építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

800 ezer forintos megvételben részesült a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. pályaműve.
tervezők: Dóczé Péter, Guczogi György, Magyar Mária, Péter Gábor
szakági tervezők: Csányi János, Torma Sarolta, Rhorer Ádám, Ungi Balázs, Szlovák Krisztián, Ivanics Zoltán, Józsa Gusztáv
munkatársak: Hegedűs Péter, Ifj. Tirbus Ferenc

800 ezer forintos megvételben részesült a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. pályaműve.
tervezők: Dóczé Péter, Guczogi György, Magyar Mária, Péter Gábor
szakági tervezők: Csányi János, Torma Sarolta, Rhorer Ádám, Ungi Balázs, Szlovák Krisztián, Ivanics Zoltán, Józsa Gusztáv
munkatársak: Hegedűs Péter, Ifj. Tirbus Ferenc

18. bírálati sorszámú pályamű

 

Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió

Részletes bírálat

Építészeti minőség
A pályamű elveti a meglévő létesítmények megtartásának lehetőségét és új koncepciót kidolgozására vállalkozik.
A javaslat négy ütemre bontja a tervezett funkciók megvalósulását, alapjában három épülettömeg zárja körül a Március 15. tér helyett kialakuló ’T’ alakú városi agórát, melyet a tervező egy városi nyitott színpadként értelmez. Az MSH és a színház tömegeivel egy harmadik, a Király utcát finoman tört ívben folytató TV stúdió és bériroda funkciókkal rendelkező hosszanti épülettömeg alkot kompozíciós egységet. A negyedik ütemben az így kialakuló új városi teret a tervezők lefedik. A tér alatt a két fő funkció kapcsolata tisztán rendezett, amit jól szervezett az egész terv funkcionális kiszolgálása.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
Szinte a teljes tervezési területet közlekedési zónákkal övezi. A térszint alatti parkolót a patak parti sétány mellett a két hídfőnél helyezi el, ezek működőképessége vitatható. A négy részre tagolt tömegkompozíció a mai egységes teret, egy a körforgalmat övező funkcionálisan a városközpontot lezáró térre, egy zöldterületre nyitott teresedésre és két utcára tagolja. A két főtömeg közt kialakított nagyvonalú teresedés a vizuális kapcsolatot is fokozó irányulásainak szép patak-parti park-kapcsolatot ígér. A városközpont gyalogos utcáját befejező nagyvonalúan megkomponált térfal-tömeg a városközpont jelentős építészeti elemévé válhat. Március 15. tér rendezvénytér jellege, illetve maga a tér városszerkezeti szerepét tekintve megszűnik. A Hősi emlékmű javasolt áthelyezése az utcás jellegű, nagy épülettömegek által leszűkített térrész felmagasodó térfalai közé nem szerencsés döntés. A helyszín a városi ünnepségek megtartására itt kevéssé alkalmas.
Megtartja a körforgalmat. A patak mellett jól megoldja a mélygarázs le- és felhajtót. A hídfőnél oldja meg a teherforgalom érkeztetését a komplexumhoz. A Március 15. tér kettéosztásával gondol gépkocsiforgalom megőrzésére is. Az újonnan alakult gyalogos irányok és felületek a terv erősségét képezik.
A kiírás feltételeit figyelembe veszi és teljesíti. Adottságnak tekinti a Petőfi S. u. – Szelestey L. u. körforgalmat, biztosítja a térszín alatti parkolást (I. ütem 150 szgk, II. ütem + 90 szgk.) kialakítja a buszparkolókat (3 + 2 db). A parkolóhelyek közúti csatlakozások, rámpa kialakítása megfelelő. A pályázat forgalomtechnikai megoldásai általában átgondoltak. A közlekedési koncepció gyenge pontja, hogy a 18-as Honvéd útról tolatással közelíti meg rakodóhelyet, ahol a díszletszállítás történik. Ez a fajta megoldás ezen a főforgalmi úton nem lehetséges, így ez a megoldás további mérlegelést igényel.
Szokatlan a taxiállomás fűrészfogas kialakítása, ami a ki- és beszállást problematikussá teszi, a bérkocsi-üzemeltetők körében népszerűtlen megoldás.



A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
Ütemezésben és funkcionálisan is átgondolt javaslat. Lehetőséget ad az építés első szakaszában az MSH megmaradására – későbbi ütemben újul meg. Körforgalom és a tengelyek betartása mellett három épületben helyezi el a két fő funkciót. Kérdés, hogy park fele megnyíló tér ellensúlyozza-e az ez idáig megszokott téralakítást.
Színháztechnika:
Színházi előadások, TV stúdiók, konferenciák, rendezvények működtetése szempontjából technológiailag nagyon korrekt módon megoldott és kidolgozott. Akusztikailag minden részletre kiterjedő leírást ad.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
Az épületegyüttes kialakítása izgalmas, mozgalmas tömböket képez, amelyek ugyan széttagolják a teret, de a legnagyobb nyitást biztosítják a patak és a park irányába. Mindhárom épület belül racionálisan és igényesen tervezett. Két eltérő szintű agórával, közösségi térrel számol. A színház és rendezvények fogadó, elosztó tere szint alatti, ami nem jó üzenet.
A kiegészítő kulturális funkciók és szolgáltatások jól átgondoltak. Az Agóra funkciók is jól tervezettek.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
A koncepció sokat akar elérni, így a beruházási költségekkel nem takarékoskodik. A kiírásban szereplő alapterületeket összességében 33.240 m2 épített területtel másfélszeresen teljesíti, mindezt új épületekben.
A megvalósítás során azonban tervezi az egyszeri drágább költségekkel járó, nagyobb beruházási költségeket igénylő, ám hosszú távon gazdaságosabban, hatékonyabban üzemeltethető rendszerek beépítését. Pl. magas hatásfokú légkezelő rendszer, csapadékvíz gyűjtése és felhasználása.
Részletes épületgépészeti ismertetés. Ütemezett megvalósítás lehetséges 3 teljesen független gépészeti rendszerrel. Az újonnan készülő épületek a gépészeti rendszerek optimális elrendezését teszik lehetővé. Jó hatásfokú rendszerekre tesz javaslatot.
Az épületegyüttes ütemezett megvalósításának lehetőségét a tervező mintaszerűen átgondolt formában oldja meg, amit nyilvánvalóan segít az a tény, hogy teljesen új épületekben gondolkodik.

vélemény írásához jelentkezzen be »