/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Technológia

„A kórháztervezés az építőiparon belül a leginkább összetett feladatok egyike”

1/3

Sunshine Coast Public University Hospital, Quensland, Ausztrália - fotó: dRufus

North Island Hospitals Project, Courtenay, Kanada - fotó: dRufus

?>
Sunshine Coast Public University Hospital, Quensland, Ausztrália - fotó: dRufus
?>
North Island Hospitals Project, Courtenay, Kanada - fotó: dRufus
?>
1/3

Sunshine Coast Public University Hospital, Quensland, Ausztrália - fotó: dRufus

North Island Hospitals Project, Courtenay, Kanada - fotó: dRufus

„A kórháztervezés az építőiparon belül a leginkább összetett feladatok egyike”
Technológia

„A kórháztervezés az építőiparon belül a leginkább összetett feladatok egyike”

2018.06.25. 08:00

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Graphisoft

Vélemények:
2

Dosszié:

A Graphisoft a magyar piacra is tervezi bevezetni a világ egyik legfejlettebb kórháztervező megoldását, a dRofust. Az ARCHICAD tervezési kompetenciáját támogató norvég szoftver előnyeiről és lehetőségeiről Rolf Jerving, a megoldást kifejlesztő cég vezérigazgatója beszél.

Mit tart a legnagyobb nehézségeknek, amelyek egy kórház tervezése során jelentkezhetnek?

Rolf Jerving: A kórháztervezés az építőiparon belül a legbonyolultabb, leginkább összetett feladatok közé tartozik. A különböző szakágak eltérő technikai rendszereinek és a kórház különböző funkciójú ellátási egységeiben működő sokoldalú egészségügyi berendezések összehangolása komoly kihívások elé állítja a tervezési folyamat résztvevőit. Még a kisebb méretű kórházi beruházások is komplex együttműködést kívánnak egyrészt a tervezés és kivitelezés közreműködői, illetve az intézmény üzemeltetői és a későbbiekben ott dolgozó szakemberek (orvosok, szakápolók) között. Ennek folyamatos összehangolását a legeredményesebben a munkafolyamatokat optimálisan kezelő szoftveres megoldások biztosítják.

A kórházi beruházások további nehézsége, hogy a tervezési folyamatok során meghozott szakmai döntések üzemeltetési következményét nehéz előre látni és megbecsülni, ezek hatása gyakran csak a beruházás végső fázisában látható. Akkor, amikor már az egészségügyi rendszereket és berendezéseket is felszerelték. Ilyenkor kiderülhet az is, hogy elhelyezésüket építészetileg nem optimálisan alakították ki, áthelyezésükre, módosításukra viszont már nem mindig vagy csak jelentős költségráfordítással van lehetőség. Ennek elkerülése érdekében egy kórházépítési projektbe már előzetesen szükséges döntéshozókat delegálni a tervezés, a kivitelezés és az egészségügyi üzemeltetés oldaláról egyaránt.

 

North Island Hospitals Project, Courtenay, Kanada - fotó: dRufus
2/3
North Island Hospitals Project, Courtenay, Kanada - fotó: dRufus

 

A norvég dRofus a világ egyik vezető építőipari tervező és adatkezelő megoldása, amely egy épület tervezési és előkészítési fázisaiban biztosítja a munkafolyamatokat kísérő információáramlást a tervezők, a megbízók és a hatóságok között. Miért és milyen módon segíti elő egy kórház tervezését?

R. J.: Minden kórház tervezése során párhuzamosan kell kialakítani a szakmai (orvos-egészségügyi) funkciókat az építészeti, statikai, gépészeti, valamint egyéb kapcsolódó szakági tervezéssel, melnyek feltétele az egyes épületekben, szakmai helyiségekben folyó gyógyítási tevékenység részletes ismerete. Ezek nélkül a tervezés hiányos, rosszabb esetben félrevezető lehet. A dRofus szoftveres megoldás biztosítja a funkcionális és a szakági tervezés összhangját. Ez a program specifikálja, hogy mit és hogyan szükséges tervezni és építeni. A dRofus egy kórházi projekt minden szereplője számára már a tervezés megkezdése előtt összefoglalja a tervezési folyamat minden tartalmi elemét.

A dRofus az ARCHICAD-del szorosan együttműködik, de igazából hogyan kapcsolódik egymáshoz a két tervezői megoldás?

R. J.: A dRofus a tervezéshez szükséges – nagyon részletes és nagyon magas szakmaiságú – adatok kezelését végzi, amelyeket folyamatosan továbbít az ARCHICAD-del dolgozó tervezőknek, valamint rendszeresen figyeli és követi a változásokat, napi szinten szinkronizálja az eltéréseket. A dRofus egyedülálló módon biztosítja - a megnövekedett igények ellenére – az ARCHICAD fájl eredeti méretét. Így a tervezők ki tudják választani, hogy pontosan mely részelemeket szeretnék modellezni, és melyeket elég a dRofus-ban tervezni és kezelni. A kivitelezők számára a dRofus a tervezési modell különböző elemeiről (tárgyi eszközök, technológiai műtárgyak, szociális igényeket kielégítő eszközök) részletes adatbázist tart fenn. Ezen keresztül úgy segíti a kivitelezést, hogy ezeknek az eszközöknek a különböző igényeit és tervezett pozícióit mindig a kivitelezők rendelkezésére bocsátja.

Norvégia a kórháztervezés hatékonyságában is világszinten követendő példává vált. Ön a dRofus vezetése előtt is aktív szerepet vállalt különböző norvégiai egészségügyi beruházások tervezésében. Minek köszönhető ez az eredményesség?

R. J.: A legfontosabb sikernek azt tartom, hogy az elmúlt évtizedekben a norvég kórházi beruházások során már a kezdetektől, azaz az igények megfogalmazásától kezdve szoros együttműködés alakult ki a megrendelők, valamint a tervezők és kivitelezők között. Az építészeti tervezés tényleges elkezdése előtt kialakítják és megtervezik a különböző szakmai funkciókat, az azokhoz szükséges eszközök és berendezések helyét, gépészeti és műszaki igényeit. Ezeket az igényeket a beruházás során folyamatosan figyelik, összevetik az egyes tervezési fázisokkal, hogy - szükség esetén – még időben be lehessen avatkozni.

A dRofus szakmai megoldásait a '70-es és '80-as években Norvégiában és Svédországban megvalósított kórházi beruházások tapasztalatai alapján terveztük meg, és alakítottuk ki. Részletesen kielemeztük a tervezési és kivitelezési szakaszok munkafolyamatait, külön figyelemmel a gyógyításszakmai és az építészeti tervezés párhuzamosságára és összhangjára. Ennek során szorosan bevontuk a megrendelők és az üzemeltetők, felhasználók szakembereit, hogy minden oldal elvárásai és szakmai specifikációi integráltan meg tudjanak jelenni a szoftverben. A végső cél természetesen az, hogy a tervezési és kivitelezési folyamat minél jobban támogassa a gyógyító tevékenységet. A tervezés az előzetes igények alapján kezdődik, de a program folyamatosan biztosítja, hogy az igények változását, módosulását a tervezési folyamat is rögtön kövesse. Ez fordítva is működik, azaz az építészeti tervekben bekövetkező változásokat azonnal jelzik a megrendelők felé, hogy módosíthassák a specifikációkat. Ezek hatékony kezelése jelentősen meghatározza a beruházás költségeit és végeredményét. A gondosan kidolgozott rendszer előnyeit akkor látom, amikor külföldön személyesen megtapasztalom egy-egy kórházi beruházás folyamatát és következményét. Minden érintett szakembernek javaslom, hogy kórházi projektek során tanulmányozza a "norvég módszert". A skandináv országok mellett eddig egyedül Ausztráliában tapasztaltam hasonló megközelítést. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy a dRofus miért olyan népszerű az ausztrál kontinensen.

Tudna néhány követendő példát vagy jó tanácsot mondani, amelyek a magyarországi kórházi beruházásoknál is hasznosak lehetnek?

R. J.: A "hatékony kórháztervezés" nem azt jelenti, hogy rövidebb időt kell rá fordítani. Gyakran az ellenkezője az igaz: annak érdekében, hogy a kivitelezés és az üzemeltetés igazán gazdaságos legyen, sokszor a tervezésre kell több időt és költséget fordítani. Erre két nemrég megvalósult kórházi beruházást is tudnék mondani, az egyik az Ausztráliában felépült Sunshine Coast kórház, a másik a norvég St. Olav kórház Trondheimben. Mindkettő esetében nagyon részletes beruházási program készült, amelynek minden lépését és fázisát a dRofus program követte. A létesítmény átadásakor a dRofusban tárolt részletes adatbázis szolgált az átadás-átvétel alapjául, biztosítva a kivitelezés hatékonyságát mind költség, mind idő vonatkozásában. Az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a szükséges munkafolyamatok és a támogató szoftveres megoldások között.

 


A BIM-alapú ARCHICAD® az innovatív tervezés és a komplex beruházások támogatója

A magyar fejlesztésű ARCHICAD több mint tervezőszoftver, az épületinformációs modellezés (BIM) teljes folyamatát támogatja. Innovatív funkciói integráltan kezelik a tervezés, kivitelezés és beruházás minden lépését. A BIM alapú építészeti tervfeldolgozás és tervdokumentálás mellett lehetőséget nyújt a szakági tervezőkkel történő hatékony együttműködésre, a megrendelővel folytatott interaktív tervbemutatásra, valamint a kivitelezési és üzemeltetési folyamatok költséghatékony lebonyolítására is.

 

3/3

 

Az ARCHICAD teljes mértékben támogatja a nemzetközi és hazai BIM-szabványokat. A modell alapú ütközésvizsgálat, az élő Rhino-Grasshopper kapcsolat, az élethű látványterveket előállító CineRender motor, a hagyományos DWG és RVT fájlok olvasásának és mentésének lehetősége csupán néhány érv az ARCHICAD mellett.

Az ingyenes BIMx alkalmazás mobil eszközökön biztosít interaktív épületbejárást, a kivitelezést az épület értékesítését és üzemeltetését egyaránt megkönnyítve.

Több mint 30 éves fejlesztői tapasztalat, számos világszinten is bejegyzett védjegy, valamint világszerte több mint egymillió megépült épület bizonyítja azt, hogy az ARCHICAD a teljes épület élet-ciklus során hatékony és biztonságos BIM platformot nyújt az építőipar minden résztvevőjének.

További információért, segítségért és szakmai tanácsért forduljon bizalommal a GRAPHISOFT budapesti munkatársaihoz!

 

 

Vélemények (2)
Hartmann György Sándor
2018.08.01.
11:35

Ma jelentek meg, a korábban beharangozott kórház tervezési tervpályázatainak hirdetményei a TED-en:

Dél-Budai Centrumkórház,Dél-Pesti Centrumkórház,Észak-pesti Centrumkórház.Aki nem pályázik ,az nem juthat a munkához!

Nosza, rajta!

Hartmann György Sándor
2018.06.26.
08:57

Szép, szép gondolat:

„R. J.: A legfontosabb sikernek azt tartom, hogy az elmúlt évtizedekben a norvég kórházi beruházások során már a kezdetektől, azaz az igények megfogalmazásától kezdve szoros együttműködés alakult ki a megrendelők, valamint a tervezők és kivitelezők között.”

Azonban ezt nálunk a közbeszerzési törvény merevsége miatt lehetetlen megvalósítani!

Ryhe

Arról nem is beszélve, hogy ráadásul a legtöbb esetben titoktartási kötelezettséget is kikötnek a résztvevőkkel. Mintha egy állam által megvalósítandó beruházáshoz semmi köze nem lenne a közvéleménynek (mert valójában az ő pénzét költik). Csak meg kellene nézni a német gyakorlatot, hogyan léptek mindezeken túl, éppen a közpénzek felhasználásának hatékonysága, átláthatósága érdekében.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.