építészet : környezet : innováció

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

megosztott I. díjban részesült:
a 4. sz. pályamű: S.M. all design Kft. és a munkacsoport.net.
vezető építész tervezők: Sztojka Gábor, Koós Marianna, Kopár Andrea, Fortvingler Éva, Bulcsu Tamás

megosztott I. díjban részesült:
a 4. sz. pályamű: S.M. all design Kft. és a munkacsoport.net.
vezető építész tervezők: Sztojka Gábor, Koós Marianna, Kopár Andrea, Fortvingler Éva, Bulcsu Tamás
szakági tervezők: Goda Róbert, Nyáry Ilona, Medek Ákos, Keresztes István
munkatársak: Donkó Eszter, Szőke Mariann, Pribeli Tamás

 

Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net
Szegedi Klinika - S.M. all design és munkacsoport.net

Részletes bírálat:

A tervezett beépítés a meglévő utcaszerkezettel összhangban van. A tömeg jól tagolt Y alakú, melyet összefog az egységes lepényépület.

A főbejárata akadálymentesen megoldott, az utca szintjéről nyílik, elegáns lépcsőn, lifteken lehet feljutni az emeletre. A felvonók, lépcsők elrendezése takarékos (3 közlekedő mag), közlekedési rendszere tiszta. Az ambulancián történő átjárás nélkül biztosítja a feljutást az osztályokra. Az ambulanciák előtt elegendő helyet biztosít a várakozásra. Az orvosi szobák elhelyezése az osztályoktól elkülönítve nem szerencsés, ráadásul barátságtalan középfolyosós rendszerben tervezett.

A műtők kialakítása megfelelő, tömbös elhelyezésével kiküszöböli a hosszú közlekedőket. Külön liftet biztosít a steril anyagok szállítására. Az angiográfia műtő jellegű egységei jó kapcsolatban vannak a meglévő épülettel. Érdekes és egyedi a „tiszta” és „piszkos” útvonalak szétválasztása az épület rendszerében.

A hotelszárnyak kialakítása a három szárnyban kedvező, kellemes a középfolyosók két oldalának elcsúsztatásával létrejövő nyitás.

Homlokzatképzése elegáns, bár megkérdőjelezhető a betegszobák elé tett üvegfal. Példaértékű a kert kialakítása.

Az energiaköltségeket a pályázó részben naturáliában adta meg, nincs tisztában a jelenlegi gépészeti rendszerek felépítésével, működtetésével.

A pályázat kielégíti a TIOP-2.2.7 pályázatban megfogalmazottakat.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 8.000.000 Ft-os megosztott I. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »