építészet : környezet : innováció

Borról, fejfájás nélkül

Gasztronómiai forradalom zajlik ma idehaza, ami a rántás minősége mellett, a belső terek minőségére is jótékony hatást gyakorol. Sütő Kata és Sütő László tervezőpáros borszaküzlete a Lipótvárosban.

Gasztronómiai forradalom zajlik ma idehaza, ami a rántás minősége mellett, a belső terek minőségére is jótékony hatást gyakorol. Az utóbbi időben szép számmal újulnak meg pincészetek, éttermi enteriőrök, fűszeresek, csemege üzletek, egyebek. Nemrégiben a Balassi Bálint utcában DropShop néven nyílt borszaküzlet.         

 

DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
 

 

A tervezők számára a feladat, a megrendelői igény nagyon világos és tiszta volt: a bor köré legyen szervezve a tér. Ugyancsak elvárásként jelentkezett, hogy a terv megvalósítása beleférjen egy igen  minimális költségvetésbe. Ezen túlmenően a tér alakításában, a pult, az üzlettér helyének megválasztásában, kvázi a térbelső „felöltöztetésében” teljesen szabad kezet kaptak az alkotók. A belső tér nyers karakterének alakításában tehát a takarékosság éppúgy szerepet játszott, mint a borászati technológiához illő ipari, indusztriális hangulat megidézésének igénye.

 

DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
 

 

Például a vakolatnélküliség nem művi, direkt létrehozott felületképzési elgondolás, hanem a hely eredeti adottságainak felhasználása, bár az is igaz, hogy ennyivel is kevesebb festéket, glettanyagot kellett megvásárolnia a megrendelőnek. Ennek ellenére bizonyos csomópontok kialakítása kiemelt figyelmet kapott. Aki a bárpulthoz ül, az az egyik legnagyobb itthoni forgalmazó legújabb  innovációján alapuló műgyanta könyöklőjén támaszkodhat. A borbár és szaküzlet grafikai arculata, logója ugyancsak meglévő adottság volt. Berta Gábor munkája a tervezők számára azonban nem kötöttségként, hanem inspirációs forrásként szolgált.  Mindazonáltal a design-klasszikusnak számító, 1950-ben gyártásba került, a Charles és Ray Eames házaspár által tervezett DAR székek mellett a svéd bútorgyártó kínálatából választották ki a belsőépítészek a polcok, a székek, a lámpák jelentős részét. A végeredmény felől nézve a költséghatékonyság nem vált az esztétikai tartalom kárára. Bútorrá változnak a fa borosládák, a pilisből származó farönkök kis asztalként funkcionálnak.

 

DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
DropShop - Sütő Kata és Sütő László
 

 

A végeredmény a gyártelepi loftok karakterét idéző nyers belső tér nem tereli el a figyelmet a lényegről, - a borról, magáról.        

Belsőépítész: Sütő Kata és Sütő László, Suto Interior Architects
Grafikai terv:  Berta Gábor

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »