A garzon méretű lakásokban lehetőséget adtunk arra, hogy a lakótérből akár tolófallal is kisméretű, külön megvilágítású és szellőzésű hálófülkét lehessen leválasztani. Egyéb felszereltsége megegyezik a stúdiólakáséval. A külön hálószobás lakások már külön nappalival és belső konyhával rendelkeznek. Ezekhez a lakásokhoz külön vécé és kamraszekrény is tartozik. A 6 db nagyobb lakás általában 3 hálószobával, két fürdőszobával, külön vécével és nagy, jól használható erkéllyel rendelkezik.

 

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

fotók: Zsitva Tibor


Budapest, XIII., Kisgömb u. 14-16. sz. ingatlanon megvalósuló 111 lakásos lakóépület

Megrendelő: ANGELUS-BAU Ingatlanfejlesztő Kft.

Építészet: Bálint és Társa Építészek Irodája Kft.
Bálint Imre DLA Ybl –díjas építész
Tóth András okl. építészmérnök
Németh Ferenc okl. építészmérnök

Statika:
UNGI Mérnöki Iroda Kft.
Ungi Lajos
Ungi Balázs

Gépészet:
G & B Plan Kft
G. Bihary Erzsébet
Villamosság:
KA-TE Bt.
Dorgai Károly
Generálkivitelező:
Minos 2002 Kft.
Bonyolító, műszaki ellenőr, értékesítés: AÚVVRt.

Az épület adatai:
A telek területe: 2333 m2
Szintterületi mutató: 3 m2/m2
Zöldterület: Minimum 30 %
Beépítettség: 53,94 %
Beépített szintterület: 1258,42 m2 /felszín fölött/
Építménymagasság: 15,69 m (Kisgömb utcai szárny)
ill. 21,00 m (Reitter F. utcai szárny)

Vélemények (4)
garageinc
2007.08.21.
19:41

...azért van az erkély, ott oldalazva beférnek :-)

á.m
2007.08.21.
18:54

az semmi. a lépcsőháztól jobbra eső A'-A lakásokban az ajtó nélküli háló az új találmány:)

mB
2007.08.21.
13:17

Mélységesen elszomorít az utóbbi években épülő társasházak belső szervezése. Ezeknek a középfolyosóknak a sötét, klausztrofób világa… embertelen, használhatatlan, számomra elfogadhatatlan. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ugyanez a beépítési sűrűség – például több, kisebb udvarral – oldalfolyósós kialakítással ne lett volna megoldható. Tényleg kíváncsi lennék a beruházó preferenciáira – illetve a potenciális lakásvásárlók szempontjaira. Mikor először megy végig a szűk, sötét folyosókon… és aztán mikor később naponta. Elképesztő. Ablak nélküli, sötét konyhák, fürdőszobák… meg a használhatatlan méretű teraszok. Hogy lehet ide megérkezni, milyen ide hazajönni – milyen közösségi tereket kínál ez az épület a lakóinak? A szomorúságomat persze nem ez a ház okozza egyedül – az itteni minta tűnik általánosnak az utóbbi idők sok építkezésénél. Szóval tényleg kíváncsi lennék a megfogalmazott igényekre – mert azért az építészeti ismertetés is elég árulkodó: „előírások, sarokmotívum, építészeti jel, 70 db. parkoló”… Ezeket tartja fontosnak elmondani a házról. Pedig itt lesz (van) 111 lakás, 111 családdal – lakóval, élettel. Szomorú.

EMA
2007.08.22.
05:57

@mB: Elképesztően pocsék lakások! Hiába fotózza Zsitva olyan mutatósra a homlokzatot, ha a lakások használhatatlanok! Nem tudom elfogadni azt az érvet, hogy a beruházó akarta igy, mert egyetlen beruházónak nem érdeke rossz lakásokat épiteni, amiket aztán nem tud eladni! Nem véletlenül irtam legutóbb az épitészek kommunikációs problémáiról, mert az ilyen tervekben az is benne van. Eva Mihály Amichay városgazdász-újságiró

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.