építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A mozgás dinamizmusa - 2. díjas terv az evezőspálya céltornya pályázatra

Az evezőspálya céltornya pályázaton Szabó Renáta egy transzparens, az épület vázát láttatni engedő, dinamizmust sugárzó toronyépület tervével ért el második helyezést. A projekt erejét fokozza, hogy a tervező a céltornyot a hídépítménnyel egy egységként kezelte.

A kiírás szerinti idealizált kajak-kenu versenypálya létesítményeinek elhelyezésénél alapvető szempont volt a zónák tiszta kialakíthatósága és a versenyeknek jelképet adó forma megfogalmazása. A közreműködők és a lebonyolító személyzet elkülönítése miatt a céltornyot az osztószigetre helyeztem el, innen jó rálátást adva a pályára és a lelátókra is, ami a televíziós közvetítéseknél kiemelt szempont. A tornyot és az osztószigetre bejutást biztosító hidat egy építményként kezeltem, ügyelve az itt dolgozók és a VIP személyek elkülönítésére, ezért a hídról közvetlenül fel lehet jutni a nyitott-fedett VIP részlegre és lefelé az épületbe egyaránt. A transzparens torony a szokásos statikus építészeti válaszokkal szemben lendületes, a sportra jellemző dinamikus mozgásformákat képezi le. Célom, hogy az épület az evezőspálya dinamikus jelképévé váljon.


evezőspálya céltornya pályázat - építész: Szabó Renáta


Szabó Renáta


A zsűri értékelése

Nagyon erős koncepció, ahogy a céltornyot a híd építménnyel együtt kezeli. Funkcionálisan kiválóan szolgálja a versenyszervezés összes feladatát, biztosítva a "főszereplők": edzők, versenyzők hatékony információját, képviseletét. A torony formája lendületes, a tömege erőteljes, dinamikus, funkcionálisan végig gondolt.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »