Gazdaság

Bau 2009, München — nagy-nagy európai szakkiállítás

1/6

Mareile Kästner és Ravasz Ágota

Mareile Kästner és Ravasz Ágota
Mareile Kästner
BAU aluminium bemutató
BAU üveg bemutató
Mareile Kästner és Ravasz Ágota
Mareile Kästner
BAU aluminium bemutató
BAU üveg bemutató
1/6

Mareile Kästner és Ravasz Ágota

Bau 2009, München — nagy-nagy európai szakkiállítás
Gazdaság

Bau 2009, München — nagy-nagy európai szakkiállítás

2008.11.07. 09:55

A Promo vásárképviselet bemutatót rendezett a Münchenben kétévente megrendezésre kerülő Bau 2009 szakvásárról, mely Európában a legnagyobb ilyen szakmai rendezvény. Az eseményre kedvezményes jegy is elérhető lesz az építészhallgatók számára.

A Bau szakvásár új hármas jelszava: építészet/építőanyagok/rendszerek – tudhatták meg a jelenlévők Mareile Kästner projektreferenstől, aki részletesen ismertette a 2009. január 12–17. között tartandó eseményt. Az utóbbi vásárokon jelentősen emelkedett a külföldi látogatók száma, és erre számítanak jövőre is. A legtöbb látogatót küldő országok rangsorában hagyományosan Ausztria áll az élen (2007-ben 6678 látogatóval) Olaszország (2852) és Svájc (2244) előtt. Örvendetes módon emelkedik évek óta a közép- és kelet-európai országokból érkező látogatók száma. 2007-ben például Szlovéniából 1943, Oroszországból 1424, Törökországból 1409, a Cseh Köztársaságból 1292, Lengyelországból 814, Magyarországról 707 és Romániából 657 szakmai látogató érkezett. Szerte a világból is érkeznek szakmai látogatók, így például Iránból 949, Koreából 688 vagy Kínából 491 vendég érkezett Münchenbe.

 

Mareile Kästner és Ravasz Ágota
1/6
Mareile Kästner és Ravasz Ágota

Mareile Kästner
2/6
Mareile Kästner

 

 

Építész- és tervezőirodákat képviselő látogatók
Az elmúlt évek során főként a tervezők, építészek és építőmérnökök körében tudta jelentősen erősíteni profilját a Bau. Ebben a látogatói csoportban 2007-ben 38 %-os növekedést könyvelhettek el. A Bau 2007 látogatói közül 35538-an képviseltek építész- és tervezőirodákat, így ebben a célcsoportban a müncheni messze a legnagyobb szakmai rendezvény Európában, mint elsőrangú tájékozódási és ötletmerítési lehetőség a világ minden tájáról érkező tervezők, építészek és építőmérnökök szemében.

A kiállítók számának alakulása
A látogatók számához hasonlóan az elmúlt évtizedekben a kiállítók száma is gyarapodott, méghozzá a nehéz gazdasági helyzetű években is. A 2007-es év a 40 országból érkezett 2043 kiállítóval rekordot jelentett a Bau történetében, és a vásárváros mind a 180000 m2-ét is megtöltötték. A legtöbb kiállítóval büszkélkedő országok rangsora hasonlít a látogatóknál érvényes rangsorra. A kiállítóknál is Ausztria szerepel az élen (2007-ben 104 kiállítóval), majd Olaszország (69 kiállító) és Svájc következik (43 kiállítóval). A következő helyen 2007-ben Belgium szerepelt 35 kiállítóval Kína (31), Franciaország (30), Spanyolország (24), Lengyelország (24), Hollandia (20), Törökország (15), Kanada (15) és Szlovénia (11) előtt. A magyar kiállítók száma 2 volt, és várhatóan ennyi lesz 2009-ben is.

 

3/6

 

 

A szakvásár minden területére kiterjedő témák
Valamennyi építőanyagra kiterjedően a Bau 2009 szakvásár témakörei szinte minden építőipari ágazatban megoldásokkal szolgálnak, amelyek főként az építészek, tervezők és projektfejlesztők érdeklődésére számíthatnak.

  • Energiahatékony építés (homlokzat-technológia, napenergia-hasznosítás, hőszigetelés, passzívházak, energiagazdálkodás),
  • Épületfelújítás (épületek felújítása, helyreállítása és korszerűsítése),
  • Akadálymentes építés (tehát az épületek olyan kialakítása és berendezése, hogy  azokat bárki használhassa fizikai korlátoktól, életkortól függetlenül).

Új kínálati csoportok
A Bau szakvásár mindig mutat olyan témákat is, amelyek a jövőt vetítik előre. Kiemelkedő fejlődést mutat a természetes, mű- és megmunkált köves építészeti felületek kínálati csoportja, amely az A4-es vásárcsarnok elkülönített területén mutatkozik be mintegy 50 kiállító termékeivel és a Német Természetes Kő Szövetség standjával, amely az elérhető számtalan természetes kőfajtáról nyújt áttekintést.

A „Napenergia horizontjai” jelmondattal önálló területen mutatkozik be a B3-as vásárcsarnokban a napenergia-hasznosítás is annak jegyében, hogy miként lehet a napenergia-hasznosító berendezéseket igényes módon a homlokzatba építeni. Az itt bemutatkozó gyártók fotovillamos és naphő-hasznosító termékekkel mutatkoznak be. Szakvásárunk ezen a téren a Napenergia-ipar Országos Német Szövetségével folytat együttműködést.

Egyre inkább foglalkoztatja a tervezőket és az építészeket az a kérdés, hogy a felvonókat és mozgólépcsőket miként lehet integrálni az általános építészeti elképzelésekbe, ezért a BAU szakvásár a VDMA, a Német Gép-és Berendezésgyártók Szövetsége azonos nevű tagozatával ezt a kérdéskört is felkarolja: a C1-es csarnokban a kiállítók azt mutatják be, hogy miként lehet összhangot teremteni a biztonság, a kényelem és az igényes formai kialakítás között.

 

BAU aluminium bemutató
4/6
BAU aluminium bemutató

BAU üveg bemutató
5/6
BAU üveg bemutató

 

 

Különbemutató a felújításról
Az építési tevékenység mintegy 50 %-át az épületek felújítása, helyreállítása és korszerűsítése teszi ki Európában, ezért a Bau önálló kínálati csoportot szentel ennek a témakörnek a B0 csarnokban, beleértve az összes nemzeti és európai szintű kezdeményezést és tevékenységet. A bemutatott témakörök közé tartozik például az épület-diagnosztika, az akadálymentes építés, a hibák felismerése és elhárítása, az energiatakarékos építés, az épület-korszerűsítés mérvadó előírásai és törvényei, valamint a finanszírozás és támogatás.

Különbemutató: akadálymentes építés
Az „akadálymentes” fogalmat a fogyatékkal élő vagy idősebb emberek igényeinek teljesítésére vezették be azon filozofikus és szociális megközelítés alapján, mely szerint életkortól, fizikai állapottól vagy különleges képességektől függetlenül azonosnak kell tekinteni minden embert. Az építészet és a tervezés vonatkozásában a lakást és a lakókörnyezetet úgy kell alakítani, hogy a fogyatékkal és a fogyaték nélkül élő emberek lehetőség szerint önállóan és kényelmesen tudjanak benne élni.

Versenyek és díjak
A BAU 2009 szakvásár keretében ismét számos építészeti és mérnöki díjat adnak át.

A termékinnovációs díj célja az, hogy elősegítse a kifejezetten az épületfelújításban alkalmazható, jövőbe mutató termékötletek és szerkezetek fejlesztését. A díjat a BAU keretében harmadszor adják át.

Az „IT-re épül – a jövő építőipari szakmái” versenyen az építési folyamat optimalizálásában segítő, informatikai támogatású eljárásokat és probléma-megoldásokat tüntetik ki.

Az azonos nevű szakfolyóirat nevét viselő DETAIL esztétikai és szerkezeti díjat 2009-ben már harmadik ízben adják át olyan munkáknak, amelyek a kiemelkedő általános terven belül is újszerű részletmegoldásokkal tűnnek ki.

Az Innovációs díj, amelyet az AIT építészeti folyóirat és a xia Intelligens Építészet írt ki, az építőipar bármely területét kiszolgáló innovatív termékek tervezőit és gyártóit méltatja.

A DETAIL építészeti szakfolyóirat az Energia és fenntarthatóság szimpóziummal az építészet energia-hatékonyságának égető és aktuális kérdéseit feszegeti. A rendezvény célja, hogy az építészek, mérnökök, energetikai szakértők és a gyártók képviselőinek szakmai hozzászólásaival átfogó megközelítést nyújtsanak az építéshez, és bemutassák a fenntartható építés perspektíváit.

A Bauwelt építészeti folyóirat „Az első ház 1:1” díját 2009-ben már a hatodik alkalommal adják át, a pályázatra fiatal építészek, illetve építészirodák jelentkezését várják Európából és szerte a világból az első művük terveinek és fényképeinek benyújtásával.

Az archi-europe.com online portállal karöltve hirdette meg most első alkalommal a BAU szakvásár az ARCHI-BAU AWARDS díjat. Ezt az építészeti díjat a zöld épület, a homlokzatok és a belsőépítészet kategóriákban hirdették meg. A zöld építés kategóriában különdíjat írtak ki építészhallgatóknak is.

Szintén újdonság az építészeknek és építész-hallgatóknak kiírt ARCHI-CLIPS AWARDS díj, amellyel az épületekről vagy egyéb építményekről készült rövid videofilmeket tüntetik ki. A legjobb filmeket a BAU szakvásár keretében is bemutatják.

Már hagyománnyá vált az a nemzetközi kongresszus, amelyet a Bau alkalmából a német Szövetségi Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Minisztérium rendez. Ezúttal az energia és a fenntarthatóság lesz a téma.

A szakvásáron külön gondot fordítanak a nyelvi nehézségek könnyítésére, ezért minden előadás angol és német szikrontolmácsolással is hallgatható.

A sajtótájékoztatón Horváth Nóra, az  Interpress Travel képviselője elmondta, hogy fiatal szakemberek csoportjai számára kedvezményes utazást is szervezhetnek a müncheni szakvásárra.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk