építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Vasúti karbantartó műhelyek területe, Leuven, Belgium (CWK)

Leuven Kessel-Lo városrészében található egykori vasúti karbantartó műhelyek területén egy új lakónegyed született a Bogdan & Van Broeck Architects tervei nyomán. Az együttes sorházainak alapképlete a hagyományos városi blokkok megfordításából született meg. Az építészek az egymásra halmozott téglaburkolatú kubusokból építkezve változatos formavilágot teremtettek.

A tervezés során arra törekedtünk, hogy az egykori vasúti karbantartó műhelyeket magába foglaló barnamezős területet egy új közösségi központtá alakítsuk át Leuven Kessel-Lo városrészében, elkerülve a tabula rasa-t, ami a területre eddig jellemző volt. A sorházakból, lakásokból és szolgáltató funkciókból felépülő új városi blokk léptékében és anyaghasználatában is utal a vasúti műhelyek történeti hátterére. Számos egyedi tervezési döntés segítette az életminőség színvonalának emelését: A lakók és az utca közötti kapcsolat intenzívebbé tétele érdekében a hagyományos belga városi blokkot megfordítottuk: a belső megközelítést biztosító utca belülre került és a kertek a blokkokon kívülre, az utcafrontra. A homlokzatképzés ugyan hűen visszaadja a tipikus belga sorházak képét, ahol általában a történések a hátsó udvaron vannak, de ebben az esetben az életet visszacsempésztük az utcára.

 

Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects

 

A projekt úgy kezeli a nagy léptékű lakóegyüttest, hogy abban felismerhetőek maradnak az egyéni, elkülönülő egységek. A tömegképzés teljes mértékben az eltérő belső tipológiákra reagál, melyekben a tulajdonosok megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb lakástípust. Amellett, hogy a fenntarthatóságra vonatkozó jelenlegi magas színvonalú előírásokat is kielégíti (zöld tetők, magas követelményeket teljesítő hőszigetelő anyagok, alacsony energiaigény, életciklushoz igazodóan választott anyagok stb.). A projekt gazdaságossága egy magasabb lépték szintjén válik igazán olvashatóvá: újrahasznosít egy volt ipari területet, amit egy sűrű beépítéssel ötvöz (60 lakóegység/ha), privát terekkel és téri minőséggel. A szociális fenntarthatóság megteremtődött azzal, hogy az embereket a projekthez csatoltuk, a projektet pedig a városhoz.

 

Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
Új városi blokk, Leuven - Bogdan & Van Broeck Architects
 

 

Anyaghasználatban nem volt nagy mozgásterünk. Hamar beletörődtünk abba, hogy a generálkivitelező a téglát részesítette előnyben és ezt már a pályázati kiírás után is tényként kezeltük. Igyekeztünk szolid, játékos megjelenést biztosítani és inkább a belső térstruktúrákra fektetve a hangsúlyt, minőségi lakásokat alkotni. Költséghatékonyság szempontjából az eltérő blokkok ütemezéséhez igazodóan összesen négy, alapjaiban eltérő típust készítettünk, de összesen tíz variáció született ezen négy fő típus apróbb eltéréseivel együtt. Ezekben 1-4 szobás egységeket alakítottunk ki. Három blokk alatt mélygarázs van, amelyek az utolsó ütem részeként idén júliustól kivitelezendő blokk igényeit is kiszolgálják, megfelelő számú kerékpártárolóval együtt. A lakóegységek kisebb apartmanoktól (55-60 m2) egészen a nagy egységekig (150-160m2) terjednek. A projekt kisgyermekes fiatal párokat céloz meg fő vásárló csoportként, de mellettük egyedülálló fiatalokat is. Helyi viszonylatban nagyon kedvező áron lehetett hozzájutni az ingatlanokhoz, amelyek egyik fő szerződésbeli feltétele volt, hogy azokat 20 évig nem adhatják el tulajdonosaik.

Sümeghy Áron
Bogdan & Van Broeck Architects  


terület: Vasúti karbantartó műhelyek területe, Kessel-Lo, Leuven, Belgium
ügyfél: Matexi Projects & AGSL Leuven (Public-Private Partnership)
építészet: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS (VBM architects alatt indult)
építész munkatársak: Miguel Steel Lebre, Philip Stessens, Áron Sümeghy, Maxime Czvek, Steven Stessens
statika, gépészet: BSTK
beépített terület: 32 138 m²
épület bekerülési költsége: 25 000 000 € + áfa
építés éve: 2006-2012
fotók: Leo Van Broeck, Olmo Peters, Matthias Van Rossen

 

Kapcsolódó oldalak: 
Belgiumi rozsdaövezetek - Sümeghy Áron tudósítása a brüsszeli Bogdan & Van Broeck irodából
Media & Design Akadémia (KHLiM)
Brouwerstraat (BRO)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »