építészet : környezet : innováció

Cement- és betonipari kiegészítő képzés indult a PTE-n

A PTE és a CeMBeton együttműködésében felsőfokú, gyakorlati tudásanyagra épülő szakemberképzés indul. A felgyorsult építőipari fejlődés és az állandóan változó iparág megköveteli, hogy a munkaerő-piacra frissen kikerülő szakemberek naprakész gyakorlati tudással rendelkezzenek. Ezt teszi lehetővé a Kar és a Szövetség összefogása.

Az együttműködés keretében cement- és betonipari kiegészítő képzés indul, amelynek első lépéseként 2016. november 29-én ünnepélyes együttműködési megállapodást írt alá a CeMBeton és a PTE Műszaki és Informatikai Kara. A megállapodás elsősorban a felsőfokú szakember-, szakmérnök képzés, és a kutatás-fejlesztés támogatására jött létre. Az új fejlesztésű építő- és alapanyagok felhasználásának, beépítési módjainak, illetve a hagyományos és innovatív technológiák megismertetésében, a környezetvédelmi és jogi környezet bemutatásában a Szövetség tagvállalatai működnek közre. A nemzetközi szinten jelenlévő és elismert cégek a magyar cement- és betonipart reprezentálva, gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudással fogják ellátni a pécsi mérnökhallgatókat. 


Szarkándi János és Dr. Bachmann Bálint - A CeMBeton és a PTE együttműködési megállapodása


Az építőmérnök képzéshez kapcsolódó kutatási területek, mint például a roncsolásmentes anyag- és szerkezetvizsgálatok valamint az épületdiagnosztika országosan is kiemelkedő laborháttérrel és módszertannal szolgálja az ipari partnereinket és a képzést egyaránt. Az anyagtan, a mai kor elvárásai szerint változó megoldási, kivitelezési módszerek megismerése elengedhetetlen az alapszakokon, de új, minőségi feladatot jelent a már végzett, gyakorlott szakemberek oktatásában is. A kiegészítő képzés keretében az építőipari szakértők, a magas szintű szakmai ismereteik átadásával, egyrészt emelik a mérnökhallgatóink oktatásának színvonalát, másrészt pedig megteremtik az iparág szakképzett munkaerő utánpótlását” – emelte ki köszöntőjében Dr. Bachmann Bálint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja.

Az együttműködés célja, hogy a jövő munkavállalói már az egyetemi tanulmányok során hasznos gyakorlati tudást szerezzenek. Nem titkolt célunk, hogy gondoskodjunk a szakmai utánpótlásról, és a fiatal mérnökhallgatókkal megismertessük a világon második leggyakrabban használt anyagban, a betonban rejlő potenciált.” – mondta az aláíráson Szarkándi János, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.


A CeMBeton és a PTE együttműködési megállapodása


A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség partnerkapcsolatai nem csak a szakemberképzés támogatására terjednek ki, kibővített szakmai és érdekvédelmi tevékenységük a hazai építőanyag gyártók szélesebb körét is magában foglalja úgy, mint a cement, a beton, mész, és adalékszer. Az összefogások globális céljának középpontjába pedig a betonból készült építmények, szerkezetek, műtárgyak kerültek, melyek nem jöhetnének létre a Szövetség tagjainak munkája és hozzájárulása nélkül.


A CeMBeton és a PTE együttműködési megállapodása


A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség tagjairól:

  • hazánk és Európa TOP építőanyag-ipari vállalatai,
  • jelentős nemzetközi háttér és szakmai tapasztalat,
  • globálisan meghatározó szakmai kompetencia és piaci pozíció,
  • innovatív K+F és szakértői háttér,
  • a cement-, beton- és mészipari alapanyagok széleskörű, professzionális előállítói.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »