építészet : környezet : innováció

Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázata - Sajtos Gábor és munkatársainak terve

Sajtos Gábor és munkatársainak célja egy olyan karakteres, funkciójának maximálisan megfelelő, költséghatékonyan megépíthető és gazdaságosan üzemeltethető épület létrehozása, amely a környezetével és használóival aktív kapcsolatba képes kerülni.

Építészeti koncepció

Célunk egy olyan épület létrehozása, amely a környezetével és használóival aktív kapcsolatba képes kerülni. Az épület nem egyszerűen a sportpályák mellé telepszik, hanem annak szerves részévé válik, intenzív párbeszédbe kerül azzal. Építészeti koncepciónk alapja, hogy egy karakteres, funkciójának maximálisan megfelelő, költséghatékonyan megépíthető és gazdaságosan üzemeltethető épületet hozzunk létre extra, költséges műszaki megoldások használata nélkül, azonban átgondolt és alapos tervezés révén magas építészeti minőségben. A tervezés során a környezettudatos és energiatakarékos kialakítást szemelőt tartottuk.

Helyszínrajz, Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázata - Sajtos Gábor és munkatársainak terve

Beépítési javaslat

A tervezett sportcsarnok telepítésénél a terep adottságait maximálisan kihasználjuk, ennek előnyeit az épület javára fordítjuk. A telken lévő szintkülönbségek kihasználása az épület kialakításánál előnyös, mert így a közönségforgalmi és sportolói bejárat egyszerű eszközökkel tisztán szétválaszthatók, a lelátók felső szintje szintben megközelíthetők. A sportcsarnok hossztengelye észak-déli irányú. Az épületet a telek é-nyi felére telepítjük, a Margit utcától visszahúzva, ahol egy burkolt fogadó teret alakítunk ki. A sportcsarnok bejárata gesztusszerűen, finoman ráfordul a Margit utca felé, ezzel kezeli az utcavonal és az épület koordinátáinak eltérését. Az épület fő megközelítése a Margit utca felől lehetséges, azonban a telepítés és az épület kialakítása jól kezeli a HÉV felől a Bátony utcáról történő gyalogos érkezési irányt is.

A sportcsarnok küzdőterének szintje 146,00 mBf-i szintre kerül, ami a meglévő rézsű alsó vonala. Az utca és a telek csatlakozása a gyalogos bejárati vonalon 148,00 mBf, innen enyhén emelkedve (feltöltés) jutunk a közönségforgalmi szintünkre (149,00 mBf). (A földmunkák során kikerülő föld nem kerül elszállításra, gazdaságos módon az épület északi és nyugati oldalán lévő feltöltésnél felhasználjuk.) A második ütemben tervezett 30 szobás szálloda és klub épületének és a 15x15m-es küzdőterű tornateremnek a telepítésénél többek között a sportterület egységét tartottuk szem előtt, valamint azt, hogy a szabadtéri pályák telepítésére a lehető legnagyobb méretű szabad terület maradjon rendelkezésre.

Látványterv, Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázata - Sajtos Gábor és munkatársainak terve

Építészeti kialakítás, funkciók, anyaghasználat

Az épület a funkcionális és sporttechnológiai követelményeknek maximálisan eleget tesz, a közönségforgalmi és a sportolói forgalmak és funkciók szintbeli szétválasztása egy nagyon tiszta, átlátható rendet teremt, annak számos előnyével. A funkcionális kialakítás racionális, a felhasznált területekkel ésszerűen és gazdaságosan bántunk. A szintbeli szétválasztást úgy érjük el a terepadottságok kihasználása révén, hogy mind a közönségforgalmi, mind a sportolói bejárat az adott csatlakozó terepszinten van. Az alsó, sportolói szinten lévő csarnoktérhez, szintben kapcsolódnak a sportolói, edzői és játékvezetői öltözők, illetve a sporteszköz szertár. Az erőnlét fejlesztő terem a külső sportpályák felé vizuálisan megnyílik. Külön külső bejárattal rendelkezik, két saját öltözővel. A sportolói öltözők közül kettő opcionálisan (amikor nincs a sportcsarnok által használva) az erőnlét fejlesztőhöz kapcsolható, a közlekedőn lévő opcionális lezárási lehetőséggel. A sportcsarnok sportolói az erőnlét fejlesztő termet a tisztacipős közlekedőről érik el.

Főbejárat látványterve, Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázata - Sajtos Gábor és munkatársainak terve

A csarnoktér közvetlen szabadba nyíló ajtókkal rendelkezik. A csarnokteret 3m magasságig két hosszoldalán a lelátók tömbjei, míg rövid oldalakon tömör végfalak határolják, külső üvegezett megnyitásokat a pálya körül az alsó szinten nem alkalmazunk. A 3m-es magasság feletti, a csarnokot övező matt felületű 2,5m magas üvegezett felületek a sportolást már nem zavarják, és a szintén matt, a pálya hossztengelyében végigfutó tető-felülvilágítóval kiegészülve egyenletes, természetes szórt fényt biztosít a küzdőtér egész területén. A homokfúvott üveg minden esetben szórt fényt ad a belső térben, zavaró direkt fény nem juthat a sportpályára. A természetes fény ideális környezetet teremt, energiatakarékos és környezettudatos megoldás. Különleges téri élményt eredményez az alsó sáv fölé emelkedő, a küzdőteret a lelátó feletti sávban három oldalról körbeölelő áttetsző "hártya". A matt hőszigetelő üveg külső üvegrétegének belső oldala vízszintes prizmás kialakítású, így a nyári magasan érkező napsugarakat visszaveri, a téli alacsonyan érkező sugarakat (megszórtan) beengedi. A csarnoktér külső térlehatárolásának tervezett kialakítása az épület energia-háztartásában igen pozitívan játszik szerepet, az üzemeltetést gazdaságossá teszi. Szükség esetén az üvegfelületek előtt a végfalon és a hosszfalakon, valamint az előcsarnok és a csarnoktér között leereszthető belső textilroló gondoskodik a sötétítésről.

A sportcsarnok előcsarnokába érkező nézők előtt feltárul a csarnoktér, mely az előcsarnokkal téri és vizuális kapcsolatban van. A lelátók feltöltése erről a szintről történik lefelé. A nézőtér ideálisan felülről tölthető és felfelé üríthető, a tervezett megoldásnál nincs szükség a nézőknek ahhoz lépcsőt és liftet igénybe venni, hogy a lelátó tetejére eljussanak. A mozgássérült lelátói helyeket a lelátók tetején helyezzük el, így ez teljesen szintben van feltöltéskor és távozáskor is. A nézők menekítése a lelátóról felfelé történik és rögtön szintben a szabadba lehetséges a hosszoldalakon elhelyezett ajtókon keresztül. A keleti oldalon végig húzódó terasz egyrészt a kiürítést, menekítést szolgálja, ezen kívül a szabadtéri pályákhoz funkcionál lelátóként is.

Csarnok látványterve, Budapest XVI. kerület, többcélú sportcsarnok építészeti tervpályázata - Sajtos Gábor és munkatársainak terve

A közönség küzdőtérre lejutása is megoldott azon rendezvényeknél (ez a rendezvények kisebb aránya) ahol ez igény. Ez történhet a lelátók előcsarnok felőli végén lévő lépcsőkön, vagy az előcsarnokból az alsó szintre levezető lift segítségével. A küzdőtér nézőközönség általi igénybe vétele estén a távozás a küzdőtérről a lelátók érintése nélkül lehetséges a déli oldalon lévő két szabadba nyíló nagy ajtón keresztül illetve az alsó szinti előtéren á. A lelátók a küzdőtéren bővíthetők, egyrészt a küzdőtér mobil széksorokkal látható el, másrészt a két végfal fal előtt mobil lelátók állíthatók fel. A lelátók tetején állóhelyek biztosíthatók. Az épület kialakításával a funkcióból adódó nagy magasságot a terep adottságok kihasználásával csökkenteni tudjuk.

SAGRA Építész Kft.


A Bíráló Bizottság véleménye

A pályamű terepre ültetés szempontjából megfelelő megoldást ad.
Öltözőrendszere elfogadható.
A küzdőtér egyenletes megvilágítása nem értékelhető megfelelően.
Részletes sporttechnológiai leírása megfelelő.
Szerkezeti rendszere elfogadható, bár az alátámasztás megoldása szokatlan. Szerkezeti rendszere nincs összhangban a tömegképzéssel.
Épületgépészeti rendszere elfogadható, szellőzési megoldási javaslata igényes, de ennek építészeti műszaki megoldása nem látható a terveken. A hidrobank rendszer alkalmazása nem indokolt.
Az épület bejáratának homlokzata kulturált, kortárs elemekkel hangsúlyozott.
Alapterületi mutatója kedvező.
A terv gondoskodik a csarnoktér akusztikai megoldásáról.
A sportolói és a nézőtéri bejárat eltérő szinten, elkülönítve történik.
A funkció három szinten van megoldva, amely nem gazdaságos.
Mobil lelátó elhelyezése nincs megoldva.
Területfelhasználása kedvező a sportpályák elhelyezésére.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »