Közélet, hírek

Csak 2010-re lesz közpark a Kossuth téren

1/1

1/1

Csak 2010-re lesz közpark a Kossuth téren
Közélet, hírek

Csak 2010-re lesz közpark a Kossuth téren

2008.03.19. 11:42

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
1

Még egyetlen szerződést sem írtak alá a budapesti Kossuth tér rendezéséről, valamint az ide tervezett mélygarázsról, így a tér 2010 előtt biztosan nem újul meg, hibába különítették már el a célra szánt egymilliárd forintot - derül ki a Népszabadságból.

Az Országház előtti tér közparkosításának gondolata a 2006 őszi tüntetések után merült fel, az ötletet számos politikus támogatta, így Gyurcsány Ferenc, illetve az V. kerület fideszes polgármestere, Rogán Antal is. Szili Katalin házelnök és Demszky Gábor főpolgármester megállapodtak abban, hogy a főváros az állam használatba adja a tulajdonát képező teret, majd tavaly tavasszal a tervpályázatot is kiírták a tér rendezésére, győztesként a S73 Kft.-t hirdették ki.

Ezt követően viszont nem került sor a megbízási szerződés aláírására, a pályázatot kiíró Országgyűlés Hivatala még mindig ott tart, hogy a feladatot pontosítja az s73 Kft.-vel...
A téren álló Földművelésügyi Minisztériumot is átépítenék, a tervek szerint ide költözne át a Miniszterelnöki Hivatal. A lap szerint azonban ez is csúszni fog, még a beruházás tenderterve sem készült el. Az elképzelések szerint 280-300 autó befogadására alkalmas parkolót alakítanának ki a tér alatt, de még le sem szerződtek a mélygarázs beruházójával, a százszázalékos fővárosi tulajdonban lévő Parking Kft.-vel.

A napilap kérdésére Bakos Emil, az Országgyűlés hivatalának gazdasági főigazgatója megerősítette, hogy még a fővárossal kötendő használati szerződés módosításán dolgoznak, amelyet még jóvá kell hagynia a közgyűlésnek. A Kossuth tér átadására így várhatóan 2010. március 31-én kerül sor.

szemle a nol.hu írása alapján

Vélemények (1)
rokon
2008.03.25.
19:12

A Kossuth téri mélygarázst az önkormányzat valósítja meg

Egyetértett a Főpolgármesteri Kabinet azzal a hivatali javaslattal, hogy a Kossuth tér alatti mélygarázs és a látogatóközpont a felszíni közparkkal együtt 2010 december végéig épüljön meg, az önkormányzat parkolással foglalkozó cégének közreműködésével - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója.

A kabinet elé került előterjesztés szerint a felszíni rendezésre kiírt tervpályázat eredményes volt, s az Országgyűlés Hivatala mint kiíró, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásról állapodott meg a továbbtervezésben a győztes pályázóval. A főváros és az Országgyűlés Hivatala közti szerződés alapján a hivatal javaslatot tett a felszíni rendezésről szóló külön megállapodásokra.

Az új rendezési koncepció szerint a fővárosi önkormányzatot terhelné a mélygarázs és a látogatóközpont tervezése, kivitelezése és a közpark megvalósítása is. Az Országgyűlés Hivatala pedig a látogatóközpont használatáért az önkormányzatnak, a mélygarázs használatáért pedig az önkormányzat parkolási kft.-jének fizetne oly módon, hogy bevonnák e konstrukcióba a korábban a közparkra biztosított 1,2 milliárd forintot is.

Nyáry Krisztián tájékoztatása szerint a városvezetés egyetértett a tervezett beruházásokkal, az ezekhez szükséges újabb megállapodásokkal, s egyidejűleg további egyeztetéseket tartott szükségesnek az indokolt jogi és pénzügyi konstrukció kidolgozásához.

(mti)

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk