építészet : környezet : innováció

Beregszász út - újratöltve

Újabb lakóegyüttessel gyarapodott a XI. kerületi Beregszász út: Basa Péter, Fernezelyi Gergely DLA és Reisz Ádám tervei alapján készült el a kerületi Pro Architectura-díjjal jutalmazott Bereg Lakókert, a Vadász György, Váncza László és Miltényi Miklós nevéhez fűződő épületek közelében. A két szomszédot nemcsak a helyszín, hanem a hasonló gondolkodás, lépték és tömegformálás is rokonítja.

Bevezetés
A terület közel vízszintes, a Budaörsi út felé 1,5 métert esik 85 méteren. Északkeleti oldalán a Beregszász út található, amit jelenleg a telkünktől egy csapadékvíz elvezetésére szolgáló árok választ el, amelyet a rendezési terv lefedni javasol. Délkeletről az Ugrin Benedek utca, délnyugatról és északnyugatról a szomszédos telkek határolják. A délnyugati oldal közepén a Petz Samu utca a telkünk határán ér véget. A környező lakóépületek közül a Vadász György, Váncza László és Miltényi Miklós által a 90-es években tervezett többlakásos, tömbszerű lakóépületek a meghatározóak. Ezek az épületek mind épülettömegben, mind építészeti megjelenésben meghatározzák a környezet hangulatát. Telkünktől délre, az Ugrin Benedek utca túloldalán áll a Baumgartner autószalon épülete.

A telek beépítését jellemzően a kötelező méretű elő-, és oldalkert-mélységek határozzák meg. A Beregszász utcai oldalon azonban a rendezési terven jelölt 5,0 m-es előkertet jelölő építési vonal a későbbi rendezési terv szerinti, kötelezően a telekhez csatolt közterület folytán módosult. Az új építési vonal a szomszédos beépítésekhez illeszkedik, amely az új Beregszász úti telekhatártól kb. 11,6 m-re található. Így az építési hely éppen kiadta az előírások által is meghatározott 45%-os beépíthetőséget.

 

Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Épülettömegek, illeszkedés
Amikor a telkünkön érvényben lévő rendezési terv alapján kialakítottuk a beépítést, nem az előírások sugallatát követtük - melyek egy egységes tömegű intézmény elhelyezését határozták meg -, hanem épületünkkel inkább a szomszédos lakóépületek tömegarányait kívántuk megidézni. Így született meg a földszintjén egységes, emeletein azonban három, a Vadász és társai által tervezett épületek léptékének megfelelő arányú épülettest. Épületünket a Beregszász út felőli építési vonalra illesztettük, és innen szerkesztett derékszögű koordinátákkal alakítottuk ki a földszintjén szabályos téglalap formájú épülettömeget, a két belső udvarral. A két oldalkertben a kötelezően tartandó 6,5 m távolságon túl a telekhatártól mért tűztávolságot is figyelembe vettük, az emeleten konzolosan kiálló épületrészekkel is. A terepszint alatt is biztosítottuk az oldal-, és előkertek beépítetlenségét.

A terep emelkedését épületünkben egy finom lépcsőzéssel követtük le, ami a földszinten 35 cm-t emelkedő rámpákat eredményez. Így a földszinti lakások kertjeit a finom szintkülönbségek  kellemesen szeparálják. A négy emelet feletti tetőszint visszahúzott homlokzatokkal, tetőteraszokkal, valamint építészetileg meghatározó előtetőkkel és pergolákkal épül.

Funkcionális elrendezés
Az épületünk függőleges közlekedőrendszere három füstmentes, túlnyomásos lépcsőházból áll. A lépcsőházak mindegyike homlokzati ablakokkal rendelkezik, így füstmentes előtér csak a pincei garázsszinten készült. A lépcsőházak a homlokzati üvegfalakon keresztül természetes megvilágítást kapnak, és a füstmentes előterek lezárására szolgáló elválasztás üvegtégla-falán a belső közlekedők is természetes fénnyel megvilágítottak.

Parkolás, garázs (-1. szint)
Az 81 férőhelyes teremgarázs a Beregszász út felől közelíthető meg, 17%-os rámpán. Két mozgássérült parkolóhely készült és két motorbicikli számára is kialakítottunk parkolóhelyeket. A terep lépcsőzését lekövetjük a pinceszinttel. A garázst az épület másik végéig folyamatos, átlagosan 1,5 %-os lejtéssel építettük. Műgyanta padlóburkolatot terveztünk, mely a csurgalékvíz elvezetésére is alkalmas. A garázs szellőzését gravitációs módon alakítottuk ki. A lehajtó rámpa rácsos lezárása biztosítja a levegő beáramlását, a garázs ellentétes oldalán a földszinti virágvályúkba rejtett szellőzők biztosítják a levegő kijutását. A garázs két kiszögellése is önálló szellőzési lehetőséggel rendelkezik A garázsszinti tárolók rácshálóval leválasztott helyiségek, a garázzsal egy légterűek A középső lépcsőházhoz tartozó tároló folyosó, és a vele egy légtérben lévő tárolók önálló szellőzést kapnak.

 

 
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Földszint
Az épületünk bejáratát a középső torony alatt, könnyed aszimmetriával helyeztük el. A Beregszász út felőli főbejárat a kerítés építészeti megjelenésébe komponált kukatároló és fedett kertkapu építményén keresztül vezet a lakóépülethez. A terep adottságaiból adódó szintkülönbséget (1,20 m) a felvezető lépcső, valamint a babakocsival és biciklivel is járható rámpa hidalja át. A főbejárattal ellentétes oldalon, a Petz Samu utca irányába egy hátsó gyalogos bejáratot is terveztünk.

Az épületbe lépve, balra a babakocsi-bicikli tárolót találjuk. A kőburkolatot az előcsarnokban is a külsőre jellemző, könnyed, színes üvegfelületek díszítik. Innen három lépcsőfok vezet a földszinti  fogadótérbe, amely egy fedett-nyitott, épület alatti térrel is kibővül, ahol kis kerti pad és vízmedence kapott helyet csobogóval. A fogadótérből közvetlenül indul a középső épülettorony lépcsőháza. A belső udvarok mentén kialakított, két-két fedett közlekedő nagyvonalúan biztosítja a két szélső torony közlekedőmagjainak feltárását. A belső udvarokat intenzív zöldtetővel, bokrokkal és dísznövényekkel terveztük. A belső terű közlekedők mesterséges szellőzést kaptak, így álmennyezettel, valamint sötét tónusú greslap padlóburkolattal készültek.

A lakások a zárt előterekből és a nyitott folyosókról egyaránt nyílnak. A Beregszász út felé kisebb, másfél szobás lakások kaptak helyet, köztük a gondnok számára készült, bejárat melletti lakással. A belső oldalon nagyobb, két és fél szobás lakásokat helyeztünk el. A belső közlekedő a terepszint változásához igazított lakások szintkülönbségeit rámpákkal hidalja át. A földszinti lakások mindegyike kertkapcsolatos. A lakások előtt bangkirai fapallós teraszok készülnek, melyek szélét 60 cm-es veteményes kert zárja. A teraszokat 70 cm-es magasságú kőburkolattal ellátott virágvályúk választják el egymástól. A kertek a belső padlószintek alatt 10 cm-rel vízszintesen készülnek, amit az eredeti terepszintre a kerítés legfeljebb 1,00 m magas lábazata rendez vissza.

 

Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
  

 

I. emelet
A két szélső toronyban 5-5 lakás, a középső toronyban 4 lakás kap helyet. Tornyonként egy-egy lépcsőház vezet az emeletekre. A közlekedőfolyosók belső terűek, mesterségesen szellőztetettek. A függönyfallal határolt túlnyomásos lépcsőház a tűzvédelmileg megfelelő üvegtégla falba épített, üvegezett ajtóval kapcsolódik a közlekedőhöz, így természetes megvilágítást is biztosít. A közös területek sötét tónusú greslappal burkoltak. A közlekedő belső falai a homlokzati színeknek megfelelő színezést kaptak.

A lakások bejáratai lehetőség szerint minél szeparáltabban készültek. A bejárati ajtók tűzvédelmi szempontból nehezen éghető besorolású, tömör fa nyílászárók. A lakások egy plusz két félszobásak, vagy kettő plusz félszobásak. Az Ugrin Benedek utca felőli "A" tömbben a délnyugati saroklakás háromszobás, a mellette lévő lakásban két teljes szoba kapott helyet. Azok az első emeleti lakások nem kaptak erkélyt, amelyek a földszintes lepények tetején lévő önálló tetőkertekre nyílnak. A többi lakás mindegyike erkéllyel rendelkezik. A tetőkerti teraszok bangkirai fapallós kivitelűek,  mellettük füves tetőkert, illetve virágvályúban bokros növényzet található. Az erkélyek felváltva hol fémpálcás korláttal, hol tömör vakolt mellvéddel készültek, fagyálló, csúszásmentesített kerámialap burkolattal. Az erkélyek szegélyét és a mellvédek tetejét festett alumínium elem zárja. A parapettel rendelkező ablakok külső könyöklőit szintén alumínium elemek szegélyezik. A lakások hidegpadlós helységeiben greslap, a szobákban laminált padló készült.

Általános emelet (II.-IV.)
Az emeleteken az elsővel megegyező lakáskiosztás készül. A konzolos épületrészeken azonban itt már minden lakás önálló erkéllyel rendelkezik. Az erőteljesebb konzol folytán valamivel nagyobb lakások alakultak ki. Az "A" toronyban szintenként három darab kettő plusz egy félszobás lakás, egy kétszobás, a délnyugati sarkon pedig egy három plusz egy félszobás nagylakás készült. A középső "B" toronyban szintenként két háromszobás és két, kettő plusz egy félszobás lakás található. A "C" toronyban öt darab, kettő plusz egy félszobás lakás kapott helyet.

A lakások erkélyei legalább 1,50 m szélesek. A nappali szobák minimum 20,0 m2 alapterülettel rendelkeznek. A lakásokban önálló étkező-konyha helyiség készült, mely mindenütt természetes megvilágítású és szellőzésű. Minden lakás vagy kamrával, vagy önálló szellőzésű kamraszekrénnyel rendelkezik. A belső terű helyiségek, fürdőszobák, WC-k gravitációs módon szellőznek.

A lakások árnyékolását a konzolos épületrészek, az egymás fölé épülő erkélyek, illetve az előtetők biztosítják. Emellett az épület összes nyílászárója redőnnyel készül. A tetőszinteken visszahúzott homlokzati falak mögött tornyonként három-kettő-három penthouse-típusú nagylakást alakítottunk ki. A homlokzataikat jellemzően nagyméretű nyílászárókkal terveztük. A lakások körüli tetőterasz bangkirai fapallós, a mellvédfal tetejét festett alumínium elem zárja. A vizes helyiségek előtt és a sarokszobák egyik oldalán a teraszon zöldtető készül, ami segíti a lakások elválasztását.

 

Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás
Beregszászi úti társasház - FBI Studio Építészműterem, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Szerkezeti leírás
A talajmechanikai vizsgálat alapján a terület talajviszonyaiban a duzzadó agyag jellemző. Épületünket így lemezalappal terveztük, amely a pinceszint lejtését a támaszkodó oldalon lépcsőkkel a tetején lejtésben kialakítva biztosítja. A rétegvizek kezelésére a pince oldalfalát talajvíznyomás elleni szigeteléssel láttuk el, amely a vizet az épület körül kialakított szivárgó rendszerbe vezeti. A lemezalap alatt is paplanszivárgó rendszer készült, amelynek vizét szintén a drénrendszer vezeti el a Beregszász út mentén található árokba.

Az épületünket egy helyen dilatálnunk kellett, hiszen a teljes épülethossz meghaladja a 80 métert. A dilatáció csak a pinceszinti és a földszinti épületrészen jelentkezik. A földszinten a dilatáció a lakáselválasztó falakban rejtőzik, akusztikailag is megfelelő épületszerkezeti kialakítással. A felmenő szerkezet pillérvázas, a födémek 22 cm vastagságúak. A homlokzati falak Porotherm 38 hőszigetelő téglából készültek, hőszigetelő vakolattal. A lakáselválasztó falak 30 cm-es mészhomok téglából, a válaszfalak kétrétegű gipszkartonból épültek. A parapetfal felett a tömör elválasztó mezők rétegrendje a belső oldalon 8 cm betonfalból, 12 cm kőzetgyapot hőszigetelésből, légrésből, valamint a nyílászárók profiljával rögzített, színes üvegtáblákból áll. Az ablakok alatti parapet 20 cm-es Porotherm fal, 10 cm hőszigeteléssel. 

A homlokzatok a földszint teljes szintmagasságában süttői, gazdabányai mészkő burkolatot kaptak. Az emeletek vakolt fehér fallal, az erkélyszegélyek, a tömör mellvédek festett alumínium elem lezárással készültek. Az acél korlátokat sötétszürke színűre mázoltuk. A nyílászárók metál szürke színű, műanyag kivitelűek. A tömör mezőkben a nyílászáró nem látszó keretére narancs színű  üvegtáblák kerültek.


Bereg lakókert - Beregszász úti társasház

vezető tervezők: Basa Péter, Fernezelyi Gergely DLA, Reisz Ádám
építész munkatársak: Varga Koritár Krisztián, Kiss Dávid, Kós Julia
szakági tervezők: Kerek István, Pintér Tamás, Petkovics János, Geiger Nóra
generáltervező: FBI Studio Építészműterem

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010-11
bruttó szintterület: 10.000 m2
bruttó beruházási költség: 1,6 mrd
építtető: OTP Ingatlan Zrt.
generálkivitelező: Stettin Hungária

 

vélemény írásához jelentkezzen be »