építészet : környezet : innováció

Ahol az építőkockák születnek - LEGO gyár

A legózás gyermekkori élménye generációk egész sorának közös pontja. Az építőkockák fogalommá váltak az utóbbi évtizedekben, és népszerűségüket a számítógép és az internet elterjedése sem igazán rengette meg. Nyíregyháza mellett mintegy hatvan hektáron működik idén augusztus óta Európa egyik legnagyobb LEGO-gyára. Az építészetileg is figyelemre méltó együttest Annus Marina, Horváth Gábor (CÉH Zrt.) és munkatársaik tervei nyomán valósították meg.

Részlet a műleírásból

Előzmények

Cégünket a LEGO Manufacturing Kft. bízta meg egy új típusú gyár tervezésével, mely illeszkedik a változó termelési viszonyokhoz, követni tudja a világpiac igényeit, és költséghatékony, modulárisan építhető- bővíthető valamint energiabarát.

A LEGO csoportnak ez az eddigi legnagyobb egyidejű zöldmezős beruházása.

Fontos cél volt a rugalmasság, a modularitás, a változó igényeket követő épület. Másik nagyon fontos célkitűzés volt, hogy az általános energiafelhasználás 2020-ig 50%-ban megújuló energiából származzék, a későbbiekben pedig 100%-ban csak megújuló energiaforrásból származó energiát használjon fel a cég termékeinek előállítására. A zöld energia felhasználása mellett fontos volt, hogy az épületen belül keletkező hulladékhő minden lehetséges módon hasznosítva legyen. Az energiaigényt az energia épületben levő 3 db gázmotor szolgálja, melyek később átállíthatók biogáz üzemelésre is. Beruházói igény volt az újrafelhasznált anyagok használatának támogatása is, a LEED minősítési rendszer szempontjait szem előtt tartva. A hőszigetelés jelentős hányada, a vízszigetelés, az acélszerkezetek, lapburkolatok mind-mind újrafelhasznált anyagokból készülnek.

fotó: Zsitva Tibor

Másik fontos koncepció, hogy a biztonság az első számú prioritás a LEGO cégnek. A gyalogos személyforgalmat ezért elválasztottuk a termelési nehézgépjárműves forgalomtól, hogy minimális számban legyenek csak balesetveszélyes kereszteződések. A gépészeti és egyéb szerkezetek tervezésekor is megjelent a biztonság, a folyamatos termeléshez sok egységet redundánsan kellett megtervezni.

A magyarországi gyár várhatóan a termékek teljes palettáját fogja előállítani: mind a DUPLO, mind a SYSTEM termékcsalád gyártásra, válogatásra, csomagolásra kerül sor házon belül. DUPLO Europán belül csak itt kerül jelenleg előállításra.

A tervezés folyamán a beruházó kérése volt, hogy a gyárat gyermek- és egyéb vendég csoportok biztonságosan látogathassák. Jelenleg a vendégek szinte a teljes gyártási-csomagolási folyamatot megtekinthetik. A látogatói folyosó a közlekedési főtengely első emeltére került, melyről nyiló látogató teraszokról megnézhetik a fröccsöntés folyamatát, a belső konvejorpályákat, az automata kezelőteret a kézi raktárakat, a csomagolást és a szállítmányozást is. Ezalól kivételt egyedül a magasraktárak jelentenek, elhelyezkedésük és speciális mivoltuk miatt: teljesen automaták, daruzottak, ember nem is dolgozik bennük.

fotó: Zsitva Tibor

A megvalósítás során egy nagyon modern üzem jött létre: pl. a helyiségekben nincsenek villanykapcsolók és klasszikus termosztátok, ezek helyett a helyiségekbe a legmodernebb jelenlétérzékelők kerültek beépítésre, a fény automatikusan felgyúlik, a szellőzés elindul az igényeknek megfelelően, majd pedig ki is kapcsol, ha az emberek elhagyják a helyiséget.
Megépült a telken Magyarország legnagyobb magasraktára is, 36,6 m magassággal, melynek összkapacitása 1500 kamionban férne csak el (81 ezer raklapnyi LEGO).

Építészeti koncepció

A létesítmény legfontosabb eleme a T alakú központi folyosó. Erre fűzi fel a technológia a gyártás főbb elemeit. Ez a folyosó 2 szintes:
A földszinten folyik a targoncás anyagszállítás, a „nehéz forgalom” a szükséges mértékben; mert itt zajlik a gyalogos forgalom is a targoncáktól elválasztott sávban. Az emeleten közlekednek a látogatói csoportok, valamint az adminisztáció egyes dolgozói, a fejük fölött futnak a gépészeti vezetékek, és az automatikus szállítószalagok, amelyek a játékelemekkel teli ládákat szállítják a konvejorpályán. Az épületek jellemzően földszintesek, néhány helyen részben kétszintesek. A gépházak jellemzően az 1. emeleten vagy tetőszinten helyezkednek el. A tetőfelületeken gyakorlatilag nincs szabadon gép, minden gépészet felépítményekbe lett elrejtve.

fotó: Zsitva Tibor

Szín- és anyagválasztás

Általánosan a nagyméretű gyárépületeket egy a környezetében nem hangsúlyos aluminium szürke TRIMO FTV szendvicspanellel burkoltuk, a főfolyosót pedig, mint a fő közlekedési gerincet, színben kihangsúlyoztuk egy RAL 3020 Legopiros színnel. Az adminisztációs és a portaépület a termeléstől eltérő funkciójukkal RAL 7016 antracit sötétszürkére terveztük az igényesebb megjelenésű TRIMO Qbiss panelből. Itt a főbejárat kihansúlyozására ismételten a LEGO piros színt használtuk és amellett még egy ARTme technolófiát használva LEGO minifigurát készíttettük ott a homlokzati panelekbe. Az ablakmezők közt pedig egy-egy LEGO piros betéttel probáltuk felvídítani az elegáns antracit szürke épülettömeget.

A hőszigetelt beton lábazat festetlen szürke, a homlokzati nyílászárók keretei egységesen antracit szürke színűek. Az üvegfelületek a LEGO kéréseket figyelembe véve színes piros-sárga-fehér ragasztott dekorációt kaptak amely áll Lego emberkékből, körökből, vagy a Lego system kocka felülnézetéből. Ahol indokolt volt, oda épületfelügyeleti szoftver által vezérelt külső árnyékolózsaluziát terveztünk.

fotó: Zsitva Tibor

A tetőn környezetvédelmi szempontok miatt fehér színű TPO vízszigetelő lemez készült.

A padló burkolatoknál az ipari területek általában felületkeményített betont vagy epoxi burkolatot kaptak, a vizes helyiségek és az előcsarnok, éttermi részek gress lap burkolatot- zuhanyzókban, konyhaüzemben csúszásmentes kivitelben. Az emeleti főbb gyalogos közlekedőkre játékos piros-sötétszürke színösszeállításban természetes alapanyagú gumipadló került, különös tekintettel a látogatói útvonalakra. Az irodahelyiségek általános helyen nagy kopásállóságú szőnyegpadlót kaptak, a termelési irodák pedig félmeleg linóleum padlóval burkoltak. Az anyagok kiválasztásánál elsődleges szempont volt az esztetikai megjelenés mellett a környezet tudatosság, így elsősorban az anyagok újrahasznosított anyagtartalma.

Annus Marina és Horváth Gábor
okl. építészmérnökök

 

vélemény írásához jelentkezzen be »