építészet : környezet : innováció

A víz, föld, levegő jegyében – Oxygen Wellness

Felüdülés testnek és léleknek: a szó szoros értelmében jól érezheti magát, aki ellátogat a Budán található Oxygen Wellness központba. A Szerdahelyi László és Szász Zoltán tervezte, terepbe illesztett épület csodálatos panorámával, nagyvonalú terekkel, elegáns burkolatokkal járul hozzá ahhoz, hogy ne csak izmaink dagadjanak, hanem agyunk is ki tudjon kapcsolni a nagyváros mindennapi pörgéséből.

Koncepció

A területen tervezett wellness-fitness épület előremutató építészetével, környezetbe való illeszkedésével a város egyik emblematikus pontja, „landmark”-ja kíván lenni. A tervezett épület egy, a domboldalból kiálló sziklatömböt formáz, oldalai (főhomlokzatai) eltérő síkokból állnak össze, a környező nevezetes nézőpontok és épületek (Vár, Citadella, Erzsébet-híd) kilátási irányait, valamint a meglévő és tervezett közlekedési utakat veszik alapul.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó:Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architecthow=0
 

 

A terepbe illesztés szerint egy ponton az épület a Hegyalja úttal párhuzamos homlokzati kapuzatba épült, így sziklaként lép ki a terepsíkból. A tető ezen részén nem földtakarás, hanem egy mesterséges tó készült, mely a főbejárat mellett vízfalként lefordulva tűnik el a földszinti padozatban. Ennek a látványelemnek a célja, hogy segítse az áthangolódást, biztosítsa az innen érkező vendégek számára a kikapcsolódás élményét, rögtön utalva az épületben található wellness funkcióra.

A tó egy újabb „sziklatömeg”-et határol, kávézót rejt magában, de szervesen kapcsolódik az alatta lévő terekhez is a nagyméretű födémáttörések segítségével, melyek a tóban, a víz alatt elrejtve, illetve közvetlenül a kávézó belső terében vannak megnyitva. A tetőn, a kávézótól messzebb az önkormányzat zeneterme kapott helyet – a jelenlegi sportpályák síkja fölé csak e két, pavilonszerű építmény magasodik.

 

Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó:Aspectus Architect
 

 

Építészeti kialakítás

Két pinceszinten biztosítottuk a gépkocsik elhelyezését, valamint a gépészeti helyiségeket. A főbejárati terasz egy közlekedési csomópont: itt keresztezi a Gellérthegy felől érkező és továbbfutó sétány a főbejárati felvezető utat, valamint a főbejárat mellett lecsorgó víz imitált útját, illetve ez az étterem terasza is egyben.

A főbejárat környezetében, a földszinten a mindenki által használható vendégforgalmi és szolgáltató egységek találhatók: étterem, szolárium, orvosi rendelők, fodrászat és a gyerekfelügyelet terme. Az éttermi részt a főlépcsőház üvegezett tere zárja le, teszi intimebbé. A tágas, elegáns közlekedőtérben mint hajó úszik a recepció. A központi tér további jellegzetes elválasztóeleme az akvárium, mely szeparálja is a két oldalán elhelyezkedő öltözők ki- és bejáratát, elválasztva az utcáról érkezetteket a wellnessbe indulóktól. Két oldalán egy-egy könnyed, lebegő hatású lépcső visz fel a fitness- és a wellnessbirodalomba. A földszint további részében gépészeti és személyzeti terek kaptak helyet.

 

Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó:Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó:Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architectshow=0
 

 

Az emeleten a már említett fitness és wellness található, ezen belül minden, mi szem szájnak ingere: minden igényt kielégítő futópadok és biciklik, erősítők, aerobikterem. Az összes érzékszervünket lekötik: csodás a panoráma, tv-és zene van integrálva minden berendezésebe, a középpontban egy frissítő bár helyezkedik el. A vízi birodalmat VIP-öltözők választják el: az úszómedence és jakuzzi központi teréből nyílnak két irányban a különböző szaunák és gőzkamrák (némelyik kilátással(!) a parkra, a Budai Várra), valamint a só- és a jégkamra. Az emeleti szint végében, külön megközelítési lehetőséggel a Sporttelep részére kialakított öltözők kaptak helyet, melyekből az uszoda is megközelíthető.

Az épület belső világa a könnyedség és az elegancia jegyében került kialakításra, a természet és víz sokféle megjelenítésével. Üvegburkolatok falon és padlón, üvegfalként és korlátként, az arany és fekete különböző struktúráján csillog a fény. Harmóniát és egységet sugároznak a bútorok, üveg- és falfelületek.

 

Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect
Oxygen Wellness Központ, tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán, fotó: Aspectus Architect

 

A főépület gyakorlatilag két homlokzattal rendelkezik. Az anyagszerűség megtartása érdekében a homlokzatok burkolatai átfordulnak a látszó tetőfelületekre a monolitikus hatást, a sziklatömb érzetét erősítve. A jelenlegi tereplépcsőt, csakúgy, mint a Gellért-hegy felőli gyalogos átvezetést az épülethez integráltuk az épület főbejáratánál.

Szerdahelyi László, Szász Zoltán


Oxygen Wellness Központ
vezető tervezők: Szerdahelyi László, Szász Zoltán
tervezés éve: 2007-2010
kivitelezés éve: 2009-10
bruttó szintterület:
tetőszint: 287,94 m2
emelet: 2.469,28 m2
földszint: 2.512,07 m2
-1 pince: 2.721,44 m2
-2 pince: 1.664,72 m2
összesen: 9.655,45 m2
generáltervező: Aspectus Architect Zrt.
építész munkatársak: Tóth Krisztián, Pesti József, Gáspár Tibor, Ilku György, Pauler Brigitta,Gulácsi Norbert, Petromán Zoltán (Platinum GL. Kft.), Franta Eszter (Platinum GL. Kft.)
belsőépítészet:  Szilágyi Csaba, Szilágyi Balázs (Terem Építész Stúdió Kft)
statika: Puskás Balázs, Madaras Botond (Terraplan 97 Kft)
gépészet: Almási Zsolt, Nagy László (Platinum GL. Kft.)
épületvillamosság: Kelemen Ferenc, Tóth Enikő (Kelevill Kft)
uszodatechnológia: Szebeni László, Szaniszló Roland (Tempero Kft)
üvegszerkezetek: Reith András, Hornung András (Mérték Kft)
kertészet: Szloszjár György, Salgó Borbála, Massány Edina (Garten Stúdió Kft)
közműterv: Tóbiás Lajos (TL-Cad Bt)
útterv: Ittzés Zoltán (Kert-Építés Kft)
konyhatechnológia: Gauland András (Teco Gastro Kft)
bruttó beruházási költség: 1.640.000.000,-+áfa
építtető/megbízó/fejlesztő: Oxygen Wellness Kft.
generálkivitelező: Market Zrt.
tulajdonos: I.Kerületi Önkormányzat
műszaki ellenőr: Záborszky Ferenc
fotó: Aspectus Architect

 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »