építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A bruttó szintterület mutató kérdéséhez / BÉK

A Budapesti Építész Kamara tájékoztatása az új OTÉK „bruttó szintterület” meghatározásával kapcsolatban. A jogszabály módosításnak köszönhetően az ennek értelmében számolt beépítési mutató kb. 10 százalékkal kisebb létesítmények tervezését jelenti az adott helyszíneken.

A Budapesti Építész Kamara Szakmafelügyeleti Bizottságához több kérdés érkezett az új OTÉK „bruttó szintterület” meghatározásával kapcsolatban. Ezek lényege, hogy a közelmúltban történt jogszabály módosításnak köszönhetően az ennek értelmében számolt beépítési mutató kb. 10 százalékkal kisebb létesítmények tervezését jelenti az adott helyszíneken. Ez különösen a fővárosban komoly változást jelent a telkek és ingatlanok vonatkozásában.

A bizottság levélben kért egyeztetést a jogalkotótól. A minisztérium képviselői elismerték, hogy ez nemkívánatos tendenciát jelent, különösen Budapesten. Beleznay Éva megbízott főépítész tájékoztatása szerint a főváros keretszabályzata 3 hónapon belül módosul, orvosolva a helyzetet, majd ezt követően a minisztérium is át fogja vezetni a korrekciót az OTÉK-ban. Jó hír, hogy a szakmai észrevételek most ilyen gyorsan megértésre találtak. Jó lenne, ha ez a pozitív párbeszéd nem csak most és a közeljövőben, hanem általánosságban is jellemző lehetne.

Emődi-Kiss Tamás
BÉK sajtóreferens

16 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »