építészet : környezet : innováció

A Gomba hasznosítása

Díjazásban nem részesült 8. sorszámú pályamű; szerző: déBert Építészek Kft.; tervező: Horváth Dénes

Díjazásban nem részesült 8. sorszámú pályamű
szerző: déBert Építészek Kft.
tervező: Horváth Dénes

 

Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
Gomba - Horváth Dénes
 

 


Műleírás
meglévő épület
a körtér a villamosforduló alakját őrzi, mely köré épült. A gomba szintén, hajlított állomásépület (egykor többrétegű) vágányhurokban. A „gomba” kalapja a külső villamosperonra néző körkörös előtető. Az előtető mögötti övben a villamos pályavégpont üzemi és közönségforgalmi helyiségei voltak. Az elrendezés a mozgó járművekre és az utasokra, kifelé figyelt, a várakozókat és a helyiségeket egymásnak és a tér középpontjának háttal fordította. „A gomba udvara az a hely, aminek mindenki háttal áll”. Nem is vált kultikus helyszínné, hiába fogja körül az egész körtér (példaként a Pasaréti tér közönsége ennél jóval szerencsésebb módon egymás és a tér geometriai középpontja felé figyel, amiből kiegyensúlyozott, bensőséges légkör született).

Most, hogy az előtető körül megszűntek a vágányok, a gyűrűudvar után a gomba kalapja is elveszíti a kapcsolatot a tér igazi életével, az épület leromlásán nem lehet csodálkozni.

új kompozíció

körtéri forma, de villamosforduló nélkül is jól érzi magát. Szoborszerű, nincs elszigetelt pontja. Egyenletes keringéssel rendelkezik, a mozgás és a figyelem torlódás, pangás nélkül járja át (konvex tömegek, transzparens tagolás, szociopetális elrendezés)

vonások
találkozóhely: ivókút, kávézó, cukrászda (földszinti és tetőszinti terasz), infopont
tájékozódási pont: infopont, közforgalmú kilátóterasz
tranzit: rövid kiszolgálás, fedeles kávé
fiatalos: Gárdonyi Géza Általános Iskola, Szent Margit Gimnázium, Szent Imre Gimnázium, József Attila Gimnázium, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Általános Vállalkozási Főiskola
színpad: egy vagy két szinten, a tetőterasz  felhasználásával (előtetővel részben fedett színpad) a Bartók Béla út torkolatának irányában körülbelül 180 méter rálátó zónával, térburkolatra állított videofal és hang tornyokkal, (konszolidált) kulturális és politikai rendezvények számára

elrendezés
a vezérszinten a gomba helye és utcai körmérete nem változik.
A szervízszintre üzemfenntartási, személyzeti és raktár helyiségeket helyeztünk. Az üzletek alaphelyzetben csak kész áru tárolását és értékesítését végzik. Ha a technológia helyszíni konyhai műveleteket igényelne, a szervízszint nagy arányban bővíthető. Ebben az esetben az árukat közvetlenül a szervízszint fogadja (emelőlapos feltöltés). A rendeltetési egységek fűtése és hűtése emisszió nélküli, talajszondás hőszivattyús rendszerű lehet. A talajszondákat körben, az épület palást és a telekhatár közötti sávban lehet elhelyezni.

A tetőterasz megközelítése szabályozott, a cukrászdán keresztül a vendégek juthatnak fel, az infoponton keresztül a szélesebb közönség számára is nyitott.

vélemény írásához jelentkezzen be »