építészet : környezet : innováció

„Az év belsőépítésze” - Tardos Tibor

"Az Év Belsőépítésze - 2009" díj pályázatra összesen 24 pályázat érkezett be. A Szakértői Bizottság döntése alapján a 2009. évi díjat Tardos Tibor Budaörs 24 tantermes Általános Iskolája belsőépítészeti tervezési munkájával nyerte el.
A Laki Péter által 1998-ban alapított, s immár tizenkettedik alkalommal odaítélt elismerést március 17-én, szerdán vette át a kitüntetett Tardos Tibor okleveles tervezőművész dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és Laki Pétertől, a LAKI Zrt. elnök-vezérigazgatójától a Laki Kereskedelmi Központban rendezett ünnepségen. A díjazott, az aranyozott bronz emlékplakett mellett, átvehette az alapítótól az egymillió forintos jutalmat is. 
 
 
 
Laki Péter, Finta József, O.Ecker Judit, Noll Tamás
Tardos Tibor átveszi a díjat
Tardos Tibor
 
 
A 2009 díj pályázatra összesen 24 pályázat érkezett be. A Szakértői Bizottság döntése alapján Tardos Tibor Budaörs 24 tantermes Általános Iskolája belsőépítészeti tervezési munkájával nyerte el.
 
Tardos Tibor köszönőbeszédét Vargha Mihályra, az Építészfórum alapító főszerkesztőjére emlékezve kezdte, akinek biztatása nagyban hozzájárult ehhez a sikerhez. „Hiányozni fog nekünk”-mondta Tardos.

Beszédében külön köszönetet mondott építész kollégájának, Dobai Jánosnak, aki nélkül munkája nem jöhetett volna létre, és akinek felajánlotta a díjjal járó pénzösszeg felét. Az esemény meglepetése ezután következett: a LAKI Zrt nagylelkű gesztussal Tardos alkotótársát is egymillió forinttal jutalmazta.

 

 
Tardos Tibor
balról Dobai János, Wittinghof Tamás Budaörs polgármestere
Wittinghof Tamás, Dobai János, Tardos Tibor

 

Amikor egy belsőépítész hallatlanul tiszta, világos, majdnem minimalista formákkal, terekkel dolgozó építésszel dolgozik együtt, felmerülhet az a kérdés, hogy milyen módon tudja saját egyéniségét, saját mondanivalóját érvényesíteni a házban. A díjazott iskolában egy különösen szép és a gyermekek vizuális nevelését saját eszközeivel segítő bátor színvilág jelenik meg, amely a maga elegáns visszafogottságával is perelhetetlen egyéniséget nyújt az iskolának. Amikor a magyar vizuális nevelés úgyszólván megszűnt létezni, a belsőépítész és az építész ilyenfajta felelősség-vállalása a témában példaértékű. A tervezett megoldások jó példákkal szolgálhatnak a magyar iskolaépítészek és a rekonstrukció jövője számára is.


„Az év belsőépítésze” díj

A díj alapítója
A díjat 1998. évben Laki Péter alapította, melyre bármely okleveles belsőépítész munkáját lehet jelölni.

A díj adományozásának célja
A kiemelkedő vagy különös szakmai értékek elismerése a belsőépítészetet gyakorló kuratórium döntése alapján.

A díj adományozható
Bármely magyar diplomás belsőépítész részére

A díj odaítélésének szempontjai

 • a megvalósult mű eredetisége
 • a részletek összehangoltsága
 • az elkészült alkotás művészeti értékei

A díjra történő felterjesztés módja

 • a díjra való felterjesztési felhívást a díj átadási napját megelőzően 5 hónappal előbb a Belsőépítészeti Tagozat az Építészek Közlönyében és két országos napilapban teszi közzé.
 • A díjra bárki és bármilyen szakmai szervezet írásban tehet felterjesztést.

A díj odaítélése
A díjat évente a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas, vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai
elnök

 • az építészet elismert, jeles képviselője, akit a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozati mindenkori elnöke kér fel. (Finta József Kossuth és Ybl díjas építész)

tagok

 • a Belsőépítészet Tagozat elnöke (Társelnök)
 • a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Belsőépítészeti SZAKOSZTÁLYÁNAK vezetője,
 • a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítészeti Választmányának vezetője,
 • két, a Belsőépítészeti Tagozat által delegált belsőépítész,
 • megfigyelőként az alapító megbízottja

A zsűri munkájában a Laki Zrt. nem vesz részt!

A DÍJ

 • A díj egy arannyal befuttatott emlékérem: "Az építészet apotheozisa"
 • nettó egymillió forint
 • a díj elnyerését tanúsító oklevél

vélemény írásához jelentkezzen be »