építészet : környezet : innováció

Libeskind tervezte a Rheinzink új fogadóépületét

Szeptemberben nyitják meg a Rheinzink új fogadóépületét németországi székhelyén, az észak-rajna-vesztfáliai Dattelnben: az ún. Libeskind-Villa egy későbbi ökologikus típusház-sorozat mintaépülete.

Az innovatív és „dizájnos” megjelenésű RHEINZINK-standon nagy érdeklődést keltett az új Libeskind-Villa terve az idei müncheni BAU építőipari vásáron. Elsősorban az építészek, de a nagy létszámú látogatók közül sokan mások is felfigyeltek rá, hogy a cég a világhírű sztárépítész, Daniel Libeskind tervezésében új fogadóépületet épít németországi székhelyén, az észak-rajna-vesztfáliai Dattelnben.

 

a Libeskind-Villa látványterve - Rheinzink / Datteln
a Libeskind-Villa látványterve - Rheinzink / Datteln
a Libeskind-Villa látványterve - Rheinzink / Datteln

 

A projekt egy későbbi ökologikus típusház-sorozat mintaépülete. A Rheinzink „Folge der Idee” mottóval új honlapot is indított, amely alkotási ötleteket kíván nyújtani a természetes, bevonat nélküli – éppen ezért nemesen elegáns megjelenésű – RHEINZINK® fémlemezek építészeti alkalmazásához. A weboldal súlypontjában leginkább a Libeskind-Villa áll. A webes fotógalériából nyomon követhető az épület fejlődése, az extravagáns építészeti ötlet megvalósulását szolgáló szerkezeti megoldásoktól egészen a május 13-i bokréta-ünnepség videó-felvételéig. Mindezeken túl a honlap lehetőséget kínál az új épület megvitatására és véleménycserére az építészet aktuális kérdéseiről egy építész-levelezőfórum segítségével. A weboldal folyamatosan bővül az aktuális hírekkel.

A Libeskind-Villa tartószerkezete a Németországban már évszázadok óta bevált favázas építési móddal épült. A tartószerkezetben alkalmazott tömör fa mellett az épületben a többi területen is kizárólag környezetbarát építőanyagokat használnak. A kékesszürke RHEINZINK®-lemezből készült tető- és homlokzatburkolatok a fedésbe integrált, kívülről láthatatlan, Solar Thermie energiahasznosító rendszerrel készültek, amely – egy talajszondákkal működő hőszivattyúval együtt – építészeti szempontból is előre mutató megjelenésű, egyben tartós fűtési rendszert hoz létre. A rejtett napkollektoros fémlemez fedés a Rheinzink cég által kifejlesztett fedési megoldás, amely nemcsak az időjárási hatások ellen véd, hanem hasznosítja a nap energiáját is. A tetőn nem jelenik meg semmilyen abból kiugró – az összképet rontó – szoláris felépítmény. Ezt a multifunkciós épületburkolatot nevezi a Rheinzink második generációs szoláris rendszernek. A lemez titáncink alapanyaga környezetbarát módon gyártható és újrahasznosítható, mivel nemes anyagán semmilyen mesterséges bevonat nem szükséges az időjárás elleni további védelemként.

 

a Libeskind-Villa látványterve - Rheinzink / Datteln
az energiatakarékos fogadóépület rendszersémája - Rheinzink / Datteln

 

Az új fogadóépület belsejében is olyan anyagokat alkalmaznak, amelyek környezetvédelmi innovációs kitüntetést kaptak, vagy legalábbis az Építészeti és Környezeti Intézet (Institut für Umwelt und Bau) ECO-termékengedélyével rendelkeznek (az ISO 14025 szabvány 3. része szerinti minősítés alapján). A hőszigetelést új fejlesztésű ásványgyapot szigetelőanyag biztosítja, amelynek hővezetési tényezője mindössze 0,032 W/mK. A fűtés és a hűtés egy intelligens padlószerkezeten keresztül történik, amely lehetővé teszi az áramló levegőből a hővisszanyerést is. Mindezekkel az épület fűtési energiaszükséglete jelentősen lecsökken. A koncepció része a más jellegű környezeti erőforrások tudatos felhasználása is: így a környezettudatos csapadékvíz-hasznosítás. A műszaki kialakítás olyan, hogy a Rheinzink-tetőről lefolyó esővizet összegyűjti, és a vécék öblítésére használja. Ezzel a megoldással évente 28000 liter ivóvíz megtakarítása válik lehetővé. Az energiatakarékossági rendelet legújabb előírásainak való megfelelés és a légtömörség vizsgálatát az Észak-Rajna-Vesztfáliai Ökoközponttal együttműködésben végezték.

A következő hetekben az épület külső részein már csak a bádogos munkákat, valamint a környezetrendezést kell elvégezni. Belül viszont még jelentős feladatok várnak kivitelezésre: szeptember végéig be kell fejezni az épület gépészeti rendszereinek, belső berendezéseinek és burkolatainak szerelését: a padló-, és falburkolatokon túl egészen a konferencia-technikáig.

forrás: Rheinzink

vélemény írásához jelentkezzen be »