építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

4,5 millió forintos II. díjban részesült a Fernezelyi, Basa Iroda Kft. pályaműve.
tervezők: Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám
munkatársak: Fekete Zsuzsanna, Lovrity Andrea, Kiss Dávid, Varga Koritár Kirsztán

4,5 millió forintos II. díjban részesült a Fernezelyi, Basa Iroda Kft. pályaműve.
tervezők: Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám
munkatársak: Fekete Zsuzsanna, Lovrity Andrea, Kiss Dávid, Varga Koritár Kirsztán

4. bírálati sorszámú pályamű

 

városépítészeti javaslat / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
beépítési terv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
- 1. emelet alaprajza / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
földszinti alaprajz / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
1. és 2. emeleti alaprajz / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
4. és 6. emeleti alaprajz / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
metszetek / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
homlokzatok / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.
látványterv / Fernezelyi, Basa Iroda Kft.

Részletes bírálat

Építészeti minőség
A pályamű – mérlegelve a lehetséges beépítési módozatokat – a meglévő térszerkezet és a domináns építészeti elemek minél nagyobb mértékű megtartását tűzte ki célul. Filozófiáját a városlakóknak a megszokott épületekhez való kötődésére és a megtartásból származtatható költségmegtakarításokra alapozza.
Így kívánja a megmaradó épületeket egyetlen nagy egységbe integrálva, azok „szoborszerű” elhelyezkedésének térfalalkotó, hangsúlyképző szerepét felhasználva újrafogalmazni a Március 15. teret, melynek most már városi fórum szerepet szán.
A bemutatott megoldás az ún. „megtartó” koncepciók között az egyik kiemelkedő példa.
A pályázó az MSH és az SZTK épületet is megtartja Az utóbbi kettőt egy óratoronnyal és az arra vezető monumentális rámpával, az ezt keretező „szalaggal” korszerűsíti. Ez alatt a „szalag” alatt nyílik az új színháztömb és a régi épületek közti közös foyer. A Március 15. téri főbejárata az ellentétes oldalon a park felől, híd- szerűen helyezi el a stúdió színpadot egy „buborékban”. Utóbbi forma kissé idegen az épületegyüttestől, és kis mérete miatt furcsa zárványként jelenik meg. A főhomlokzatra helyezett nagyméretű, állandóan működő kivetítő az új trendekhez igazodó hangsúlyt ad a főhomlokzatnak, állandó mozgást, változást kölcsönözve annak. A tér lakóházaival nyugodt, mérlegszerűen kiegyensúlyozott tömegképzést állít szembe. A „buborékot” a főbejárati tömegalakítás szerencsésen háttérbe helyezi. A régi épületek megtartása a funkciókat illetően elfogadható.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A pályamű a Pelikán park zöldfelületi rendszerét a Március 15. térig szinte megszakítás nélkül vezeti át. Ezzel az új együttes szinte a zöldbe ágazódik, melyet a kertészetileg felgazdagított meglévő tér is hangsúlyoz. A meglévő burkolt felületeket lecsökkenti, teresedést csak a főbejáratoknál enged. A tér északi részét záró megmaradó magas SZTK tömbből kiindulva a teret kissé leszűkíti. A Március 15. tér átalakítása sok zöldet tartalmaz.
Forgalomtechnikai javaslatai áttekinthetőek, egyszerűek, világosak. A körforgalom előnyös bevonásával a tervezett létesítmény forgalma a környező utcákban, csomópontokban várhatóan nem eredményez forgalmi torlódást, ezáltal nincs szükség egyéb útkorszerűsítési beavatkozásra.
Forgalmi rend-változtatást nem tervez. Jól használja ki a meglévő közlekedési vonalak kapcsolódási lehetőségeit.
A pályamű a Petőfi S. u. Szelestey L. u. körforgalmú csomópontját figyelembe veszi, illetve annak továbbfejlesztését javasolja azáltal, hogy önálló, hatodik csomóponti ágként kapcsolja közvetlenül a körpályához a mélygarázs kétirányú forgalmi rámpáját. A megoldás, mivel belső városi csomópontról van szó, elviekben elfogadható, továbbá gördülékeny ki- és behajtást tesz lehetővé a kulturális centrum látogatói számára. A mélygarázs felügyeleti rendszere és a díjfizetéshez szükséges épített infrastruktúra biztosított. A parkoló a nappali órákban hétköznapokon rásegít a városi parkolási problémák megoldására, amit a városközpont közelsége lehetővé tesz. A pályázati kiírásban szereplő parkolószámot biztosítja.
A szükséges autóbusz parkolót a Deák F. utcában biztosítja, a gazdasági bejáratok elhelyezése megfelelő. A kialakításnál ügyelni kell a mértékadó szállító jármű fordulási sugarára.
Gyalogos forgalmi kapcsolatai jól átgondoltak. A jellemző és hosszú távon dominánsnak tekinthető megközelítési irányokból áttekinthető, jó megközelítést ad. Szép passzázzsal köt át a Pelikán park irányába, ahol egy vízi színpaddal játék lehetőséget adva a színház számára, közönségcsalogató módon lép át a platánok keretezte lágy természetbe. A mélygarázs és az épület gyalogos kapcsolata megfelelő. A gyalogos közlekedési vonalak akadálymentesítettek.
A kiszolgáló teherforgalom és a park gyalogos összekötése szintben elkülönül, keresztezés nincs.
A konyha gazdasági kiszolgálása nem zavaró helyen, a Honvéd utca felőli oldalon helyezkedik el, a Király utcai nézetből az épület által takartan.

A díszletszállítás szintbeli elkülönítése nagyon jó gondolat, de a rakodó – áthajtó kialakítása kevéssé veszi figyelembe, hogy a legtöbb ilyen célokat szolgáló gépkocsi dobozos, hátulról pakolható és a mellette történő továbbhaladást is lehetővé kell tenni, ha több jármű érkezik szállítmánnyal. Helyesen választja ki a teherforgalom mozgásirányát is a 18-as Honvéd út irányába.

A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
A pályamű igazolja, hogy mindkét épület felhasználható a kívánt funkciókra: az MSH a rendezvényterem céljára, az SZTK elsősorban a TV stúdiónak, de jól kapcsolható a színházhoz is. Nehézséget okozhat az MSH alatti öltözők kialakítása, de megoldható. A középső felülvilágított tér nagyvonalú kapcsolatot teremt a park, a tér és az alagsorba telepített előadótermek közt.
Színháztechnika:
Az épületek megtartása érdekében a technológiai megoldások helyenként kompromisszumokkal terhesek. Az öltözők a stúdió színpad esetében távol esnek a fellépési helytől. A rendezvénytermet kiszolgáló raktárak nem bővültek, a pincébe helyezett öltözők és konferenciatermek nem szerencsések.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
A pályamunka erőssége a két épületrész közötti fedett tér, amelyből minden irányban be- illetve átjárás van a színház és a rendezvényterem felé. A tömb középület jellegét az átfogalmazott óratorony jelzi, ami itt nem egészen indokolt. A színház és a stúdió kapcsolhatósága, kiszolgálása korrekt.
A stúdiószínpad a nyitott városi tér fölé helyezett buborékban nem szervesül az épület egyik részével sem, önálló színházként funkcionál.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
A létesítmény beruházási oldalon a legtöbb épület megtartásával számol. Mivel ezeket az épületeket szerkezetileg sem kérdőjelezi meg, tehát nem végez olyan beavatkozásokat jelentős mennyiségben, ami a szerkezet megtarthatóságát alapvetően gazdasági megfontolásokból inkább elbontásra ítélné. Az épületegyüttes a beruházási oldalon költségkímélő, gazdaságosan építhető megvalósítható projektként mutatkozik meg.
Üzemeltetési oldalon kirívóan költséges megoldások nem látszanak. A beépítendő technológia helyes, költséghatékony kiválasztásával jól üzemeltethető, fenntartható beruházás lehet.

Az épületgépészeti és épületvillamossági megoldások szűkszavú ismertetése megmarad egy építészeti ötletpályázat szintjén, túlzottan sok részletbe nem enged bepillantást.
A gépészeti berendezések a színház részen kerülnek elhelyezésre, épületen belül. A szükséges kültéri berendezések takartan készülnek.
Hátránya, hogy a két ütemben történő megvalósítás a Rendezvényteremmel indul, így a gépészeti ellátás nem lenne megoldott provizóriumok nélkül.

A létesítmény alapterülete 22.000 m2, ami a pályázati kiírásban kért nagyságrendet közelíti. Megvalósíthatósága, beruházási költségigénye így szükségszerűen a gazdaságosnak nevezhető sávban mozog, különösen, ha számba vesszük azt a tényt, hogy jelentős alapterületeket megőriz a régi épületekből.

A létesítmény megépítése két ütemben megvalósítható. A javaslat szerint először a rendezvényterem felújítása készülne, ami a színháznak ideiglenes otthont adhatna a második ütemben megvalósuló többi létesítmény építésének idejére. A sorrend azonban lényegében megfordítható.

vélemény írásához jelentkezzen be »