építészet : környezet : innováció

A Zsolnay Negyed új szimbóluma – Híd-épület, látogatóközpont, menza

A Zsolnay Kulturális Negyed épületei közül elsőként a terület jelképévé vált, kívül-belül meglepő élményt nyújtó híd-épületet és környezetét mutatjuk be, amely a projektet vezető építész, Herczeg László és munkatársai koncepciója alapján készült el. A Negyed két fő területét összekapcsoló, a gyár eredeti portaépületének tömegét is megidéző építmény hosszú időn keresztül alakult, finomodott - végül 6 hónap alatt elkészült, távolról szinte láthatatlan, áttetsző formát öltve.

Meglévő E01 épület

A gyár északi területének gépkocsiforgalmát a Zsolnay útról az E25 és az E02 épület között kialakult kapuépítmény szolgálta. Az utólag beillesztett épület földszintjén a gyárterület bejárati portája, az emeleten az említett két épület belső gyalogos kapcsolatát kielégítő fedett-zárt híd volt. Bár építészetileg alkalmazkodott a kapcsolódó épületekhez, de a megváltozó környezet és az új funkciók megjelenésével elbontása, illetve újragondolása indokolttá vált. A hatvanas-hetvenes években készült, Fürtös-féle homlokzati kerámiákat az új Zsolnay Galéria mellvédjére helyeztük át.

 

E01 épület  - forrás: Zsolnay Örökségkezelő

 

Építészeti koncepció

Az északi és déli területet összekötő hídra mindenki úgy gondol, mint szimbólumra, arra a helyre, ahol az eddig szétválasztott területek újra összeérnek. A híd tervezéséhez mi is ezen elvek szerint kezdtünk neki, elfelejtve a pályázatunkban lefektetett elveket, miszerint ez az építmény elsősorban az egyetem közlekedését szervezi. A város keleti kapujának funkcióját maga a Zsolnay Negyed, a gyár tölti be. A tudat a terület jelenlétére, valamint apró utalások használata a hétköznapokon erre a szerepre elégségesek. Az első építészeti megközelítéseink még egyszerre próbálták a hidat, mint mindenféle megközelítésre alkalmas tárgyat és mint a Negyed emlékművét elképzelni. Később beláttuk, hogy ez az építészeti elem maradéktalanul nem tud megfelelni mindennek, ezért a differenciált használatban és az időszakos jelképszerűségben kezdtünk gondolkodni. A végeredmény egy olyan híd-épület lett, ami a két terület közötti gyalogos közlekedési kapcsolatokat jól szervezi, egyúttal a szimbólum szerepét is magára ölti. Szerettük volna, ha a híd határozott térként jelenik meg az út felett, ugyanakkor távolról láthatatlan, áttetsző.

Funkcionális elrendezés

Az épület három fő funkciót foglal magába: híd, látogatói központ és menza.

 

Híd-épület, látogatóközpont, menza - vezető tervező: Herczeg László

 

Híd

A híd a kulturális-egyetemi negyed déli és északi területe között hoz létre biztonságos gyalogos közlekedési kapcsolatot. A felépítmény a déli területen kialakított térről indul, lépcsőházat és liftet foglal magába. Elérve a közúti űrszelvény magasságát, mintegy 5 m széles fedett térként folytatódik az északi terület felé. Az északi oldalon az E2 épület terasz szintjére, valamint az E25 épület emeleti szintjére érkezik. A látogató az északi oldali lépcsősoron keresztül érkezik a központi térre. A ház gyakorlatilag átlátszó, lehetőséget teremt az E33-as épület homlokzatának érvényesülésére, de megidézi a történelmi beépítés portaépületét is. Átjáráskor kívülről és belülről a híd meglepő élményt nyújt.

 

Híd-épület, látogatóközpont, menza - fotó: Török Tamás

Látogatói központ

Az épület déli tömbjének súlypontjában a földszinten található a látogatói központ. Itt található a teljes negyed épületfelügyeleti központja, valamint az energiaellátás fő fogadói.

Menza

A földszinten 300 adagos főzőkonyha és kiszolgáló helyiségei vannak. Az emeleten és a galérián található a 160 fő egyidejű leültetésére szolgáló menza és a hozzá kapcsolódó terasz. Innen a teraszról történik a menza fő megközelítése is mind a déli és az északi oldalról a hídról érkező látogatók részéről.

 

Híd-épület, látogatóközpont, menza - fotó: Török Tamás

 

Tervezés, építés

A híd, a tér, az épület a tervezés során számos formát öltött, valahol az engedélyezési tervek környékén nyerte el végleges formáját. A részletek egészen a kivitelezésig finomodtak. A híd szerkezetének gyártmányterve a gyártás előtti utolsó pillanatban lett kész. Furcsa módon a tervezés így is majd 2,5 évig tartott, míg a kivitelezésre elegendő volt 6 hónap. Bár viszonylag kis épület ez, mégis belesűrűsödött a teljes Negyed tervezése és építése…

A híd beemeléséről készült videó itt letölthető>>>


Zsolnay Kulturális Negyed, E01-es épület, Egyetemi menza és híd
vezető tervező: Herczeg László
tervezés éve: 2008-2011
kivitelezés éve: 2010-2012
bruttó szintterület: ~700 m2
generáltervező: MCXVI Építészműterem Kft.
Éépíttető/Megbízó/Fejlesztő neve: Pécs Város
építész tervező: Hajdú Gábor
építész munkatársak: Álmos Gergő, Rantal Gábor
statika, konstruktőr: Szőnyi László
épületgépészet: Kolarovszky László, Gáspár Tibor - Kőrös Consult
épületvillamosság: Kovács Zsuzsanna, Sándor Dávid - Inter-Ház-tech
projektvezető: Sztanics Gábor
bruttó beruházási költség: ~180M Ft
generálkivitelező: Reneszánsz Zrt.-Magyar Építő Zrt. konzorcium


 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »