Épülettervek

A város maga egy nagy játszótér

2015.07.31. 10:05
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Ukrajna, Ivano-Frankivsk

Építészek, alkotók:
Reith Anita, Sipos Andrea, Szöbölödi Anita

Gyermekbarát szabadterek Ivano-Frankivskban

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervezők: Reith Anita, Sipos Andrea, Szöbölödi Anita

MÉD:

Egy gyermekbarát város gondolatával játszik Reith Anita, Sipos Andrea és Szöbölödi Anita tájépítészek. A nemzetközi pályázaton is elismerést bezsebelő tervükben céljuk a gyermekek határtalan fantáziáját ösztönző, kreatív, izgalmas objektumok térbeli elhelyezése volt. A csöppségek mellett természetesen a fiatalok és a felnőttek igényeiről sem feledkeztek meg a tervezők.

2014 novemberében nemzetközi pályázatot hirdettek Gyermekbarát Város címmel, melyre háromfős tájépítész csapatunk sikeres pályamunkát nyújtott be májusban. Az ukrán Ivano-Frankivsk nevű várossal együttműködésben kiírt pályázat a település négy terére várt javaslatokat olyan módon, hogy azok a gyermekbarát város alapelveit tükrözzék.

A pályázati felhívás flexibilitása lehetővé tette, hogy a terek közül válogatva egyéni vagy akár a város egészére átfogó szabadtérépítészeti tervet készítsen a pályázó. A mi csapatunk olyan koncepciót mutatott be, amely általánosan igyekszik választ nyújtani a gyermekbarát városok tereinek kialakítására. Emellett az adott helyszínekre az átfogó, általánosan érvényes irányelveinkből konkrét javaslatokat készítettünk, melyet a zsűri annyira pozitívan ítélt meg, hogy a 685 darab beérkezett pályázatból a mienket is beválasztotta a legjobbak közé (Short-listed).

Tervezési alapelvek - avagy négy lépéssel a gyermekbarát városig

1. lépés: Látni vagy nem látni

Amikor gyermekbarát várostervezésről beszélünk, nem kizárólag új játszóterek kialakítására kell gondolnunk. A játszóterek általában olyan zárt terek, amelyek sokszor figyelmen kívül hagyják a többi városhasználói csoportot, és ezt üzenik: "Kérünk, gyerekek, itt játszatok!" Jobb esetben rendelkeznek a szülők vagy hozzátartozók számára kialakított várótérrel, de általában hermetikusan különválnak, elszeparáltak a város egyéb közösségi tereitől. Mindenkinek világos: ezekbe a terekbe gyermekeket várnak játék céljából. És ez így rendben is van, de ilyen elszeparált terek mellett szükség van arra, hogy a város egésze is gyermekbaráttá váljon.

A gyermekbarát város gondolata abban rejlik, hogy a játéktér kitágul, és felöleli az egész várost: "A város maga egy nagy játszótér!" A játéktér nem különöl el a többi városi tértől, hanem annak szerves részeként jelenik meg. Határai sokszor nehezen meghatározhatóak, első ránézésre talán nem is szembetűnő, hogy a fiatal látogatók igényeit (is) kiszolgálják. Akkor gyermekbarát egy város, ha gyermekbarát szabadterekkel, külön játszóterekkel és akár e kettő átmeneteivel is rendelkezik. Ahhoz, hogy eldöntessük a város egy adott helyszínén melyik típus alkalmazása helyes, átfogóan kell vizsgálnunk a városi kontextust (hely, karakter, funkció, alak, méret, térfalak, stb.). A megoldás sosem fekete vagy fehér: a két pólus, azaz a játszótér és a gyermekbarát szabadtér, között egy hosszú skála nyújtózik, amit a pályázatunkban 0 – 100 százalékig határoztunk meg. A százalékos arány azt mutatja, mennyire szükséges, hogy egy elkülönített játszótér legyen az adott téren – ennek megfelelően 100 százalék esetén klasszikus játszótérről, 0 százalék esetén olyan szabadtérről beszélünk, amelyen a játszóeszközök integrálódnak a környezetbe, szinte láthatatlanok.

2. lépés: Odaillő játékszerek

Miután meghatároztuk, hogy az adott helyszín a skála mely pontjának felel meg, ki kell választanunk a megfelelő játékszereket, játékra alkalmas objektumokat. Ahogy a helyszínek típusai, úgy az objektumok is elhelyezhetőek ezen a láthatósági skálán, így könnyen összepárosíthatóak. A pályázati anyagunkban összeállítottunk egy infógrafikát, melynek segítségével igyekeztünk játékszereket bemutatni a láthatósági skála minden fázisából. A 100 százalékos láthatóság esetén egyértelmű, hogy elsődleges és legfontosabb rendeltetése a játék. A 0 százalékos láthatóság esetén a játék csak járulékos funkció, es lényege, hogy nem zárja ki a játék lehetőségét. Ilyen esetekben az objektum elsődlegesen lehet például ülőfelület, szobor, térburkolat stb. Fontos megjegyezni, hogy a láthatóság észlelése a felnőttek szemszögéből értendő, mivel az alaptézisünk éppen az, hogy a gyermekek számára minden objektum egyformán gazdag világot rejt, és a játék tárgyát képezi!

3. lépés: Holisztikus megközelítés

A gyermekbarát város alapvetése, hogy a város a játéktér maga. A város egy rendkívül összetett rendszer, amely csak egységesen kezelhető, tervezhető. Éppen ezért a holisztikus megközelítés esetünkben is elengedhetetlen. Elsődleges szempont, hogy a városi terek biztonságosak, egészségesek és élményekben gazdag helyszínek legyenek. Ahhoz, hogy ezt elérjük a tervezőnek kiemelt figyelmet kell fordítani alapvető tervezési irányelvekre: a gyalogosbarát közlekedésre (slow traffic), az egyértelműen lehatárolt és puffer zónákkal rendelkező területegységekre, tiszta zöldsávokra, illetve interaktív, kreatív és az érzékszervekre ható impulzív helyek kialakítására. A gyermekbarát környezet létrehozásának négy kulcsszava: biztonságos, egészséges, élénk és fenntartható!

4. lépés: A képzelet ereje

Az, hogy hogyan alakítjuk ki saját környezetünket, életterünket, sokat elárul rólunk. Kultúránkhoz, közösségünkhöz, családunkhoz fűződő viszonyunkat nagyban meghatározza az a környezet, a város, amiben felnövünk. Az iskolába vezető út, a találkozópontok, a szombat délelőtti piac, mind mélyen belénk épülnek, és minden, amit gyermekként látunk, érzékelünk, megtapasztalunk, az meghatározza, hogy milyen ember lesz belőlünk. Mégis legtöbbször a gyermekek, mint potenciális felhasználók nem kapnak elég nagy figyelmet a városi terek kialakításakor. Szerintünk a fenntartható társadalmi és városi fejlődés érdekében a városi tervezések során (nem csak a gyermekbarát terek esetében, hanem mindig!) szükséges a gyermekbarát szemlélet alkalmazása.

A gyermekeknek a látásmódjuk is nagyon eltérő egy átlagos felnőtthöz viszonyítva. Képzeletviláguk lehetővé teszi, hogy az összes részlet megléte nélkül is élvezzék a teret, sőt külön érdekesség számukra, hogy azt gondolatban kedvükre kiegészíthetik. Élénk és kreatív fantáziájuk segítségével kalózhajót képzelnek egy szokványos padból. Számukra ez nem fáradtság, hanem öröm – hagyjuk hát, hogy kibontakozhassanak! A cél olyan objektumok elhelyezése a térben, amely izgalmas, kreatív és stimulálja a gyermekek határtalan, csodálatos fantáziavilágát.


Tervezési helyszínek ismertetése

Kosmos 100 százalék láthatóság

Külvárosi pozíciója és a környező tömbök domináns lakófunkciója lehetővé és szükségessé teszi ezen helyszín játszótér jellegét. A láthatósági skálán éppen ezért magas pontszámot kapva elsősorban a helyi gyermekek igényeit szolgálja ki. A terület fő jellege lakóközösségi zöldterület. A terület egyik legérdekesebb adottsága, hogy egyedien, a helyi mozi mögött helyezkedik el. További különlegesség az eltérő terepszintek, amelyek különböző karakterű és rendeltetésű tereket hoznak létre, ezáltal izgalmas fókuszpontot képeznek a mozi hátsó falának - ezt mindenképpen szerettük volna megtartani. Arra törekedtünk, hogy annak mászófallá alakításával ezt a hátrányt a helyszín előnyére fordítsuk, illetve ideiglenes külső vetítővászonként alkalmazva összekapcsolható legyen az épület belső funkciójával.

Az alsó szinten fekvő területek esetén, a hosszanti közlekedési folyosókat megtartva, ám a két oldalra rendezve kialakítottunk egy belső játékzónát, ahol elsősorban aktív rekreációs tevékenységre nyílik lehetőség a különböző korcsoportok számára. Innovatív, színes szerkezetek keltik fel a figyelmet, és teszik mozgalmassá a teret. A peremterületeken a szülők és felnőtt csoportok számára lehetőség nyílik a találkozásra, időtöltésre, illetve közösségi kert létrehozását is javasoljuk.


Virmenska utca 75 százalék láthatóság

Ez a helyszín a belváros magjának szélén helyezkedik el. A környező épületek elsősorban adminisztratív funkciót látnak el, amelynek következményeként a terület reprezentatív intézményi zöldfelületként értelmezhető. Fontos azt is megjegyezni, hogy a város egyetlen klasszikus játszótere látótávolságban helyezkedik el – ez a kapcsolat mindenképpen jelentős, és nem elhanyagolható. A területen elhelyezkedő egykori városfal maradványa jó lehetőséget ad a hely definiálására. Ahhoz, hogy a helyszín "hellyé" váljon a megjegyezhetőség és az identitás kulcsfontosságú kérdés, ezért javaslatunkban egy, a város történetét gyermekek és idegenek számára bemutató falfestményt képzeltünk ide. Fontos, hogy a felnövő generáció ismerje és büszke legyen a kultúrájára és a helyre ahol él. Az unalmas falfelület ezáltal attraktív és izgalmas találkozóhellyé válhat, mialatt jó vizuális kapcsolatot teremt a régi játszótérrel.

Mivel a mindennapi tevékenységek az épületek közvetlen környezetében zajlanak, így lehetőség nyílik egy belső, zárt terület kijelölésére. Terepplasztika alkalmazásával védett teret kapunk, így csökkentjük a zajhatást az épületek irányába, és a megtartandó felszínfeletti szerkezetek is vizuálisan jobban integrálhatóak lesznek. Az épület magasabb emeleteiből kitekintve fontos lehet az attraktivitás, ezért előtérbe helyeztük az alaprajzi játékosságot és a színes játékelemek használatát. A terület egyik nagy problémája a kaotikus parkolási helyzet, amit rendezett, fásított parkoló kialakításával oldanánk meg, amely a környező funkciók kiszolgálására is alkalmas. Fontosnak tartottuk a terület déli oldalának megnyitását, ezáltal pedig szorosabb kapcsolat kialakítását a városmag irányába. Ennek köszönhetően ez a helyszín is szerves részévé tud válni a városi körforgásnak.

Pryvokzalny tér 50 százalék láthatóság

Ez a helyszín a város fontos fogadópontja, egyenlő arányban jelenik meg a mindennapi, a választható és a szociális tevékenységek csoportja, amely a hely flexibilitását segíti. A jelenlegi kialakítás jól kiszolgálja a közlekedési irányokat, ám a peremfelületeket nagyon rosszul kezeli. Ezek csökkentésére javasoljuk a vasútállomástól a centrum irányá felé kiszélesíteni a közlekedési zónát, amivel több tevékenység beemelése lehetséges. Kiemelt figyelmet javaslunk fordítani a tinédzserekre és a fiatal felnőtt korosztályra is, ezért ajánljuk szabadtéri edzőterem és skate park létrehozását, ami a fiatalok számára kikapcsolódási lehetőség, ám az idősebb korosztály vagy a turisták számára érdekes és látványos tevékenység. A tér élettel telisége kiemelten fontos, akár karácsonyi vásárnak vagy kisebb fesztiváloknak is helyed adhat.


Mickiewiczy tér 20 százalék láthatóság

A Mickiewiczy tér forgalmas gyalogos zóna. A terület longitudinális alakja miatt nagyobb szerkezet elhelyezése nem lehetséges, mivel félő, hogy akadályként jelentkezne a közlekedők számára. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kijelölt tervezési terület alapvetően két részterületre osztható fel: egy egyenes "utcára", mely kettéosztja a parkot, illetve egy kisebb, zsebkendőnyi területre, amely az egyik központi épülethez kapcsolódik. Az előbbinél a grandiózus és nagyvonalú miliő hangsúlyozandó, míg a második esetén a csendesebb, barátságosabb jelleg erősítendő.

Az egykori városfal vonala a parkon keresztül húzódott, melyre feltűnő burkolatváltásokkal, növénykiültetéssel és stilizált városfal emlékkövekkel reflektálunk. Ezek a kisebb elemek nem jelentenek akadályt a közlekedőknek, viszont megtörik a sétány egyhangúságát és izgalmas játékelemekként szolgálhatnak a gyermekek számára. 
A kisebb tér középpontjában az a kiemelt terasz áll, amelyen már most is vendéglátó funkció található, és komoly vonzóerővel rendelkezik. A közvetlen környezet rendezése azonban elengedhetetlen a potenciál kiaknázása érdekében. A terasszal szemben javasoljuk játéktér kialakítását olyan művészeti értéket is hordozó szoborcsoportokkal, amelyek izgalmas játszófelületet adnak a kisebbeknek. Szintén a vonzerőt növeli a burkolatban folyó vízarchitektúra, amelyet ide képzeltünk el: néhol előbukik, néhol a burkolat alatt csobog tovább végigkígyózva a teljes területen. Mivel ez Mickiewiczy tér több, kiemelkedő szobornak is otthont ad, ezért úgy gondoljuk, ez a helyi művészek kiállítótere is lehetne, hiszen városközponti elhelyezkedése előnyös a helyi kultúra bemutatására. Ideterveztük a "Mi leszek, ha nagy leszek" táblát, a Vers-fát, és hasonló attraktív installációkat, melyek segítik a közösségen belüli kommunikációt, és inspirációs felületként jelentkeznek gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Nyzova Street 5 százalék láthatóság

Ez a terület a város kereskedelmi funkciójú körzetében helyezkedik el és a spontán piaci helyzet jelenléte a helyszín gyengesége is. Mi úgy gondoljuk, hogy ez közösségi igényt jelenít meg, és megoldása a szervezett körülmények megteremtésében rejlik. Ez az oka annak, hogy ezt a helyszínt városi piactérként jelöltük meg. Az öt bemutatott helyszín közül ez a leginkább "láthatatlan játszótér". Alapgondolatunk az alsó téri szint megnyitása és bővítése volt, amelyet a rézsű helyén támfal építésével oldottunk meg. A különböző szintek megtartása szükséges a dinamikus kialakítás érdekében.

A helyszín legfontosabb elemeként az a félköríves nagyvonalú lépcsőszerkezet jelenik meg, amely a közlekedési funkció mellett ülőfelületként és találkozóhelyként válik fókuszpontjává a területnek. Javasoljuk a helyszín jelenlegi alsó szintjén található szobor áthelyezését a körlépcső gyújtópontjába, hogy jobban érvényesülhessen az új kialakításban. Az alsó és a felső szinten is megjelennek a biztonságos, kényelmes, mutatós piaci árusítóhelyek, ahol megtartottuk az őket összekapcsoló akadálymentes rámpát. A vízarchitektúra jelenléte a piaci tereken minden korban kiemelt jelentőséggel bírt, így mi is beterveztük a vizet egy hosszúkás kád formájában, amely a támfal lábazata mentén húzódik. A víz a támfalból kiálló szökőkutakból érkezik a kádba.
Az alsó terület esetén elengedhetetlen a zöld pufferzóna megjelenítése az autós forgalom irányába. Szabad multifunkcionális felületként ez a tér alkalmas kisebb zenés rendezvények, performanszok lebonyolítására, amelyben a pódiumként vagy "lelátóként" szolgáló lépcső nagy előnyt jelent. Itt olyan játékra alkalmas elemek jelennek meg, mint a Zenélő Burkolat, amely a fúvóka-rendszernek köszönhetően hangot présel ki, ha rálépünk, vagy a burkolatba öntött lépés-koordinációs Táncoló Talpak, ami egy-egy táncstílus alaplépéseit mutatja.

Azért választottuk a zenét a helyszín témájaként, mert ez egy generációkon átívelő, mindig aktuális téma, képes összehozni az embereket és lehetőséget ad, hogy figyeljünk egymásra, vagy megosszuk másokkal a tehetségünket. A zene köztudottan képes megnyújtani a tartózkodási időt és kellemesebb élménnyé varázsolni azt.

Reith Anita, Sipos Andrea és Szöbölödi Anita

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk