építészet : környezet : innováció

Átadták a Ludovika Főépületét

Új fejezet nyílik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életében 2014. március 31-én. Az intézmény ezen a napon veheti birtokába a Pollack Mihály által tervezett, egykori Ludovika Akadémia felújított főépületét, amelynek vezető tervezője Szalay Tihamér volt. A közszolgálati képzés egységesítésével és a korszerű körülmények biztosításával a magyar állam évtizedes adósságának tesz eleget. Képriport az ünnepségről és VIDEÓ az építésről...

Fürjes Balázs kormánybiztos elmondta: a Ludovika új életre kel. A húszezer négyzetméteres épületében a történeti múlt hívta randevúra a jövőt. Szerencsés találkozás lett. Eredeti szépségében áll előttünk a homlokzat, az előcsarnok, a lépcsőház, a díszterem, a hősök folyosója, az egyetemi kápolna. De beköltözött az épületbe a XXI. század is: digitális és papíralapú egyetemi könyvtár, korszerű oktatótermek, hallgatói zsibongó, egyetemi büfé, irodák és mindennel felszerelt tárgyalók is helyet kaptak itt. Alapos tervezés, kemény csapatmunka, sok-sok egyeztetés – ez a siker titka.

A Ludovika főépületbe költözés nemcsak fizikai, hanem egyben szellemi honfoglalás is – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Patyi András szerint a beruházás egyik legfőbb eredménye, hogy egyetem költözik a Ludovikára, amelyben az intézmény igazi otthonra talál. Az egyetem megalapítása a magyar állam újjászervezésének egyik jelentős újítása, amelynek nemcsak szimbolikus állomása a Főépület birtokbavétele- tette hozzá az intézmény rektora.

Újjászületett Pollack Mihály műemléképülete, megújul a Ludovika tér

A Ludovikán eredeti formájában állították helyre a homlokzatot, a nagyvonalú lépcsőházat, a dísztermet, a kápolnát, az elesett ludovikásoknak emléket állító Hősök folyosóját és a magyar vármegyék címereivel immár teljesen körülölelt belső udvart. Korszerű oktatási termeket alakítottak ki, egységes egyetemi könyvtár és hatalmas zsibongó várja a diákokat.

A Ludovika Campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány, Fürjes Balázs budapesti kormánybiztos feladatává téve – az egyetemmel szorosan együttműködve - a városfejlesztést és egyetemépítést. Előkészítés, tervezés, engedélyeztetés és pályáztatás után a Ludovika újjáépítése tavaly májusban indult. Budapest legnagyobb műemléki felújítása tíz hónap alatt elkészült, egyetlen napot sem késett, és menet közben egyetlen fillérrel sem növekedtek a költségek. Az építkezésen hazai vállalkozások dolgoztak, az építkezés, magyar embereknek, családoknak biztosított munkát. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a kormánybiztos és az egyetem megállapodásának köszönhetően kaptak munkát hátrányos helyzetű, munkanélküli cigányemberek is az építkezésen. A Ludovika főépület felújítása 4.7 milliárd forintba került. A megújult épületbe már idén beköltözik az Egyetemi központ, a Központi Könyvtár valamint a Nemzetközi Intézet.

Orbán Viktor a Ludovika ünnepélyes átadására érkezik, fotó: perika

Ludovika Campus – több mint egyetem

Az Orczy kertben és a Diószeghy utcában megépülő campuson az egyetemi létesítmények és egy teljesen felújított, mindenki számára nyitva álló, rendben tartott közpark kap majd helyet. Lesznek oktatási épületek, kollégiumok, és a lakosság által is használható sportcsarnok, tornacsarnok, uszoda. Az uszodában tanmedence is lesz, megoldva a környékbeli óvodások és kisiskolások úszásoktatását. A teljes beruházás négy év alatt összesen 38 milliárd forintba kerül, amelynek nagyobb részét az Európai Unió fizeti. A beruházáshoz szükséges bontási munkák jelentős részében - az Országos Roma Önkormányzattal együttműködve- roma munkavállalókat alkalmaztak, így segítve számos roma család munkához jutását, megélhetését, visszailleszkedését a munka világába. 

A campus-beruházás kapocs a VIII. kerület másik két nagy tömb rehabilitációs projektje között. A beruházás élénkíti az építőipart, munkát teremt magyar embereknek és vállalkozásoknak, adóbevételt hoz a költségvetésnek és élénkíti a gazdaságot.

Újjászületik az Orczy Park is

Józsefváros évszázadok óta a leginkább egyetemi városként működő városrész Budapesten. A Ludovika Campus több mint egyetem – városfejlesztés is egyben. Nyitott, rendben tartott közparkként születik újjá az Orczy kert, tanmedencés uszodával, sportcsarnokkal és sportpályákkal gyarapodik Józsefváros. Egy hektárral nő a belső budapesti zöldfelület. Hatszáz rendészeti hallgató lesz éjjel-nappal jelen a Diószeghy utcában és az Orczy kertben, ezzel jelentősen javulhat a közbiztonság. Otthonosabb, rendezettebb, élhetőbb lesz így Budapest, Józsefváros. A történeti Orczy kertet újjávarázsolják, megszépítik az egykori csónakázó tavat, felújítják a lovardát és istállót. Így Budapest egy jelentős, elhanyagolt belső területe születik újjá. Nő Józsefváros közbiztonsága, tovább erősödik egyetemi városrész funkciója.

Átadták a Ludovika Főépületét, fotó: perika

Történeti előzmények

A Ludovika Akadémia felállítását az 1808. évi országgyűlés mondta ki. A magyar nyelvű, önálló magyar tisztképzés a reformkor programja volt, a nemzeti szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelem jegyében. A bécsi adminisztráció ahol csak tudta, akadályozta a Ludovika felépítését, a magyar tisztképzés megvalósítását. Az építkezést pártoló József nádor 1831-ben tette le az épület alapkövét, az épület 1836-ra épült meg. Azért ennyi idő alatt, mert a környékbeli téglagyárak nem bírták ellátni téglával az építkezést. Pollack az építkezést is maga irányította. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg és szolgálta a magyar honvédtiszt képzést 1944-ig.

1945 után az épület a politikai változások következtében fölöslegessé vált, sorsa pedig bizonytalan lett. A következő évtizedekben az épület hányódott, hol egyetemi, hol múzeumi funkciót látott el az épületcsoport egy szárnya. Az épület szerkezeti visszabontása miatt annak állapota az elmúlt 10 évben többet romlott, mint az előző száz év alatt bármikor. Az egykor volt Ludovika Akadémia környezetével, az Orczy-parkkal, az Orczy térrel és a Ludovika térrel együtt a lassú elhalás sorsára jutott.

Az Országgyűlés 2012. január 1-jével létrehozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, amelynek központjául a kormányzat a Ludovika Akadémia épületét jelölte ki. Egyben döntött az épület felújításáról, és az intézmény egységes campus funkciójához kapcsolódó további épületek felépítéséről az Orczy-parkban.

Fegyverneky Sándor (balról), valamint Bálint Imre, a BÉK elnöke a Ludovika ünnepélyes átadásán, fotó: perika

Ennek a döntésnek az első állomása a Ludovika Akadémia felújítása, amit követ majd az Egyetem rendészeti és közigazgatási képzéseinek Orczy-parkba költöztetése.

Érdekességek, a felújítás számokban

  • 200 km elektromos vezetéket építettek be az épületbe.
  • Több mint 3000 nm természetes kőburkolat van. Ezzel egy futballpályának több mint a 2/3-át lehetne leburkolni.
  • A beruházás során átlagban napi 400 ember dolgozott. Az épület rekonstrukciós munkáira több mint 800 000 munkaórára volt szükség.
  • A kápolnában található ólomüveghez több mint 4 km ólomsínt használtak fel, és több mint 2000 üvegdarabból rakták össze.
  • A könyvtárban, és a könyvraktárakban több mint 200 000 db könyv elhelyezésére van lehetőség. Ehhez több mint 10 km folyóméter polcot kellett biztosítani. Ha ezeket egymásra tennénk, ez a torony tízszer  magasabb lenne a Parlamentnél. (A Parlament csúcsmagassága 96 méter.)
  • A Díszteremben található csillár az eredeti csillár. Főbb adatai: 6,5 méter magas, 1,7 méter széles. A súlya több mint 500 kg. Több mint 4000 alkatrészből áll össze.
  • Az építés során 32.000 m2 vakolat készült, ez több mint 3 hektár.
  • A festés 50.000 m2, azaz 5 hektár felületen készült.
  • Pollack Mihály 4.813.818 db téglát építtetett be az épületbe. Ez a teljes budai téglagyártás kapacitását lefoglalta egy évre.
  • Az épület építésének költsége anno 366.859,- ezüst forint volt (homlokzatképzés, berendezés és felszerelés nélkül).

forrás: sajtóközlemény

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »