építészet : környezet : innováció

A Richter Gedeon raktárának új homlokzata

Új ruhát kapott a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár központi raktárépülete. Különleges, raszterezett, izgalmas perspektívájú burkolatot álmodott meg Nagy Csaba és csapata. Bemutatjuk az elkészült rekonstrukciós munkát.

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár központi telephelyén a zárt kubusú, meglévő raktárépület a fő útról is jól látható. A homlokzatrekonstrukció célja azon túl, hogy a szerkezetileg elavult burkolat helyére hőtechnikailag, műszakilag időtálló megoldás szülessen, egy a céget reprezentáló, építészeti megoldás megvalósítása volt.

Megvalósult állapot - fotó: Bujnovszky Tamás

Az új homlokzat átszellőztetett, szerelt fémlemezburkolat. A burkolat struktúrája egy olyan folytonos felület, mely a mozgás, a dinamizmus érzetét kelti anélkül, hogy mobil alkatrészeket alkalmazna. A táblás fémlemez raszteres rendszerében az egyes sorok különböző mértékű eltolásával változatos, az áramlás érzetét keltő asszociatív kép jött létre.

Megvalósult állapot - fotó: Bujnovszky Tamás

Az egymáshoz képest fokozatosan elmozduló függőleges fugákba süllyesztett és a síkból finoman kiálló fényes acéllamellák erősítik fel a homlokzati képet. Így az épület egyszerre képes reagálni arra, hogy kitüntetett vizuális szerepéből adódóan a dinamikus nézőpontból – tehát az autós szemszögéből - folyamatosan változó képet mutat, illetve a felhők és nap vándorlása is állandóan finom mozgásban tartják a felületet árnyékaival, fényeivel.

Megvalósult állapot - fotó: Bujnovszky Tamás

Az elkészült burkolat Domico Planum sávos fém homlokzatburkolat, gyári hátszerkezettel rögzítve. Általános elemméret: 800 x 2000 m, színe törtfehér. A homlokzat síkjából kiálló fém konzolok: 2 mm vtg 15x80 cm-es szálcsiszolt rozsdamentes acélból készültek.

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »