építészet : környezet : innováció

Media & Design Akadémia (KHLiM)

A belgiumi Genk egykori szénbányája új oktatási és kulturális központként születik újjá a Bogdan & Van Broeck Architects tervei alapján. A koncepció alapját az ipari örökség megőrzése és kortárs újraértelmezése adta, amely a színekben, anyaghasználatban és a puritán megjelenésben tükröződik. A projekt a Bukaresti Építészeti Biennálé nyertese és jelölték a 2011-es a Mies Van der Rohe díjra is.

A Media & Design Akadémia, része a C-Mine nevű új oktatási és kulturális klaszternek, amely egy korábbi szénbánya területén helyezkedik el. A projekt kezdetétől fogva a következő szempontokat és követelményeket vettük figyelembe: a korlátozott költségvetés, új didaktikus oktatási módszer támogatása, egy meglévő mélygarázshoz való illeszkedés, valamint a környezet erős ipari örökségének átültetése. Legfőbb célja pedig az, hogy ösztönözze a kreativitást és az innovációt: a közlekedők területei tulajdonképpen részévé válnak, elősegítik az új oktatási módszer érvényesülését és egy nyitott oktatási terepet formálnak, egy interaktív tér-rendszert, a társadalmi érintkezést és az eszmecserét segítő tér-együttest, diákok és a tanáraik számára.

 

Az egykori szénbánya területe
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects, fotó: Thomas Mayer
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

Az épület funkcionális követelményeinek kielégítésén túl fontos szempont volt a rugalmas, variálható, szabad térszervezés. Ezt nem csupán maketteken, de virtuálisan bejárható modellen is számtalanszor ellenőriztük a tervezés során. Szükség volt rá, hogy mindenki benne éljen a térrendszerben és képes legyen annak sok mindenre kiható komponenseire nézve változtatásokat, finomításokat eszközölni. Ez egy nagy térbeli kirakós játék volt, amit úgy próbáltunk meg összerakni, hogy rendszerének alapjai világosak legyenek mindenki számára, a diákok számára is. Az épületet azonban fel kell fedezni, be kell járni, meg kell ismerni ahhoz, hogy a kirakós játék összeálljon. Egyszerű, határozott irányok, a térben tudatosan szervezett sorolások, színek, gesztusok segítik a jó tájékozódást.

 

Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects, fotó: Thomas Mayer
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

A homlokzat perforált horganyzott acélja, a szén molekuláris szerkezetére utalva anyagában kapcsolódik az egykori bánya acélból készült felvonó tornyaihoz, amelyek műemléki védettséget élveznek. Az ipari megközelítés ellenére, az épület nem tűnik nehézkesnek: az áttört homlokzat csipkeszerűen finom és lágy megjelenést biztosít. Mindemellett természetesen napfény elleni árnyékolást, valamint a privát szféra és a közösségi funkciók közötti határt is hivatott megteremteni.

 

 
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects
Media & Design Akadémia - Bogdan & Van Broeck Architects

 

Az épületen belül szintén nyomot hagy az ipari építészet. A vasbeton szerkezet és az összes elektromos, mechanikai és technikai felszerelés látható maradt. Ez az emberközpontú, low-tech világ kitűnően alkalmazkodik a kortárs infrastruktúrához és az iskola funkcionális elrendezéséhez. Csak könnyű, átlátszó szerkezetek, hálók és áttetsző polikarbonát falak választják el a tereket, minimális jelenlétük a térbeli folytonosságot biztosítja.

Sümeghy Áron
Bogdan & Van Broeck Architects  

Nyertes munka a Bukaresti Építészeti Biennálén / Mies Van der Rohe Award 2011 jelölt

 


terület: C-Mine, Genk, Belgium
ügyfél: Collegium Catholic Limburg
építészet: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS (VBM architects alatt indult)
építész munkatársak: Miguel Steel Libre, Martin Lepej, Tomas Liekens, Áron Sümeghy
statika, gépészet: Grontmij Zaventem
beépített terület: 7 000 m²
épület bekerülési költsége: 6 700 000 € + áfa
építés éve: 2009
fotók: Hennie Raaymakers, Thomas Mayer

 

Kapcsolódó oldalak:
Belgiumi rozsdaövezetek - Sümeghy Áron tudósítása a brüsszeli Bogdan & Van Broeck irodából
Vasúti karbantartó műhelyek területe, Leuven, Belgium (CWK)
Brouwerstraat (BRO)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »