Épületek/Lakóépület

Átszőni a régit az újjal – egy Forch-i családi ház

1/28

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: nappali

?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: nappali
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: földszinti lépcső
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: fürdőszoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: szoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: felső lépcső
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: emeleti folyosó
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított családi ház: legfelső szint
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: tetőtér
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: tetőtér
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: tetőtér
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: hálószoba és fürdőszoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: fürdőszoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: emeleti hálószoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: földszinti hálószoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - A főépület: földszinti hálószoba
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: előszoba, lépcsőház
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Pavilon
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: konyha
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Pavilon
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Pavilon
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Magasföldszint, alaprajz
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Tetőtér, alaprajz
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Földszint, alaprajz
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - 1. emelet, alaprajz
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Főépület oldalról
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Melléképület oldalról
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten.
?>
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten.
1/28

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: nappali

Átszőni a régit az újjal – egy Forch-i családi ház
Épületek/Lakóépület

Átszőni a régit az újjal – egy Forch-i családi ház

2021.03.03. 08:06

Projektinfó

Forch, Családi ház

URL:
Mentha Walther Architekten

Építés éve:
2019-2020

Stáblista

Projektvezető: Jeanine Walther

Tervezés: Jeanine Walther, Nicolas Mentha, Pietro Banzato, Leonie Fuhrer

Építész munkatárs: Aschwanden & Partner Ingenieure & Planer AG, Rüti ZH

Világításdizájn: Elvira Keller Lichtgestaltung, Büttschwil, SG

Szerkezeti tervező: Weber Energie und Bauhphysik AG, Schaffhausen SH

Kivitelezési menedzser: Team Konstruktiv Architektur- und Bauatelier, Zürich, ZH

A Mentha Walther Architekten egy lakókomplexumból két család számára lakható, elválasztott házat alakítot ki. Ebben a folyamatban különös figyelmet fordítottak az eredetileg jelen lévő építészeti megoldásokra, anyagokra, elrendezések mikéntjére. A ház tervezésekor lényeges alapelvek a praktikumot és egy kellemesen élhető környezet kialakítását célozták meg.

Két összekapcsolt, stílusban igen különböző házat újítottunk fel és alakítottunk át. A főépület 1933-ban épült, a hozzá tartozó melléképület pedig 1989-ben. Munkánk során fő célunknak az épületekben alapvetően meglévő, építésük idejéből megmaradt jellegzetességeknek a kiemelését tűztük ki, és hogy új elemekkel kiegészítve hangsúlyozzuk az épületek különleges vonásait. Régi és új így természetesen olvad egymásba, és egy új egészet hoz létre.

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Főépület oldalról
25/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Főépület oldalról

A vasúti vágányok közelsége miatt, és mióta 2012-ben az összes ellenőrizetlen „Forchbahn" vasúti kereszteződést lezárták, az ingatlant nem lehet közvetlenül a Forchstrasse-ról megközelíteni. Emiatt egy ideiglenesen kialakított utat használtak a déli oldalról. Ez egy tekervényes helyzetet teremtett, ami megoldásra várt, így újrarendeztük a házat és környezetét. A domboldali elhelyezkedés miatt a fő ház földszintjében részben nyitott pincehelyiséget lakható szobákká tudtuk alakítani. Az eredeti, ’30-as évekből megmaradt bejárat az északi oldalon helyezkedett el, amit a ház új megközelítése miatt áthelyeztünk a déli oldalra. Ez az új ajtó vezet a magasföldszintre, amit kiegészítettünk egy vendégszobával és hozzá tartozó fürdőszobával. Az új bejárattal kialakított előszoba a lépcsők felé vezet. Ez összeköti a magasföldszintet a ház többi szintjével. A tetőtér egy nagy helyiséggé alakult át, és kapott három új tetőablakot. A fürdőszobákat és a konyhát felújítottuk, és a szinteket úgy terveztük, hogy minél nyitottabb terek álljanak rendelkezésre.

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Melléképület oldalról
26/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten - Melléképület oldalról

A ’80-as évekbeli melléképületet elkülönítettük a főépülettől, és a keleti oldalon kapott külön bejáratot. Az addig dupla garázsként funkcionáló épület így átalakult lakássá, a régi garázskihajtó pedig a kert részévé vált. Az új konyha, új lépcsők, a földszint két szobájának akusztikus elválasztása lakhatóvá teszi a teret egy család számára, amihez tágas kert és terasz is társul. 

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten.
28/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten.

A két fa pavilon kocsibeállóként szolgál, emellett zárt biciklitárolóval rendelkezik, és a hulladéktárolók is itt kaptak helyet. A pavilonok jelzik a bejáratokat, összegyűjtik az ide látogatókat az útnál, majd felvezetik őket a megfelelő bejárathoz. Egy privát külső tér alakult így ki a házak, a hozzájuk tartozó pavilon és a kert öreg fái között. Az így létrejövő, az ingatlan teljes területére kiterjedő zónák a fő építményhez, vagy a melléképülethez kapcsolódnak.

Az összes technikai elemet ki kellett cserélni, így az épületek teljes energetikai működése korszerű. A fűtésrendszer geotermikus, talajszondás technológiával működik, a tetőkre pedig napelemes rendszert telepítettünk, energiát generálva mindkét ház számára.

 

A ház a tervezés kontextusában

Számunkra az épületek tervezésében a legkiemelkedőbb az atmoszféra teremtése: ahogy egy épületet érzékelünk, és amilyen érzelmeket ez az érzékelt tér generál. A kontextus, a már létező szerkezet, valamint az épített és természetes környezet inspirálják a tervezést. A célunk, hogy harmonikus egységet teremtsünk, ahol a régi és az új támogatja, kiemeli egymást. Ez a megközelítés minden munkánkban megjelenik, legyen az felújítás vagy új épület tervezése, hiszen mindig adott egy közeg, ami hat a tervezési folyamatra.

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: tetőtér
9/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: tetőtér

Ezt szemlélteti a Forch-i projekt is. A fő házban olyan anyagokat használtunk, amik már eredetileg jelen voltak: fa, parafa és klinker a padlón, festett fa ácsmunkák, és a ’30-as évek építészetére jellemző kifinomult modernitás színösszeállítása. Ezzel ellentétes a ’80-as évekbeli melléképület a fehérre festett téglafalaival, kő- és faburkolatú tetőszerkezetével. A két épület saját fa pavilonjával teljesedik ki, kiemelve a különböző, és egymástól független építészeti jellegzetességeket.

Nem követünk mindenre ráhúzható „receptet", hanem hiszünk abban, hogy minden építészeti kezdeményezést és beavatkozást gondosan és körültekintően fel kell mérni, hogy hatásos, új állapotot teremthessünk, ami nem hanyagolja el a létezőt.

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: emeleti folyosó
6/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Melléképületből kialakított ház: emeleti folyosó

Fontos számunkra a holisztikus gondolkodásmód, ami a megfelelő eszközök megtalálását segíti a meglévő épületek energetikai fejlesztéséhez. Célzott intézkedések végrehajtásával a lehető legnagyobb hatást akarjuk kiváltani anélkül, hogy megzavarnánk a több évtizede jól működő épületfizika egyensúlyát. A Forchstrasse projektben átalakítottunk helyiségeket, amiket ezelőtt nem használtak élettérként. Ez lakhatási szempontból fenntarthatóbb formája az új terek teremtésének, mint vadonatúj szerkezeteket emelni. Egy másik, sokszor alulértékelt aspektus a kézműves építési megoldások és anyagok használata. Többek között a Forchstrasse-projektben is lehetőségünk volt kézzel készített klinker csempével dolgozni. Természetesen alkalmaztunk konvencionális eljárásokat is az energetikai felújításhoz: A geotermikus fűtés és a tetőszerkezetre erősített fotovoltaikus panelek megépítésében, valamint az épülethomlokzat részleges felújításában. Azonban ennél sokkal jobban foglalkoztat minket, hogy hogyan lehet energetikailag ésszerű és építészetileg érzékeny alkotást létrehozni a megfelelő anyagok és a megfelelő konstrukció kiválasztásával.

Mentha Walther Architekten

Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: fürdőszoba
12/28
Forch, Családi ház. Építész: Mentha Walther Architekten. © Beat Bühler Fotografie - Főépület: fürdőszoba

Fordította: Vermes Ráhel

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk