építészet : környezet : innováció

Az MTK stadion - a K.S. stúdió terve

Még december elején hirdették ki az MTK futballcsapatának budapesti stadionjára kiírt tervpályázat eredményét. A szűk telek és az ezzel ellentétes irányú UEFA ajánlás, mely szerint a stadionokat észak-déli irányban érdemes tájolni, a K.S. stúdió tervezőinek, Kocsis Ágnesnek, Balázs Attilának, Szakonyi Gábornak és munkatársaiknak is feladta a leckét. A terv megvételt nyert.

Építészeti kialakítás

A stadiont meghatározó fő szám, a befogadóképesség 5.323 fő belföldi, MLSZ szervezésű mérkőzéseken, de a stadion a hazai előírások mellett megfelelő az UEFA IV. kategóriája ajánlásainak is. Eszerint a pálya észak-déli tájolással létesül, vagyis a régi stadionra közelítőleg merőlegesen. Nehézséget okoz viszont, hogy észak-déli irányban a közterületek által határolt telek szűk, így a stadion tengelyének forgatásával és a téglatestek összemetszésével egy torz nyolcszög alak jön létre, amit a döntött függőleges síkok hangsúlyoznak is.

A stadion aréna kialakítással tervezett, ami a hagyományostól eltér, hiszen ezek a létesítmények nyitottak, a lelátók fedése nem zár a homlokzatokhoz. Az arénák és sportcsarnokok zárt kialakítása volt a minta, amely a belsőben kialakuló hangulat szempontjából előnyösebb, mivel a zárt térben a hang bennreked, így kisebb közönség esetén is fergeteges lehet a hangulat.

Helyszínrajz, forrás: K.S. stúdió

A stadion homlokzatát fehér áttört fémlemez burkolat határozná meg. Ez a megoldás zárttá mégis áttetszővé tenné a homlokzatot, mérkőzések esetén a belső világítás miatt „izzó hatást” keltene. A lábazatot kék színű üveg és kék zárt fémlemez egységek képeznék.

Funkciók és közterületi kapcsolatok

A tervezett stadion döntően sportcéllal épül az MTK férfi és női labdarúgó csapatának otthonául. E mellett a kiíró szándéka az MTK múzeumának és kulturális központjának elhelyezése, valamint a klub irányítása által igényelt irodaterületek létesítése. A terv ezeken felül javasolja még a Hungária körút felőli oldalon első ütemben üzletek létesítését, amelyek igény esetén (második ütem) az emeleti szinteken bővíthetőek volnának. A körúti oldal üzleti célú felhasználása miatt a stadion nézőtéri bejáratai a rövidebb, Salgótarjáni és Sport utcai oldalakra kerülnének, így a bejáratok jól elkülöníthetőek, zavartlanul működtethetőek bármikor. A három-három bejáraton keresztül volna megközelíthető a stadion nézőtere, a középsőkről a rövid oldali lelátók, a szélsőkről pedig a hosszanti oldalak volnának megközelíthetőek a II. emeleti kerengőkön keresztül amire a büfé és wc blokkok is fel lettek fűzve. A vendégszektor a stadion észak-nyugati sarkába kerülne.

Főbejárat felülről éjszaka, forrás: K.S. stúdió

A fejépület

A háromszintes fejépület a stadion nyugati oldalán, a Törökbecse út felé nézne, előtte parkoló kerülne kialakításra. A földszint öt helyen nyílna meg: a középső a VIP bejárat, a két szélén az éttermek, valamint az MTK múzeuma kapna helyet. A VIP bejárat előcsarnokából indulna az épületrész főlépcsőháza, valamint a liftek (2 db.). A földszinten kapnának helyet az öltözők, a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal, valamint a sportolást kiegészítő tevékenységek tereivel (pl.: rehabilitációs terület, masszázs, bírói szobák, elsősegély, személyzeti öltözők). Ezekhez kapcsolódva egy, a Salgótarjáni útról nyíló bejárat, mely a sportolókat szolgálná ki. E bejárat elé 2 darab autóbusz beállása volna lehetséges, a játékosok pedig egy folyosón közelíthetnék meg az öltözőket. A főbejárattól balra található étterem az előcsarnokból is megközelíthető volna, azzal összenyitható lenne. A főbejárattól jobbra létesülne az MTK múzeuma, amely egy kávézón keresztül szintén kapcsolódna az előcsarnokhoz. A múzeum mellett létesülne a sajtósok területének elkülönített bejárata.

Az I. emeleten jönnének létre a klub irodái, VIP- és sajtóterületek, a múzeumhoz tartozó játszóház, raktárak. A múzeumi terekhez ez utóbbiak egy galérián keresztül kapcsolódnának, de az egész emelet intenzív kapcsolatban lenne a földszinttel egy átriumos téren keresztül, amelynek alapja a földszinti előcsarnok.

A II. emeletre a főlépcsőn keresztül vagy liftekkel lehetne feljutni. Innen nyílnak a 4 darab skybox, a TV-közvetítés helyiségei, stúdiók, valamint egy konferenciaterem is, amely igény esetén a későbbiekben skyboxokká alakítható.

Földszinti alaprajz, forrás: K.S. stúdió

A III. emeleten, amely voltaképpen a főépület teteje, a televíziós közvetítésekkel kapcsolatosan kamerállások kialakítása történne meg.

A lelátók

A két rövidebb oldalon 4-4, a hosszabb oldalakon 6-6 szektor létesülne. A főlelátók 11 soros, a rövid oldaliak 4 soros kialakításúak, két soros rövid oldali galériával. Így áll össze az 5 323 darab fedett ülőhely. Belföldi meccsek esetében a vendégszektor és a hazai szektor székei kiszedhetőek. Az ülőhelyek felhajtható ülőfelületű, műanyag, törésbiztos, rögzített székek.

Kiegészítő létesítmények

A stadion telkének kis mérete miatt teljes értékű edzőpálya kialakítása a telken belül nem lehetséges, ezért két kisméretű, 40x20 méteres futsal pálya létesítését javasolták a tervezők, a főépület előtti parkoló területéből elvéve. A Törökbecse út felőli parkolóban 100 hely létesülne, a VIP parkolóban pedig tovább 103 (10 dolgozói, 7 akadálymentesített és 96 látogatói). Ezen felül itt alakítanák ki az 5 darab buszparkolót és a televíziós közvetítő kocsi helyét is. Kerékpárok és robogók elhelyezésére a körúti homlokzat előtt nyílna mód.

Lelátó I. ütem, forrás: K.S. stúdió

Lelátó II. ütem, forrás: K.S. stúdió

Egy lehetséges II. ütem

Amennyiben a jövőben a nézőszám megugrása miatt szűkösnek bizonyulna az új stadion, a tervezők egy II. kiépítési ütemlehetőségét is biztosítanák, amely az ötezer körüli befogadóképesség megduplázható. Ezért javasolják az első ütemben megépülő lelátó emelt szintű kerengős kialakítását. Bővítés esetén a galériaszerűen kialakíthandó második nézőtéri szint az első szint kerengőjéről nyílhat. A nézőtéri bővítés során képződő új higiéniai és vendéglátási igények a meglevő büfék és wc-csoportok bővítésével biztosíthatóak volnának, újabb bejáratok és a közlekedés alapvető átstrukturálása nem volna szükséges. A bővítéshez már az első ütemben szükséges a megemelt tető és az emeleti kerengő kialakítása.

A teljes, eredeti műszaki leírásd lásd a letölthető dokumentumok közt.

A műleírás szerkesztett változata
Kelecsényi Kristóf

 

vélemény írásához jelentkezzen be »