építészet : környezet : innováció

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ

I. díjas, a tervpályázat nyertese
46. sorszámú pályamű: Építész Stúdió Kft.,
vezető tervező: Nagy Iván; társszerzők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Szabó Dávid (ÉME Mesteriskola XX. ciklus)

I. díjas, a tervpályázat nyertese
46. sorszámú pályamű:
Építész Stúdió Kft.,
vezető tervező: Nagy Iván
társszerzők: Görbicz Máté, Kund Iván Patrik, Szabó Dávid (ÉME Mesteriskola XX. ciklus)
szakági tervezők: Nagy András, Mangel Zoárd, Ivanics Zoltán

 

Győr Agóra - Építész Stúdió Kft
Győr Agóra - Építész Stúdió Kft
Győr Agóra - Építész Stúdió Kft
Győr Agóra - Építész Stúdió Kft
Győr Agóra - Építész Stúdió Kft
Győr Agóra - Építész Stúdió Kft

 


Részletes bírálat

A beépítés a környezet beépítésétől eltér, de annak irányaiból indul ki. Az egyetem beépítésének északi lezáró elemeként funkciójára asszociálva ívháromszög alaprajzi formában helyezi el a funkciókat. A környezet szigorú raszteréhez az észak-déli közlekedő-gépészet mag igazodik. Erre, mint súlypontra szerveződik a Wankel-motor formáját felidéző alaprajzi forma.

A parkolás „alagsor” szintjén nyitott, de fedett térben történik. A beépítés jellegéből adódóan az épület „lebeg” a térben, nem vágja el a vízparti zöldfelület látványát az érkezők elől.

Az épület ívháromszög formájától a kamionrakodó szabályos felülete, a büfé terasza, illetve a legfelső szinti, az egész épületen áthúzódó gazdasági zóna felül kialakított gépészeti illetve közlekedési kapcsolatokat tartalmazó magja tér el. A teljes magasságú üvegezett felülettel határolt földszint a szükséges közösségi funkcióknak ad helyet.

A I. emeleti kiállítótér felülvilágítóval történő megvilágítása semleges hátteret biztosít a kiállítási tárgyaknak. A tető szintje szabadtéri kiállítások tartására alkalmas, teherlifttel kiszolgált, önállóan is megközelíthető.

A főfunkciójú és kiszolgáló terek területének aránya nagyon magas, 60 %. Az épület logisztikai kiszolgálására jó javaslatot tett, az épület É-K-i részére javasolja, a kiszolgálandó helyiségek elérhetők.

A tervezett épület gépészeti szempontból a legkisebb költségigényű, épületenergetikailag végiggondolt.

Továbbtervezésre javasolt a parkoló és földszint viszonya, az akadálymentes földszinti
megközelítés egyszerűbb megoldása, zöldterületi elemek, az emeleti kiállítótér megközelítésére szolgáló lépcső.

A Bíráló Bizottság a pályamű következetesen végiggondolt felépítéséért, a kiírási feltételeket legjobban megközelítő megoldásáért, magas színvonalú, mértéktartó építészeti értékei miatt a pályaművet I. díjban részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »