építészet : környezet : innováció

Brouwerstraat (BRO)

A Leuven városában található sörgyár területének komplex újrahasznosítása valósult meg a Bogdan & Van Broeck Architects tervei alapján, amelynek fő célkitűzése volt a megmaradt ipari örökség revitalizációja, minél kevesebb bontás árán. A meglévő épületekbe különféle átalakítások során loft-lakások kerültek és új tömbök is épültek. A projekt a Bukaresti Építészeti Biennálé nyertese és jelölték a 2011-es Mies Van der Rohe díjra is.

A helyszín a Leuven egyik negyedének belsejében található egykori sörgyár, közel a központhoz. A telek gyakorlatilag három zónára osztható. Az egykori istállók tömbjébe sorházak kerültek, a maláta-házból pedig loft lakásokat alakítottunk ki. A sörgyár hátsó területére, amelyet a Dijle folyó határol, 6 patio villa épült. Azért, hogy a projekt sokféle feltételnek és követelménynek meg tudjon felelni, s hogy gazdasági értelemben is megtérülő legyen, itt csak nagy beépítési sűrűségről (kihasználtságról) lehetett szó.

 

Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

Az ipari örökség átalakítása lakó funkciójú területté nagyon összetett feladat volt. Az épületek rossz állapotban voltak, szerkezetük, tipológiájuk messze nem volt racionálisnak mondható. Az egykori istállók a szomszédos parcellák mentén épültek, így természetes fényt csak az egyik oldalon kaptak, s meg kellett oldani, hogy másodlagos fényforrást biztosítsunk a tetőkön elhelyezett nyílások soraival.

 

Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

A központi maláta-ház szintjeinek belmagassága csupán 1,80 m volt. Annak érdekében, hogy az épület történelmi rétegei olvashatóak maradjanak, a régi ablakok nyílásait helyenként feltöltöttük új téglafalazattal, az új padlómagasságokhoz igazodó ablakokat pedig kivágtuk. Így a homlokzatok palimpszeszt alkotva, egymásra helyezett rétegekből mesélik el az épület és a terület történetét.

 

Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects

 

A nyitott telek végét nyugati oldalról kis sorházak és azok kertjei határolják, keletről a folyó a középkori városfal mentén, majd északról a maláta-ház magasba emelkedő tömbje zárja le. Annak érdekében, hogy a hat új villa alkalmazkodjon ezen körülményekhez, valamint mindezek mellett biztosítva legyen a magánszféra is, továbbá a megfelelő benapozás, beépítési sűrűség és megközelíthetőség, két eltérő és nagyon speciális tipológiát fejlesztettünk ki. Vak homlokzatok visszaverik a napfényt a szomszédok irányába, emellett orvosolják a privát területek problémáját. Gondosan választott nyílásméretekkel és pozícióikkal sikerült állandó napfényt biztosítani és vizuálisan hangsúlyos elemekre irányított nézőpontokat létrehozni, mind a belső privát zóna felé fordulva, mind a szomszédos városi szövet érdekesebb szilánkjaira fókuszálva.

 

Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Sorházak és loft-lakások, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

Szerkezeti és mérnöki szinten a projekt már több volt, mint kihívás: annak érdekében, hogy az új villák alatt létrehozott mélygarázst elérhessük, egy rámpát kellett kialakítani a volt istállók épülete előtt, amelyhez egy beton alagutat kellett a maláta-ház alatt létesíteni, annak megerősített alapjai mellett. Építészeti és szerkezeti mikro-műtétek sorozata ment végbe, hogy új életet injektálhassunk a meglévő helyi sörfőzde maradványaiba. Szerencsére a színvonalas kivitelezés és a precíz tervezési munka eredményeképp a lakások nagyon hamar elkeltek.

Sümeghy Áron
Bogdan & Van Broeck Architects  


terület: Brouwerstraat, Leuven, Belgium
ügyfél: ERTZBERG
építészet: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS (VBM architects alatt indult)
építész munkatársak: Miguel Steel Lebre, Karel Burssens, Linde Stellamans
statika, gépészet: ARCADE
beépített terület: 2 990 m²
épület bekerülési költsége: 3 510 000 € + áfa
építés éve: 2010
fotók: Toon Grobet

 

Kapcsolódó oldalak: 
Belgiumi rozsdaövezetek - Sümeghy Áron tudósítása a brüsszeli Bogdan & Van Broeck irodából
Media & Design Akadémia (KHLiM)

Vasúti karbantartó műhelyek területe, Leuven, Belgium (CWK)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »