építészet : környezet : innováció

Az újjávarázsolt Groupama székház

Életünkben egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, a környezetünk védelme, ezáltal több hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a már elavult, régi épületeinket átalakítsuk és felhasználjunk belőle mindent, ami még menthető. Kolba Mihály és tervezőcsapata miközben modern épületté varázsolta a '60-as évekbeli Groupama székházat, igyekezett a fenntartható fejlődést is szolgálni.

Londonban talán nem lett volna kérdés, hogy a 2000-es években mit is kezdjünk a két épülettel („A” jelű Hungária krt. felöli és „B” jelű magasabb házzal), nagy valószínűséggel lebontották volna őket. Építészeti és kultúrtörténeti szempontból nagyon szerencsések vagyunk amiatt, hogy az ingatlan tulajdonosa megtartotta az „A” és „B” épületet, hiszen környezetünk védelme, a gyermekeink unokáink jövője miatti aggódás parancsolóan követeli tőlünk, hogy nem feltétlenül kell minden meglévő épületet lebontani és újat építeni helyette. Napjainkban napirendre került, hogy lehetőség szerint ne bontsuk el a régi, még használható épületeket, hisz ezek átalakításával - újjáépítésével hatalmas anyagi és fizikai erőforrásokat takarítunk meg, valamint megvédjük Földünket a környezeti katasztrófától is.

A leckét feladták, hiszen mai igényeket kielégítő modern irodaház tervezése volt a cél, de megkötötte a kezünket a meglévő épületek architektúrája, a megmaradó szerkezet - csontváz fizikai paraméterei és a beruházás költséghatékonyságának jogos igénye. Számunkra a legnagyobb kihívás az volt, hogyan tudunk a múlt század „a Holdra lépést is teljesítő csodálatosan bátor hatvanas éveiből” ránk maradt építészeti ikonok architektúráját megőrizve egy mai építészeti együttest varázsolni.

 

Groupama székház az átalakítás előtt - fotó: Vass Zoltán


Az 1960-as évek elején emelt „A” és „B” épületek az akkori kor brutális modernista stílusában épültek. „A” épület elképesztően „egyszerű” monumentális óriási téglahasáb tömege mai szemmel talán „unalmas és sematikus”, az 1960-as évek modern építészetének határtalan lelkesedését méltán tükrözi, szinte az ikonja az akkori időknek. „B” épület finom aszimmetrikus felfele törő toronyház tömbje „mai szemmel nézve már elfogadhatóbb”, szerintem szinte hibátlan, az Erzsébet királyné útja felöli ablak nélküli mészkőburkolatú impozáns oldalhomlokzata a 2001 Űrodüsszeia című film monolit hasábjára emlékeztet minket tervezőket - a látványától mindig megdöbbenek, amikor arra járok.

Az ingatlan tulajdonosa elhatározta, hogy több ütemben korszerűsíti az épületeket, így a fejlesztés is több tervezési és építési ütemben valósult meg. Az I. ütemben a „B” épületet alakították át korszerű, a jelenlegi igényeket is kielégítő bérirodaházzá és ideköltözött az „A” épületet bérlő OTP Garancia Biztosító - Groupama Garancia Biztosító is. A II. ütemben az „A” épületből három csillagos CAMPANILE szállodát terveztünk, de miután megkaptuk a jogerős építési engedélyt, jött a válság és leállt a szállodafejlesztés. Ezután egy A kategóriás irodaház tervezésével bíztak meg bennünket és a válságra való tekintettel a legfontosabb peremfeltétel az volt, hogy a lehető legkisebb beruházási költségből legyen hasznosítható az ingatlan. Szerencsére a „B” épületet bérlő GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt. érdeklődött az „A” épület iránt is és a tervezési munkában GROUPAMA szakemberei is részt vettek.


Groupama székház - tervező: Kolba Mihály - fotó: Vass Zoltán



Az elkészült fejlesztés végeredménye, hogy a Hungária körút és az Erzsébet királyné útja találkozásánál létrejött épület a GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt. központi rezidenciája lett, így teljes mértékben sikerült Megbízónknak hasznosítania az ingatlant. Nem mellékesen megőriztük és továbbvittük a múlt század '60-as éveinek egyedülálló architektúrájának a hangulatát, és reméljük, hogy sikeresen ötvöztük a mai építészeti elemekkel.

A Hungária körútra néző tervezett felső nagy előtető a megmaradó tető felépítményből nyúlik ki. Szinte adott volt a helye, szerkezetileg és az átépítés szempontjából a méretekhez képes minimális a változás, de a főhomlokzat és a teljes Hungária körút felöli kompozíció lényegesen megváltozott. Az előtető reprezentatívvá teszi az új irodaházat, kijelöli az út melletti fák és a hatalmas homlokzatban elvesző főbejáratot, és este kivilágítva növelheti az irodaház városképi jelentőségét.


Groupama székház - tervező: Kolba Mihály - fotó: Vass Zoltán



A Hungária körúti homlokzat közepén tervezett függőleges bordák a középen található főbejárat és a felső nagy előtető - „kalap” vizuális összekötő elemei, tagolják a hosszú monoton körúti homlokzati síkot és a hatalmas tégla tömb brutális architektúráját. A függőleges homlokzati bordáknak tűzvédelmi szerepe is van, az épület belső, vertikálisan osztott tűzszakasz határait tűzterjedési gátként választják el egymástól a homlokzaton. A jövőbeni belső alaprajzi, funkcionális változások lekövetése is feladata a bordasornak, mivel több helyen is lehet a tűzszakasz határ, emiatt lehetőség van a későbbiekben arra, hogy a használattól függően változzon a belső alaprajzi elrendezés.

Az „A” épület homlokzatára a jelenlegi kőburkolat kiosztással megegyezően kőporcelán kerámia burkolat került. Az oldal homlokzatokon a porcelánkerámia burkolat kiképzése visszatükrözi a régi kőkiosztás kapumotívumszerű kialakítását. A hátsó homlokzat régi „kő raszter” díszítése ugyanabból a kőporcelán kerámia burkolatból készült, mint a főhomlokzaton, viszont itt a porcelán kerámia táblákat ragasztással illesztették a homlokzati falszerkezetre. A régi, nagy ablaknyílásokat csökkentettük a hátsó homlokzat délnyugati tájolása miatt és „kitöltöttük” a meglévő nyílások szemöldökét hőszigetelt lemezburkolattal. A hátsó ablaknyílások átszabása jelképezi leginkább azt, hogyan próbáltunk apró, de határozott építészeti változtatásokkal a mai követelményeknek megfelelő architektúrát létrehozni.


Groupama székház - tervező: Kolba Mihály - fotó: Vass Zoltán



A hátsó homlokzat középső részét jelentősen átalakítottuk és egy teljesen újat terveztünk úgy, hogy figyelembe vettük az egész épület eredeti architektúráját. Az előtetőt a GROUPAMA kérésére terveztük, hogy a hátsó bejáratok és a közeli személygépkocsi parkolók fedettek legyenek, ezzel biztosítva a dolgozók "száraz lábas" belépését. Ez építészetileg illeszkedik az „A” épület hátsó homlokzatához, hiszen a párhuzamosan komponált három oszlopból és tartógerendákból álló acél tartószerkezet és a híd „háromlábas szerkesztése” összhangban van a hátsó homlokzat közepén tervezett párhuzamos „lamella-borda rendszerrel”. A tartószerkezet sötét bézs színe megegyezik a hátsó homlokzat lamella rendszerének színével.


Groupama székház - tervező: Kolba Mihály - fotó: Vass Zoltán



Megújuló energia, környezetvédelem: A „B” épületet 2007-ben terveztük. Felhívtuk Megbízónk figyelmét arra, hogy már rendelkezésre állnak azok a technikai és építészeti eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatalmas irodaház megújításának végeredménye egy „zöld irodaház legyen”. Sajnos abban az időben még Magyarországon nem jelent meg az irodaház fejlesztések piacán a megújuló energiák és a zöld minősítések használata, emiatt Megbízónk is úgy döntött, hogy nem áldoz a szükségesnél még nagyobb beruházási költséget annak érdekében, hogy energiatakarékos és környezetbarát legyen az épület.

2010-es években már követelmény volt az épüketek környezetbarát kialakítása ezért az „A” épület átépítésének tervezésénél már törekedtünk „zöld irodaház” létrehozására. A gázvezetéket elbontottuk így az épületben nincs gázbekötés, a hűtés-fűtés levegős hőszivattyúval üzemel és az összes világítótest LED energiatakarékos lámpa. Az épületet plusz hőszigeteléssel borítottuk, az ablakok üvegszerkezeteinek legmodernebb kiképzése lehetővé teszi azt, hogy a nap hő terhelésétől megvédjük a belső tereket, viszont a lehető legvilágosabbak maradjanak. Sajnos az utolsó pillanatban szükség volt hagyományos gépészeti hálózat és berendezések elhelyezésére is a nagyobb tárgyalók, egyterű irodahelyiségek nagy létszámigénye miatt.


Groupama székház - tervező: Kolba Mihály - fotó: Vass Zoltán


A legjobban úgy szolgáltuk a fenntartható fejlődést, gyerekeink és unokáink jövőjét, hogy nem bontottuk el a két hatalmas 1960-as években épült házat, hanem megtartva a teljesen lecsupaszított szerkezetét, csontvázát, újra felöltöztettük, újjávarázsoltuk a mai kor igényeinek és világának megfelelően. Talán a kész mű mutatja azt, hogyan lehetséges teljeskörű bontás helyett, a meglévő továbbélésével - megtartásával új minőséget, ma is jól használható, a mai időket is tükröző épületegyüttest teremteni.

Kolba Mihály

vélemény írásához jelentkezzen be »