építészet : környezet : innováció

A külső megfog, a belső megtart - a debreceni Forest Offices

A Forest Offices Debrecen nemcsak méreteit és minőségét tekintve lesz különleges épület. A BORD Építész stúdió tervezte irodaház koncepcióját a számítógépek felépítése inspirálta. A professzionálisan felszerelt belső tereket a tervező egy különleges üvegdobozba csomagolja, újszerű, futurisztikus terméket hozva ezzel létre.

Illeszkedés

Az új irodaház Debrecen város központjában, a Nagyerdő és az egyetemi campus közvetlen közelében épül. A telek lokációja alapvetően kiváló, de fontos tényező, hogy bár középületek szomszédságában, közvetlen a lakóövezet határán található. Elsődleges feladatunk volt tehát a lépték helyes meghatározása, a tömegalakítás és az intimitás védelme.

Az új irodaépületet a telken szabadon álló módon kellett elhelyeznünk. Figyelembe véve a tervezendő irodaház méreteit és alkalmazkodva a környezethez, az épületet három fő tömegre osztottunk, melyeket nyaktagokkal kapcsoltunk egymáshoz. Az irodaszárnyak magassága, a szintek száma a környező tömegek méreteihez igazodva földszint + 3-4-5 szintesek. A homlokzat az érkezés irányából, a Tüzér utca felől nyitott, a környező lakóövezet irányában pedig zárt. Az épületet a telekhatár mentén intenzív zöld telepítés övezi majd, mely elengedhetetlen a lakóövezet intimitásának védelme érdekében.


Forest Offices Debrecen - építész: Bordás Péter - látványterv: Ölbey Zoltán


A tartalom

Az érkezés az épülethez a Tüzér utca felől fog történni. Pakolásra közvetlen a ház előtt, vagy az épület alatti egy szint mélygarázsban is lehetőség nyílik. Az épület bejáratát az irodatömböket összekötő zónákban alakítottuk ki. Itt elegáns lobby, tágas étterem és kávézó szolgálja majd a dolgozók igényeit. Minden épületszárny saját közlekedőmaggal és kiszolgáló egységgel rendelkezik, de a szárnyak minden szinten átjárhatóak. A felsőbb szinteken összesen mintegy 20.000m2 rugalmasan alakítható irodaterület várja majd bérlőit.


Forest Offices Debrecen - építész: Bordás Péter - látványterv: Ölbey Zoltán


Image

Az építészeti koncepciót egy mindannyiunk számára nélkülözhetetlen munkaeszköz, a modern világ szimbóluma, a komputer inspirálta. Egy számítógép belsejében a chipek és áramkörök professzionálisan megtervezett motorként működnek, míg a gép külseje az ipari formatervezés eredménye, melyen a kapcsolók, lamellák, kijelzők észrevétlen egységbe rendezve jelennek meg, márkává minősítve ezzel a terméket. Ennek megfelelően koncepciónk szerint az épület belseje magasan komfortos, környezettudatos, energiahatékony, fenntartható megoldásokkal készülő termék, mely egy kiválóan megtervezett, egyedi dobozba lesz csomagolva.


Forest Offices Debrecen - építész: Bordás Péter - látványterv: Ölbey Zoltán


A csomagolás

Az irodaház átlátható, egyszerű szerkesztésű. A három téglatest formájú szárny és az azokat összekötő tömegek vasbeton pillérvázas szerkezetűek. Az épület mégis jól felismerhető, egyedi arculattal rendelkezik. Az irodatornyok rövid oldalain karakteres, V alakban áttört vasbeton merevítő falak jelennek meg. Ez a játékos szerkezeti forma teszi különlegessé az épületet, mivel a szerkezetben megfogalmazott minta az üveghomlokzat szerkesztésének koncepcionális alapeleme.

Az egyes irodatornyok rövid oldalain, a vasbeton homlokzat előtt, egy acélvázra szerelt külső üvegréteg rajzolja ki a karakteres, cakkos homlokzati megjelenést. A több rétegben szerkesztett homlokzat nemcsak izgalmas tükröződéseket, de egyedi látványt is eredményez.


Forest Offices Debrecen - építész: Bordás Péter - látványterv: Ölbey Zoltán


Az irodatornyok hosszoldalain döntött üvegfelületek sorakoznak, szintenként eltolt ritmusban. A döntött felületek dőlési szöge megegyezik a V alakú áttörések által meghatározott irányokkal. Előttük függőleges síkban mozgó, motoros redőnyök védenek a napsugárzástól, mely újabb rétegként jelenik meg a transzparens homlokzaton.

Az egyes irodatömböket összekötő nyaktagok egyszerű reflexiós üvegezésű függönyfalakkal rendelkeznek. Az épület héja tehát egyfajta vízió, mely több rétegben töri meg és tükrözi vissza környezetét, modern, futurisztikus külsőt biztosítva az épület számára.

BORD Építész Stúdió

 

vélemény írásához jelentkezzen be »