építészet : környezet : innováció

Aspern IQ, pluszenergiás irodaház Bécsben

Elkészült Bécs legnagyobb fejlesztési projektjének, a 22. kerületi Seestadt Aspern új városrésznek az első eleme. Az „Aspern IQ” Technológiai Központ első fázisában megvalósult pluszenergiás irodaházat Hannes Achammer és Wolfgang Wildauer vezetésével az ATP iroda tervezte, szigorú minőségi és építésökológiai szempontok figyelembevételével.

A Seestadt Aspern 240 hektáros területével és húszezresre tervezett lakó- és dolgozói létszámával nem csak Bécs, de Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje. 2012 augusztus végén készült el az „Aspern IQ” Technológiai Központ épületének első üteme a Vienna Business Agnecy megbízásából, az ATP Architects and Engineers tervei alapján. A pluszenergiás épületek követelményeit kielégítő, a jövőben megvalósuló irodaház-együttes a terület innovációs parkká történő fejlesztésének zászlóshajó-projektje, amely a helyi források felhasználásával a legmagasabb színvonalú belső komfortot nyújtja felhasználóinak, emellett minden fenntarthatósági követelménynek eleget tesz. A pluszenergiás házak primerenergia-igénye alacsonyabb, mint amennyi energiát megújuló forrásokból helyben előállítanak.

Integrált tervezés

Az Aspern IQ együttesére kiírt nemzetközi tervpályázatot 2010 januárjában az ATP Architects and Engineers nyerte meg. A kiírás a káros környezeti hatások minimalizálására és az energiahatékony működésre helyezte a hangsúlyt. Az integrált tervezési folyamatban az építészek és mérnökök mellett épületfizikai, hőszigetelési, építésökológiai, valamint benapozás-vizsgálatot végző szakértők is közreműködtek. Ennek eredményeként sikerült az épület primerenergia-igényét viszonylag alacsony értékre csökkenteni.

Az Aspern IQ beépítésének látványterve, forrás: ATP Architects

Városépítészeti koncepció

A tervezők szakítottak a tömb hagyományos, keretes beépítésével, ezért minden oldalon átvágták, fellazították az épülettömeget, amely így jobban tud alkalmazkodni a több ütemben megvalósuló fejlesztéshez. Az első irodaház a telek délkeleti részén épül fel, a teljes együttes további három fázis során készül el.

A tervezés során cél volt, hogy a már megépült ütemek önálló tömegként is érvényesüljenek, és a helyszín geometriájával összhangban legyenek. A tervezett telek- és épülettömbök a mintegy 40.000 m2-nyi központi park és 50.000 m2-es tó köré szerveződnek, amely a sugaras rendszerű terület szívét képezi majd. A Seestadt Aspern beépítési terve a hatályos városrendezési előírásokat és fejlesztési stratégiákat figyelembe véve készült. A tömbök biciklis és gyalogos útvonalakkal történő felnyitása kapcsolatokat teremt a központi teresedés és a környező területek felé, a gépkocsik a tömb peremén, valamint az épület alatti mélygarázsban parkolhatnak. A legmarkánsabb épített elem a fejlesztési területet viadukthoz hasonlóan átszelő, dél-keleti tengelyű főútvonal lesz, amely az új városrészt hozzákapcsolja a meglévő struktúrához.

Az épületek bejáratainak elhelyezése és a külső terek köré szervezett közösségi funkciók (kávézó, étterem, dolgozói menza, előadótermek, biciklitárolók zuhanyzóval) egy pezsgő városi campus képét vetítik előre – ez lehet az a többlet, ami az egész Seestadt Aspern megkülönböztető jegyévé válhat.

Megközelítés

A Bécs 22. kerületében (Donaustadt) húsz év alatt felépülő Seestadt Aspern jól elérhető lesz a város körüli autópályákról, valamint tömegközlekedéssel - villamossal, elővárosi és nemzetközi vonatokkal, továbbá a 2013-ra két állomással meghosszabbított U2 metróvonalon.  

Földszinti alaprajz, forrás: ATP Architects

Funkcionális elrendezés

Az „aspern IQ” a tervezett „Innovációs Negyed” (IQ = „Innovation Quarter”) részeként épült meg. A H alaprajzú irodaház földszintjén előcsarnok, kiszolgáló funkciók, előadóterem, konyha, étterem terasszal és három többcélú terem kapott helyet, míg a négy emeleti szinten irodaterületek találhatók, amelyek ÉNY-DK-i tájolásúak. A pinceszinten 68 férőhelyes parkolót, gépészeti és raktártereket alakítottak ki, a tetőszinten gépészeti berendezéseket helyeztek el. A természetes megvilágítású központi lépcsőházi mag köré szerveződnek a két- illetve négyemeletes irodai szárnyak (12, illetve 19 m párkánymagassággal). A szalagablakokkal rendelkező irodaterületek rugalmasan alakíthatók, a központi magok saját lépcsőházzal, gépészeti strangokkal, vizesblokkokkal és szerverszobával rendelkeznek. A két szárnyat összekötő lépcsőtoronyból pompás kilátás nyílik a környező épületekre és az egész fejlesztési területre, a konzolos erkélyek és a nagyobb teraszok várhatóan kiváló találkozóhelyként működnek majd.

Homlokzatképzés

A kompakt, energetikai szempontból optimalizált épülettömeg egységes, függőleges sávozású, bronz árnyalatú alumínium burkolatot kapott. Az épületburkon folyamatosan végigfutó, két méter magas szalagablak-sávok elegendő természetes megvilágítást nyújtanak az irodatereknek, a túlmelegedés ellen árnyékolókkal lehet védekezni. Az épület délkeleti homlokzatán, valamint a lapostetőn napelemek találhatók.

Az Aspern IQ közlekedő magja a két szárny között, fotó: Kurt Kuball

Fenntarthatóság, ökológia

A fokozott szigeteléssel ellátott, hőhídmentes épületburok kielégíti a passzívházak követelményeit, különös tekintettel a tájolás, az üvegezés és a napvédelem tekintetében. A horizontális homlokzati kiegészítő elemek fix árnyékolóként vagy napelemek fogadószerkezeteként használhatók. A házat a pluszenergiás követelmények figyelembevételével tervezték, így a primerenegia-igényt 51,80 kWh/m2a értékre sikerült csökkenteni. A hűtést a vasbeton födémek aktiválásával biztosítják, a fűtés hőigényét a távfűtő hálózatból és a talajvízből nyert energiával fedezik. Az alacsony üzemi hőmérsékletű rendszer magas színvonalú belső téri komfortot és energiahatékonyságot biztosít. Az épületben 90%-os hatásfokú hővisszanyerős szellőzőrendszer működik, ez juttatja az irodákba a friss levegőt. A mesterséges világítást korszerű, minimális hőveszteségű LED-es világítótestek adják, amelyek jelenlét-érzékelővel és alkonykapcsolóval felszereltek.

Anyaghasználat, szerkezetek

Az anyagválasztásnál a minőségi és az építésökológiai szempontokra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, a tervezés és a kivitelezés időszakában egyaránt. Kerülték a beépítés után káros anyagokat kibocsátó termékek és a műanyagok használatát, amelyek a belső terek rossz levegőminőségéért felelősek lehetnek. Az épület tartószerkezete helyszíni vasbeton váz, merevítő falakkal és magokkal. Az „A” épület tetőfelépítménye fa szerkezetű vázzal és falpanelekkel készült.

Épület minősítések

Az épület tervezését az osztrák klima:aktiv kritériumokkal összhangban végezték, így a központ a pontozásos rendszerben „Passzívház” és „Gold” szintet ért el, emellett az ÖGNB (Österreichische Gesellschaft für nachhaltiges Bauen) TQB (Total Quality Building) minőségi tanúsítványát is megkapta.

A tervezőkről

Az ATP Architects and Engineers irodát 1951-ben alapították, jelenleg Európában nyolc helyszínen működik, mintegy 450 alkalmazottal. 1976 óta integrált tervezőirodaként működik, ahol több szakterület képviselői dolgoznak együtt. Elsősorban német nyelvterületen aktív, de Budapesten, Zágrábban és Moszkvában is rendelkezik irodával. Portfóliójukban főként logisztikai, kereskedelmi, irodai, turisztikai, lakó, oktatási és kutatási projektek szerepelnek, munkáikat számos díjjal ismerték el. Ars poeticájuk: kiváló minőségű épületekkel pozitív irányba megváltoztatni a világot.

A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »